Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΒΟΛΟΣ » Αυξημένες συγκεντρώσεις σωματιδίων τις βραδινές ώρες στο Βόλο
Αυξημένες συγκεντρώσεις σωματιδίων τις βραδινές ώρες στο Βόλο

Αυξημένες συγκεντρώσεις σωματιδίων τις βραδινές ώρες στο Βόλο

Με την εμφάνιση της αιθαλομίχλης κατά της νυχτερινές ώρες, λόγω της αυξημένης υγρασίας και της ολοένα και πιο συχνής χρήσης τζακιών και σομπών, η Περιφέρεια Θεσσαλίας προχωρά σε συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου, δηλαδή σε ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα ή ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα, όπως προβλέπεται άλλωστε από την ισχύουσα Νομοθεσία, άρθρο 3, όταν ο μέσος όρος των τιμών ανέρχεται πάνω από τα 51mg.

Αυξημένες συγκεντρώσεις σωματιδίων εμφανίζονται κυρίως τις βραδινές ώρες της ημέρας, ιδιαίτερα όταν επικρατούν συνθήκες άπνοιας και υψηλής σχετικής υγρασίας, ενώ τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας οι κυμαίνονται σε χαμηλά και εντός ορίων επίπεδα.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας συστήνει προς τους που κάνουν και σομπών να είναι προσεχτικοί στην ποιότητα των ξύλων που προμηθεύονται και επισημαίνεται, ότι στα τζάκια, σόμπες και οποιεσδήποτε άλλες εγκαταστάσεις θέρμανσης, απαγορεύεται η καύση συνθετικής ξυλείας (νοβοπάν κ.λπ.), καθώς και υπολειμμάτων επεξεργασμένης ξυλείας που περιέχουν βερνίκια, κόλλες και λοιπές επικίνδυνες ουσίες για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, καθώς και η χρήση ως καυσίμων, πλαστικών υλικών, ελαστικών, χρησιμοποιημένων ορυκτελαίων και απορριμμάτων, η καύση των οποίων εκλύει και άλλες ουσίες επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Παράλληλα υπάλληλοι του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδρος, αλλά και της Δ/νσης Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων πραγματοποιούν τακτικούς και έκτακτους ελέγχους και τα Σαββατοκύριακα, ελέγχοντας για παράνομες καύσεις στην ύπαιθρο, διενεργούν αυτοψίες και ελέγχους σε , κάνοντας δειγματοληψίες των υλικών των καύσεων, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν αυτά πληρούν τις νόμιμες προδιαγραφές.

Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς και τα μικρά παιδιά θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

Άτομα άνω των 65 ετών επίσης, θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα, κατά τις απογευματινές κυρίως ώρες, που αυξάνεται η υγρασία και η και σομπών.

Σε της η Δωροθέα Κολυνδρίνη ανέφερε: «πρέπει όλοι μας να είμαστε προσεχτικοί. Τόσο οι και όσοι ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, όσο και αυτοί που κάνουν χρήση τζακιών και σομπών καίγοντας ξύλα αμφιβόλου ποιότητας ή οποιοδήποτε άλλο υλικό.

Λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον COVID-19 περνάμε περισσότερες ώρες στο καίμε περισσότερη ώρα τζάκι ή σόμπα, αλλά θα πρέπει να προμηθευόμαστε και να καίμε ξύλα χωρίς βερνίκια και κόλλες που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα.

Όλοι μας πρέπει να δείξουμε ατομική ευθύνη και να μην κάνουμε αλόγιστη χρήση σε τζάκια και σόμπες».

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση