Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΒΟΛΟΣ » Μπέος για Ι. Τόλια: “Συμπαθής αλλά ανεπαρκής”
Μπέος για Ι. Τόλια: “Συμπαθής αλλά ανεπαρκής”

Μπέος για Ι. Τόλια: “Συμπαθής αλλά ανεπαρκής”

Τον  Αστυνομικό διευθυντή Μαγνησίας Ι. Τόλια καταγγέλλει ο σε αργία δήμαρχος Αχ. Μπέος , μετά τις επικριτικές δηλώσεις που έκανε εναντίον του ο  πρώτος.

Ο σε αργία δήμαρχος συνεχίζει να αποδίδει ευθύνες στην αστυνομία  (το έκανε και χθες βράδυ σε αθλητική τηλεοπτική εκπομπή)  καταγγέλοντας ότι οι δυνάμεις δεν πήγαν έγκαιρα στην πεζογέφυρα την ώρα που γίνονταν οι βίαιες συγκρούσεις, ενώ πήγαν μετά.

 

 

Το Sport24.gr συνομίλησε με τον αστυνομικό διευθυντή Μαγνησίας, Γιάννη Τόλια, ο οποίος έδωσε τις δικές του απαντήσεις για τα θλιβερά επεισόδια στον τελικό Κυπέλλου, για την ανύπαρκτη φύλαξη στην γέφυρα, όπου μόνο από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύμα και είδαμε μέχρι και μαχαίρωμα οπαδού.

Παράλληλα… ξεσπάθωσε εναντίον του εν αργία δημάρχου Βόλου, Αχ, Μπέου και του β' παρατηρητή, Παν. Διακοφώτη, ο οποίος τόνισε πως έψαχνε να βρει τον κ. Τόλια κατά την διάρκεια των επεισοδίων και δεν τον έβρισκε. Για τον συγκεκριμένο παράγοντα, μάλιστα, είπε ότι ετοιμάζεται να του κάνει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση!

O ίδιος ήταν ευθύς εξ' αρχής αντίθετος με τη διεξαγωγή του τελικού στο Πανθεσσαλικό και όχι γιατί είναι… ευθυνόφοβος, όπως τον έχει κατηγορήσει ο Αχιλλέας Μπέος: «Η άποψη της αστυνομίας ήταν να μην γίνει ο εδώ. Δεν υπήρχε τίποτα, δεν ήταν το γήπεδο έτοιμο και κατάλληλο και για ένα τέτοιο παιχνίδι. Δεν είχε κάμερες, δεν είχε ηλεκτρονικό σύστημα εισιτηρίων, δεν είχε τουαλέτες, δεν είχε πολλά πράγματα. Ο κ. Μπέος μιλάει συνεχώς και γενικά λέει πολλά. Δεν θέλω να έρθω σε αντιπαράθεση. Με γνωρίζουν όλοι εδώ. Ξέρουν ότι είμαι μάχιμος αξιωματικός και γνωρίζω από μπάλα. Και επειδή γνωρίζω και ξέρω την κατάσταση που επικρατεί, γι' αυτό έλεγα ότι δεν έπρεπε να γίνει ο εδώ. Ούτε είμαι ευθυνόφοβος, ούτε τίποτα».

Ερωτηθείς για την καταγγελία του β' παρατηρητή, Παναγιώτη Διακοφώτη, ότι τον έψαχνε και δεν τον έβρισκε κατά την διάρκεια των επεισοδίων, ήταν ξεκάθαρος και μάλιστα ετοιμάζεται να βγει στην… αντ μέσω της νομικής οδού: «Είναι αναληθή και ψευδή όσα έχουν ειπωθεί. Τον αναζήτησα τον κ. Διακοφώτη και μίλησα μαζί του για να μου εξηγήσει τι εννοούσε. Είπε πως με αναζήτησε, αλλά δεν είπε το πώς με αναζήτησε. Αφού δεν είχε το τηλέφωνό μου καν!

Εγώ ήμουν όλη την ώρα στο πιο δύσκολο σημείο των επεισοδίων, στο κομμάτι των οπαδών του ΠΑΟΚ. Ήμουν στον αγωνιστικό χώρο καθ' όλη τη διάρκεια των επεισοδίων. Λυπάμαι πολύ για όσα ελέχθησαν και σκέφτομαι να του κάνω μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση. Μίλησα και με τον κ. Βακάλη (α' παρατηρητής) για το θέμα και μου είπε ότι δεν είχε δουλειά ο κ. Διακοφώτης να βγει στη ‘Δίκη της Δευτέρας' και να μιλήσει, ούτε να αναφερθεί προσωπικά.

Δεν είπα ποτέ ότι είναι «σάπιο» το Πανθεσσαλικό όπως ειπώθηκε. Είπα ότι είναι τρύπιο και ότι είναι αδύνατο να φυλαχθεί. Είπε και ένα σωστό ο Μπέος χθες, ότι πράγματι το γήπεδο είναι καινούργιο, ασχέτως αν είναι εγκαταλελειμμένο».

«Ο αρχικός σχεδιασμός που κάναμε ήταν άψογος για τα δεδομένα που είχαμε. Στο κομμάτι της πεζογέφυρας δεν υπήρχε πόρτα όπως κακώς αναφέρεται. Η πρόσβαση των αστυνομικών δυνάμεων ήταν αδύνατη στο συγκεκριμένο σημείο. Στο διαχωριστικό ανάμεσα στους οπαδούς υπήρχαν πακτωμένα σίδερα, τα οποία ξήλωσαν εύκολα, έσπασαν μέρος του διαχωριστικού και ξεκίνησε η .

Εμείς δεν μπορούσαμε να εισέλθουμε από μέσα. Αν δέχονταν οι αστυνομικές δυνάμεις πίεση από 6.000 οπαδούς, θα κοβόντουσαν, θα είχαμε θύματα, αυτό ήταν το μόνο σίγουρο. Εμείς είχαμε κάνει πρόταση να μπει σύρμα και πάνω στην πεζογέφυρα, εκεί όπου έγιναν τα επεισόδια, αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ.

Ήταν αναπόφευκτα τα επεισόδια και προγραμματισμένα. Αν δεν γίνονταν σε αυτό το σημείο, θα γίνονταν σε κάποιο άλλο. Εμείς θέλαμε να βάλουμε τρεις διμοιρίες που να ελέγχουν τον κόσμο, αλλά δεν μπορούσαμε να εισέλθουμε στο κομμάτι αυτό. Βασιστήκαμε στην κατασκευή που υπήρχε».

«Οι έλεγχοι έγιναν σε τρία σημεία για τους οπαδούς του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ. Θέλω μάλιστα να πω ότι στις 16:30 έπρεπε οι σεκιούριτι της ΕΠΟ να βρίσκονται εκεί όπου είχαν φτάσει οι πρώτοι οπαδοί του ΠΑΟΚ και δεν είχαν έρθει. Φώναζα, αλλά μάταια. Άρχισε να μαζεύεται κόσμος και έφτασαν κοντά στους 1.000 για να ξεκινήσει ο από τους σεκιούριτι, με την συνδρομή της αστυνομίας.

Δυστυχώς, είναι εύκολο να περάσουν μαχαίρια και κροτίδες, αν ο άλλος τα έχει κρύψει μέσα στα εσώρουχά του. Δεν τους ξεγυμνώνουμε. Όσο καλός και να γίνει, τέτοια αντικείμενα είναι εύκολο να περάσουν στο γήπεδο. Δεν έγινε και ο έλεγχος των εισιτηρίων, έτσι όπως είχε πει η ΕΠΟ. Ήταν παρωδία και αυτό το μέτρο».

«Θέλω να πω βέβαια και τα θετικά που έγιναν. Από την Παρασκευή, 200 οπαδοί της ΑΕΚ ήταν στην πόλη του Βόλου και ήθελαν να κάνουν επεισόδια. Υπήρχαν διμοιρίες των ΜΑΤ που τους ακολουθούσαν και δεν τους άφησαν.

Την επόμενη μέρα, ήταν χιλιάδες φίλαθλοι μέσα στην πόλη και πάλι δεν έγιναν επεισόδια, παρά μόνο κάποια μεμονωμένα περιστατικά σε κάποιες καφετέριες. Επίσης, ο αγώνας διεξήχθη χωρίς πρόβλημα και μετά το τέλος με εξαίρεση το σπασμένο παρμπρίζ στο πούλμαν της ΑΕΚ, όλα κύλησαν ήρεμα».

Συνεχίζοντας, ο κ. Τόλιας επιτέθηκε στον Αχιλλέα Μπέο και στην ΕΠΟ, ενώ όρθωσε «ασπίδα προστασίας» στον υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη: «Εγώ πέντε μέρες δεν κοιμήθηκα. Βγήκε ο Μπέος και ο άσχετος ο παρατηρητής και είπαν για μένα. Ήταν ακραία τα φαινόμενα. Εγώ δεν ήθελα να γίνει ο τελικός επειδή γνώριζα τι θα συνέβαινε. Ήταν ένα γήπεδο εγκαταλελειμμένο.

Την προτελευταία ημέρα με άφησαν να τα κανονίσω όλα. Με ημίμετρα δεν γίνεται δουλειά. Μέχρι δύο ημέρες πριν δεν ήξερα αν θα γίνει ο τελικός. Το 2007 που έγινε πάλι ο τελικός εδώ και δεν ήταν ίδια η δυναμική του κόσμου μεταξύ Λάρισας και Παναθηναϊκού, το ήξεραν ένα χρόνο πριν! Εγώ μέχρι την Πέμπτη δεν ήξερα τι δυνάμεις θα έχω και με άφησαν να κανονίζω τελευταία στιγμή τα .

Ο υπουργός δεν ήθελε να γίνει ο τελικός. Μέχρι το τελευταίο βράδυ ήθελε να τον αναβάλει. Ο Μπέος ήθελε πάση θυσία να τον διοργανώσει και να βγάλει τις φωτογραφίες του. Η Πολιτεία δεν ήθελε να κάνει τον τελικό. Ο Μπέος συμπαρέσυρε και τις ομάδες να γίνει οπωσδήποτε εδώ ο τελικός και όλοι είδαμε τα αποτελέσματα“.

Ο Αχ. Μπέος

Ο Αχ. Μπέος  χαρακτηρίζει συμπαθή, αλλά ανεπαρκή κρίνοντας από το αποτέλεσμα, τον Αστυνομικό Διευθυντή Μαγνησίας από τον οποίο όπως λέει θα περιμένει ένα ευχαριστώ, όταν σε μία εβδομάδα περίπου θα αποκατασταθούν οι ζημιές στο Πανθεσσαλικό και θα καταστεί «κόσμημα».

Χαρακτηριστικά αναφέρει:  “Αναφορικά με τις μακροσκελείς δηλώσεις του συμπαθούς, κατά τα άλλα, ανεπαρκούς, ωστόσο, κρίνοντας από το αποτέλεσμα, Αστυνομικού Διευθυντή Μαγνησίας, κ. Γιάννη Τόλια, με τις οποίες επιχειρεί να απεκδυθεί των αδιαμφισβήτητων ευθυνών του και μάλιστα να τις μετακυλήσει σε μένα και όποιον άλλον έτυχε να του περάσει από το μυαλό (!), οφείλω να παρατηρήσω τα εξής:

Στον τελικό του Κυπέλλου, το περασμένο Σάββατο, γίναμε για πολλοστή φορά θεατές του ίδιου υ. Εκατό – διακόσιοι ανεγκέφαλοι να επιδίδονται σε πράξεις τυφλής και εγκληματικής βίας και η Αστυνομία επί πενήντα λεπτά να παρακολουθεί και εν τέλει να καταφεύγει στην εύκολη λύση της χρήσης χημικών.

Οι δικαιολογίες του κ. Τόλια γι' αυτό πολλές και διάφορες, αλλά θα έφθανε να δώσει μια απλή εξήγηση: Πώς και οι δυνάμεις του δεν μπορούσαν να φθάσουν στην πεζογέφυρα – θέατρο των επεισοδίων κατά την διάρκεια αυτών και έφθασαν μετά από αυτά;

Μήπως αυτός ήταν ο σκοπός τους ή απλώς δεν αντελήφθησαν τι συνέβαινε δίπλα και γύρω τους; Ας μας το εξηγήσει και αναμφίβολα θα βρει τη δικαίωση (ή εξιλέωση;) που αναζητεί.

Στον κ. Τόλια και γνώστη του ποδοσφαίρου, ως αυτοπροσδιορίζεται, έχω να παρατηρήσω ότι ο τελικός του Πανθεσσαλικού, συγκριτικά πάντα, ήταν ο λιγότερο επεισοδιακός και ήρεμος των τελευταίων ετών και βέβαια αναφέρομαι στις περιπτώσεις παρουσίας οπαδών και των δύο ομάδων. Αν ανατρέξει στα αρχεία του εύκολα θα το διαπιστώσει.

Σε ό,τι αφορά δε την ένσταση και αντίδρασή του για τον χαρακτηρισμό του ως ευθυνόφοβου, αρκεί να επισημάνω την ανεξήγητη στάση του να κρατήσει στα αποδυτήρια, για τρεις, περίπου ώρες, 30 παιδάκια, μεταξύ των οποίων και ο γιος μου, που θα συνόδευαν ποδοσφαιριστές και διαιτητές κατά την είσοδό τους στον αγωνιστικό χώρο. Αλήθεια τι να πούμε σε αυτά τα παιδιά; Ότι στερήθηκαν μια τέτοια γιατί φοβήθηκε ο Αστυνομικός Διευθυντής;

Κύριε Διευθυντά, επειδή ως άνθρωπος είστε συμπαθής και για να μην σας μένουν στρεβλές εντυπώσεις, έχω στην κατοχή μου χιλιάδες φωτογραφιών, με πολύ σημαντικούς ανθρώπους και δεν μου έλειπαν αυτές που αναφέρετε και για τις οποίες υποτίθεται έφερα τον τελικό στον Βόλο! Αν το επιθυμείτε να σας δώσω κάποιες να τις περιεργάζεστε να περνάτε ευχάριστα την ώρα σας.

Ομολογουμένως κατέβαλα κάθε δυνατή προσπάθεια και επιρροή μου, χρησιμοποιώντας τις γνωριμίες που έχω, προκειμένου να γίνει ο τελικός του κυπέλλου στην πόλη μας, ακριβώς για να υπάρξουν μια σειρά από ευεργετήματα που όντως απήλαυσαν οι συμπολίτες μας, όπου κάνατε καλά τη δουλειά σας.

Κύριε Τόλια, σε μια εβδομάδα, το πολύ, το Πανθεσσαλικό Στάδιο θα είναι ένα πραγματικό κόσμημα, αφού θα έχουν επιδιορθωθεί όλες οι ζημιές με δαπάνες της ΕΠΟ και των δύο ΠΑΕ. Και περιμένω από εσάς ένα ευχαριστώ γιατί χάρις σε αυτόν τον τελικό, το Στάδιο πήρε επιτέλους άδεια λειτουργίας αθλητικών εγκαταστάσεων και έτσι, εφεξής, δεν θα ΠΑΡΑΝΟΜΕΙΤΕ επιτρέποντας την διεξαγωγή εκδηλώσεων σε ένα χώρο χωρίς άδεια, όπως κάνατε χρόνια τώρα”.

Ο

Πιο επικίνδυνες και από τις εικόνες ντροπής του τελικού είναι οι απόψεις που προσπαθούν να εξοικειώσουν την κοινωνία με το “τέρας”, παρουσιάζοντας τα όσα αποτροπιαστικά συνέβησαν σαν στοιχείο της ποδοσφαιρικής μας “κανονικότητας”.

Φασίστας δεν είναι μόνο εκείνος που το διακηρύσσει. Φασίστας είναι και εκείνος που προάγει τον εκφασισμό της κοινωνίας.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση