Βρίσκεστε εδώ:  / ΒΟΛΟΣ / Αυξημένες συγκεντρώσεις σωματιδίων τις βραδινές ώρες στο Βόλο
Αυξημένες συγκεντρώσεις σωματιδίων τις βραδινές ώρες στο Βόλο

Αυξημένες συγκεντρώσεις σωματιδίων τις βραδινές ώρες στο Βόλο

Με την εμφάνιση της αιθαλομίχλης κατά της νυχτερινές ώρες, λόγω της αυξημένης υγρασίας και της ολοένα και πιο συχνής χρήσης τζακιών και σομπών, η Περιφέρεια Θεσσαλίας προχωρά σε συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου, δηλαδή σε ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα ή ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα, όπως προβλέπεται άλλωστε από την ισχύουσα Νομοθεσία, άρθρο 3, όταν ο μέσος όρος των τιμών ανέρχεται πάνω από τα 51mg.

Αυξημένες συγκεντρώσεις σωματιδίων εμφανίζονται κυρίως τις βραδινές ώρες της ημέρας, ιδιαίτερα όταν επικρατούν συνθήκες άπνοιας και υψηλής σχετικής υγρασίας, ενώ τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας οι τιμές κυμαίνονται σε χαμηλά και εντός ορίων επίπεδα.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας συστήνει προς τους πολίτες που κάνουν χρήση τζακιών και σομπών να είναι προσεχτικοί στην ποιότητα των ξύλων που προμηθεύονται και επισημαίνεται, ότι στα τζάκια, σόμπες και οποιεσδήποτε άλλες εγκαταστάσεις θέρμανσης, απαγορεύεται η καύση συνθετικής ξυλείας (νοβοπάν κ.λπ.), καθώς και υπολειμμάτων επεξεργασμένης ξυλείας που περιέχουν βερνίκια, κόλλες και λοιπές επικίνδυνες ουσίες για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, καθώς και η χρήση ως καυσίμων, πλαστικών υλικών, ελαστικών, χρησιμοποιημένων ορυκτελαίων και απορριμμάτων, η καύση των οποίων εκλύει και άλλες ουσίες επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Παράλληλα υπάλληλοι του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας, αλλά και της Δ/νσης Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων πραγματοποιούν τακτικούς και έκτακτους ελέγχους και τα Σαββατοκύριακα, ελέγχοντας για παράνομες καύσεις στην ύπαιθρο, διενεργούν αυτοψίες και ελέγχους σε εργοστάσια, κάνοντας δειγματοληψίες των υλικών των καύσεων, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν αυτά πληρούν τις νόμιμες προδιαγραφές.

Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς και τα μικρά παιδιά θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

Άτομα άνω των 65 ετών επίσης, θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα, κατά τις απογευματινές κυρίως ώρες, που αυξάνεται η υγρασία και η χρήση τζακιών και σομπών.

Σε δηλώσεις της η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη ανέφερε: «πρέπει όλοι μας να είμαστε προσεχτικοί. Τόσο οι ευπαθείς ομάδες και όσοι ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, όσο και αυτοί που κάνουν χρήση τζακιών και σομπών καίγοντας ξύλα αμφιβόλου ποιότητας ή οποιοδήποτε άλλο υλικό.

Λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον COVID-19 περνάμε περισσότερες ώρες στο σπίτι καίμε περισσότερη ώρα τζάκι ή σόμπα, αλλά θα πρέπει να προμηθευόμαστε και να καίμε ξύλα χωρίς βερνίκια και κόλλες που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα.

Όλοι μας πρέπει να δείξουμε ατομική ευθύνη και να μην κάνουμε αλόγιστη χρήση σε τζάκια και σόμπες».

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ο #ΕΣΒ θα εκφράσει γνώμη στο ενδεχόμενο να ανάψουν τα λαμπάκια, αλλά στη συνέχεια να κλείσει η πόλη και η αγορά της… - https://t.co/5JbwWVQCVm -

  • Πολύ καλή εμφάνιση της Νίκης Βόλου στο Χειμερινό Κύπελλο κολύμβησης - https://t.co/yVBcX3YouS… -

  • Κορασίδες και άνδρες του Ολυπιακού επικράτησαν της Νίκης #ΟλυμπιακόςΒόλου - https://t.co/MPsmg1g7f7 -

"Αλιεύοντας" την είδηση