Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΒΟΛΟΣ » Άσκηση αντιμετώπισης πυρκαγιάς στην Β’ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου
Άσκηση αντιμετώπισης πυρκαγιάς στην Β’ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου

Άσκηση αντιμετώπισης πυρκαγιάς στην Β’ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου

Άσκηση αντιμετώπισης πυρκαγιάς θα πραγματοποιηθεί στη Βιομηχανία συσκευασίας λιπασμάτων ‘' YARA HELLAS S.A ‘' στην Β' ΒΙ.ΠΕ. Βόλου την Πέμπτη 29-11-2015 και Ω/12.00΄.

Σκοπός της άσκησης είναι η εξακρίβωση των δυσχερειών επέμβασης σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς σε εργοστάσιο λιπασμάτων.
Οι δΥΝΑΜΕΙΣ πΟΥ θα σΥΜΜΕΤασΧΟΥΝ ειναι απο τη Π.Υ.ΒΙ.ΠΕ. Βόλου της Π.Υ Βόλου,με συνολικά (5) με δέκα τέσσερις (14) άνδρες.

Το σενάριο της άσκησης προβλέπει: Στις 12.00΄ της 29/11/2018, ειδοποιείται η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου μέσω 199, για πυρκαγιά στο εργοστάσιο παρς λιπασμάτων ‘' YARA HELLAS S.A ‘', στην Β' ΒΙ.ΠΕ. Βόλου.

Η φωτιά ξεκίνησε εντός του κτιρίου του εργοστασίου () στο χώρο αποθήκευσης τελικού προϊόντος, εξαιτίας βραχυκυκλώματος ηλεκτρικών καλωδίων.

Η φωτιά επεκτάθηκε στο χώρο αποθήκευσης λιπασμάτων, βγαίνουν πυκνοί μαύροι καπνοί και υπάρχει ο κίνδυνος να φτάσει η φωτιά σε αποθηκευμένες ποσότητες λιπασμάτων τα οποία όταν καίγονται δημιουργούν τοξικούς καπνούς.

Στην προσπάθεια της ομάδας πυρασφάλειας για την κατάσβεση της πυρκαγιάς έχουν εγκλωβιστεί δύο υπάλληλοι.

Η Π.Υ Βόλου ενημερώνει τηλεφωνικά το κέντρο της Π.Υ ΒΙ.ΠΕ Βόλου .Από την Πυροσβεστική Υπηρεσία ΒΙ.ΠΕ Βόλου αναχωρεί αμέσως, για τον τόπο του συμβάντος, πυροσβεστική δύναμη δύο (2) οχημάτων με οκτώ (8) άνδρες. Στο συμβάν μεταβαίνει ο Διοικητής του Σταθμού.

Ειδοποιείται η Π.Υ Βόλου όπου αναχωρούν ένα (1) όχημα με δύο άνδρες και το Διοικητή του Σταθμού. Στο συμβάν καλείται και η Ε.Μ.Α.Κ λόγω ς καιόμενων υλικών.

Με την άφιξη των Πυροσβεστικών Δυνάμεων, από την κύρια είσοδο, στο χώρο της επιχείρησης, τα οχήματα της Π.Υ. ΒΙ.ΠΕ.Βόλου σταθμεύουν εξωτερικά του κτιρίου. Το Π.Σ 1529 όχημα κάνει εγκατάσταση χαμηλής με και προσπαθεί να σβήσει τη φωτιά που μαίνεται στο χώρο αποθήκευσης τελικού προϊόντος. Το Π.Σ 1541 όχημα δίνει στο 1529 και παράλληλα κάνει εγκατάσταση χαμηλής και προσβολή του καιόμενου χώρου.

Το Π.Σ 1547 Βραχιονοφόρο όχημα της Π.Υ ΒΙ.ΠΕ Βόλου κάνει προσβολή με νερό στη στέγη του κτιρίου που μαίνεται η πυρκαγιά.

Η ομάδα Πυρασφάλειας του εργοστασίου κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την εφαρμογή του σχεδίου έκτακτης ανάγκης (εγκατάσταση και ρίψη νερού από τις Πυροσβεστικές φωλιές του μόνιμου υδροδοτικού με χρήση και σταθερών αυλών-χρήση πυροσβεστήρων, χρήση των ειδικών πυροσβεστικών μέσων για τα λιπάσματα ( Victor Lances), κλείσιμο μηχανημάτων, συγκέντρωση εργαζομένων σε προκαθορισμένο σημείο, κλείσιμο πυράντοχης πόρτας).

Από την του επικεφαλής γίνεται λόγος για δύο υπαλλήλους που είναι εγκλωβισμένοι στο . Δίνεται εντολή να σχηματισθεί ομάδα διάσωσης δύο ατόμων με πλήρη προστατευτικό εξοπλισμό και να μεταβούν εντός του κτιρίου για να γίνει η αναζήτηση του ατόμου.

Η Ομάδα πυρασφάλειας του εργοστασίου συγκροτεί δεύτερη ομάδα διάσωσης και κάνει ενέργειες διάσωσης του δεύτερου ατόμου.

Το όχημα της Π.Υ. Βόλου φτάνει στην επιχείρηση από την είσοδο που υπάρχει μόνο για την πυροσβεστική, θα κάνει τον γύρω του προαύλιου χώρου, και θα προσεγγίσει την φωτιά από το απέναντι σημείο, και κάνει ρίψη νερού-διαβροχή με το κανόνι οροφής στη στέγη του κτιρίου, αποτρέποντας την επέκταση της πυρκαγιάς.

Πράγματι εντοπίζεται στο εγκλωβισμένο άτομο όπου με την βοήθεια των διασωστών βγαίνει υποβασταζόμενο έξω από το κτίριο, όπου τον παραλαμβάνουν τέσσερις πυροσβέστες με φορείο. Δίνεται εντολή να μην έρθει η Ε.Μ.Α.Κ στο συμβάν.

Η πυρκαγιά με τον συνδυασμό όλων των παραπάνω ενεργειών σβήνει και οι καπνοί περιορίζονται αποφεύγεται να δημιουργηθεί φαινόμενο ‘'ντόμινο''. Ακολουθεί το έργο της αποκάθαρσης και του αερισμού του χώρου.

Σταδιακά αποδεσμεύονται οχήματα και προσωπικό. Ακολουθεί συγκέντρωση των εμπλεκομένων στον χώρο του εργοστασίου για συζήτηση αποτίμηση. Θα γίνει ομιλία του υπευθύνου της Επιχείρησης.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση