Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΒΟΛΟΣ » Aυξημένα τα περίπτερα στο καλοκαιρινό παζάρι του Βόλου
Aυξημένα τα περίπτερα στο καλοκαιρινό παζάρι του Βόλου

Aυξημένα τα περίπτερα στο καλοκαιρινό παζάρι του Βόλου

Αυξημένα κατά 82 (σύνολο 300)  θα είναι τα περίπτερα στην καλοκαιρινή εμποροπανήγυρη του Βόλου , με βάση τη νέα τροποποιητική κανονιστική απόφαση που εγκρίθηκε στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.

Επίσης με την προηγούμενη κανονιστική οριζόταν ότι τα περίπτερα κατακυρώνονταν με σειρά προτεραιότητας, σχετική αίτηση και καταβολή του 50% του τέλους χρήσης μέσω τραπέζης και το υπόλοιπο 50% του τέλους μια ημέρα πριν την έναρξη της εμποροπανήγυρης, αλλά με την τροποποίηση ορίζεται ότι τα περίπτερα διατίθενται και κατακυρώνονται με την υποβολή σχετικής αίτησης, τη διαδικασία έκδοσης καταλόγου συμμετεχόντων (που αναρτάται στο Δημοτικό Κατάστημα), ώστε οι επιλεγέντες να καταβάλουν το αναλογούν τέλος υπέρ του Δήμου μέσω τραπέζης και να εκδοθεί η έγκριση συμμετοχής των επιλεγέντων. Η απόφαση κοινοποιείται στην , για να είναι διαθέσιμη ανά πάσα στιγμή στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.

Η νέα κανονιστική

Σύμφωνα με τη νέα κανονιστική, στην είσοδο της εμποροπανήγυρης θα υπάρχει χάρτης – του χώρου, ενώ η τιμή εκκίνησης για τη μίσθωση του Λούνα Παρκ, αυξάνεται από 42.000 € που ήταν πέρυσι, στις 50.000 €.

Η κανονιστική απόφαση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, καθώς αρνητικά ψήφισε ο σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Θόδωρος Τσαλούχας, ενώ η τροποποίηση έγινε για εναρμόνιση με τη νομοθεσία και η καταληκτική ημερομηνία είναι στις 12 Φεβρουαρίου.

 

Σύμφωνα με την εισήγηση της Διεύθυνσης ς Τοπικής Ανάπτυξης, η ετήσια Εμποροπανήγυρη διαρκεί επτά συναπτές ημέρες (άρθρο 38 του ν. 4497/17) και διεξάγεται μέσα στο χρονικό διάστημα από 1 Ιουλίου έως 20 Ιουλίου (θα υπάρξει ανακοίνωση του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος). Προβλέπεται μία ημέρα εγκατάστασης και μία ημέρα απεγκατάστασης των εμπόρων.

Η εμποροπανήγυρη διεξάγεται στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στην περιοχή του Πανθεσσαλικού, όπως φαίνεται στο τοπογραφικό διάγραμμα που συνέταξε η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου. Η διάθεση του χώρου που χρησιμοποιείται για την λειτουργία της εμποροπανήγυρης γίνεται βάσει των διατάξεων του άρθρου 19 του Β.Δ. 24-9/20-10-1958 «δικαίωμα χρήσης κτημάτων, έργων ή υπηρεσιών».

Υπεύθυνος για τη διοργάνωση της Εμποροπανήγυρης θα είναι ο Δήμος Βόλου, ο οποίος θα προβεί στον καθορισμό των διαστάσεων των περιπτέρων της Εμποροπανήγυρης που θα κατασκευάσουν οι  αδειοδοτούμενοι – συμμετέχοντες, στον καθορισμό των όρων συμμετοχής των εκθετών, στην κατανομή των θέσεων, στη χορήγηση των αδειών συμμετοχής σε αυτή στα διάφορα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, στη διενέργεια εκδηλώσεων στο χώρο της Εμποροπανήγυρης και σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια προκύψει για τη σωστή λειτουργία της Εμποροπανήγυρης.Τη φύλαξη του χώρου θα αναλάβει η Δημοτική Αστυνομία. Θα επιβλέπουν τον χώρο ώστε να μην καταλαμβάνονται οι θέσεις αυθαίρετα από τους εκθέτες. Σε περίπτωση δε αυθαίρετης χρήσης θα μεριμνούν για την απομάκρυνσή τους.

Σε περίπτωση που το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας κριθεί ότι δεν επαρκεί, δύναται η δυνατότητα στο Δήμο να προβεί στην ανάθεση παροχής υπηρεσιών φύλαξης σε εξωτερικούς συνεργάτες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα.

Οι αδειοδοτούμενοι – συμμετέχοντες είναι υπεύθυνοι για τη φύλαξη και των εμπορευμάτων, προϊόντων και εξοπλισμού των περιπτέρων τους.

Την καθαριότητα του χώρου της Εμποροπανήγυρης και των χώρων υγιεινής θα αναλάβει η  Διεύθυνση Καθαριότητας & Ανακύκλωσης του Δήμου.

Μετά της λήξη της Εμποροπανήγυρης συνεργεία καθαριότητας θα φροντίσουν για την πλήρη αποκατάσταση του χώρου.

Στο χώρο υπάρχουν και λειτουργούν 11 τουαλέτες για τους εκθέτες και το κοινό. Σε περίπτωση μη λειτουργίας τους ο Δήμος αναλαμβάνει την υποχρέωση να τοποθετήσει ικανό αριθμό χημικών τουαλετών.

Αυξάνονται τα περίπτερα

Τα περίπτερα της Εμποροπανήγυρης ανέρχονται σε 300 (από 218) συμπεριλαμβανομένων 22 θέσεων (όπως καθορίζονται στο τοπογραφικό διάγραμμα), για την εγκατάσταση και λειτουργία επιχειρήσεων (λουκουμάδων, χαλβάδων).

Στον ανωτέρω συνολικό αριθμό των περιπτέρων τριακοσίων 300 προβλέπονται και 12 θέσεις διαστάσεων 3Χ9 μ. για την εγκατάσταση  ψησταριών. Ο χώρος της κάθε ψησταριάς (θέση και χώρος ανάπτυξης συγκεκριμένου αριθμού τραπεζοκαθισμάτων σύμφωνα με το σχέδιο της τεχνικής υπηρεσίας) είναι αυστηρά καθορισμένος.

Χορηγούνται κατά την κρίση της Επιτροπής Εμποροπανήγυρης μέχρι 15 άδειες – θέσεις σε μικροπωλητές για την πώληση παραδοσιακών ειδών στις εισόδους της Εμποροπανήγυρης ατελώς. Ως παραδοσιακά είδη θεωρούνται το , το κάστανο, τα τυποποιημένα μαντολάτο & παστέλι, το «μαλλί της γριάς» κλπ. Για τις θέσεις κατατίθενται . Οι θέσεις κατανέμονται με κλήρωση παρουσία όλων των αιτουμένων.

Αυξημένη η τιμή για το Λούνα Παρκ

Το τέλος χρήσεως του κάθε χώρου το οποίο θα καταβληθεί στο Δήμο Βόλου, ορίζεται ως εξής περίπτερα εμπορικής δραστηριότητας: 180 €, γωνιακά περίπτερα εμπορικής δραστηριότητας 200 €, περίπτερα χαλβάδων-λουκουμάδων 400 € και θέσεις ψησταριών 1.100 €.

Η τιμή εκκίνησης του Λούνα Παρκ ορίζεται στα 50.000 € (από 42.000 € που όριζε η προηγούμενη κανονιστική απόφαση). Το Δημοτικό Συμβούλιο δύναται να αναπροσαρμόζει κατ' έτος τα τέλη χρήσεως λαμβάνοντας υπόψη τις γενικότερες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες.

Σημειώνεται ότι οι συμμετέχοντες θα επιβαρύνονται και με τις δαπάνες κατασκευής των περιπτέρων.

 

Ποια είδη πωλούνται

Στο χώρο της Εμποροπανήγυρης μπορούν να πωλούνται όλα τα εμπορεύματα, που κατά συνήθεια πωλούνται στις ανοικτές εμποροπανηγύρεις. Ενδεικτικά αναφέρονται:  και υπόδησης, είδη προικός, είδη οικιακής χρήσης, τεχνητά & αποξηραμένα άνθη, ασημικά, φο μπιζού, βιβλία, είδη λαϊκής τέχνης, είδη δώρων, υαλικά πάσης φύσεως, είδη μπάνιου, εκκλησιαστικά είδη, CD μουσικής ή άλλου περιεχομένου, παιδικά παιχνίδια κλπ.

Διευκρινίζεται ότι δεν επιτρέπεται η πώληση ειδών που προκαλούν την δημόσια αιδώ ή μπορούν να προκαλέσουν ατυχήματα σε μικρούς ή μεγάλους καθώς και ογκώδη εμπορεύματα που ενδεχομένως δυσκολεύουν τις μετακινήσεις μέσα στο χώρο της Εμποροπανήγυρης και γενικά προκαλούν δυσχέρεια  στους λοιπούς εμπόρους.

Η Επιτροπή Εμποροπανήγυρης εξουσιοδοτείται να αντιμετωπίζει κατά περίπτωση και κατά την κρίση της τα οποιαδήποτε θέματα προκύπτουν κατά την προετοιμασία και λειτουργία της Εμποροπανήγυρης και δεν προβλέπονται από τον τα κανονισμό ή ανακύπτουν κατά την εφαρμογή του ή έρχονται σε αντίθεση με αυτόν.

 Παράλληλες εκδηλώσεις και

Η Εμποροπανήγυρη σε παλαιότερες εποχές αποτελούσε πόλο έλξης επισκεπτών από όλη την Ελλάδα. Η φιλοδοξία του Δήμου Βόλου είναι να αποδώσει στην εμποροπανήγυρη την παλιά αίγλη και για το λόγο αυτό δίνει ιδιαίτερη σημασία στη διοργάνωση παράλληλων πολιτιστικών εκδηλώσεων αλλά και στην ιδιαίτερη του, αναφέρεται στην εισήγηση.

Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, όπως αυτός εμφανίζεται στο  τοπογραφικό σχέδιο, θα πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις (συναυλίες, χορευτικές παραστάσεις και εν γένει δρώμενα από το χώρο των παραστατικών τεχνών). Στόχος της διοργάνωσης αυτού του είδους εκδηλώσεων είναι η τόνωση της κίνησης της Εμποροπανήγυρης αλλά και η αναβάθμισή της σε πολιτιστικό γεγονός. Οι εκδηλώσεις θα πρέπει να αποφασιστούν έγκαιρα έτσι ώστε να μπορέσουν να προβληθούν αρκούντως.

Την ευθύνη της προβολής της Εμποροπανήγυρης με μοναδικό στόχο την προσέλκυση επισκεπτών από τη Θεσσαλία, αλλά και όλη την Ελλάδα, θα έχει το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου Βόλου σε συνεργασία με την Επιτροπή Εμποροπανήγυρης.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση