Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΒΟΛΟΣ » Άσκηση αντιμετώπισης πυρκαγιάς σε βιομηχανία
Άσκηση αντιμετώπισης πυρκαγιάς σε βιομηχανία

Άσκηση αντιμετώπισης πυρκαγιάς σε βιομηχανία

Άσκηση αντιμετώπισης πυρκαγιάς στη βιομηχανία εκτυπώσεων – κυτιοποιίας ‘'ANTOPACK-ΑΝΤΩΝΙΟΥ Α.Ε ‘' στην A' ΒΙ.ΠΕ. Βόλου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 16-11-2016 στις 13.00΄.

Σκοπός της άσκησης είναι η εξακρίβωση των δυσχερειών επέμβασης σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς σε εργοστάσιο υψηλής επικινδυνότητας και θα συμμετέχουν δυνάμεις της ΠΥ ΒΙΠΕ Βόλου, της  ΠΥ Βόλου, με 05 πυροσβεστικά οχήματα  με 16 άνδρες και η ομάδα πυρος της επιχείρησης.

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης στις 13.00΄ώρα της 16/11/2016, ειδοποιείται η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου μέσω 199, για πυρκαγιά στη βιομηχανία εκτυπώσεων – κυτιοποιίας ‘' ANTOPACK-ΑΝΤΩΝΙΟΥ Α.Ε ‘' , στην Α' ΒΙ.ΠΕ. Βόλου.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε από το χώρο του καυστήρα θέρμανσης , λόγω βλάβης του καυστήρα. Η φωτιά επεκτάθηκε στη οροφή του λεβητοστασίου  και μεταπήδησε στην οροφή  του κτιρίου αποθήκευσης πρώτων υλών.

Η επαφή της φωτιάς με τα πάνελ έχει ως την ταχύτατη επέκταση της φωτιάς και την παρ έντονου τοξικού καπνού καθώς το λιώσιμο του μετάλλου. Η φωτιά επεκτάθηκε εντός του εργοστασίου στο τμήμα αποθήκευσης πρώτων υλών σε ρολά χαρτιού.

Η πυρκαγιά εντός του εργοστασίου εγκυμονεί τον κίνδυνο επέκτασης της στους υπόλοιπους χώρους της επιχείρησης και ιδιαίτερα στη δεξαμενή μαζούτ 20.000 lt που βρίσκεται πλησίον του λεβητοστασίου.

Η Π.Υ Βόλου ενημερώνει τηλεφωνικά το κέντρο της Π.Υ ΒΙ.ΠΕ Βόλου.

Από την Πυροσβεστική Υπηρεσία ΒΙ.ΠΕ Βόλου  αναχωρεί αμέσως, για τον τόπο του συμβάντος, πυροσβεστική δύναμη τεσσάρων (4) οχημάτων με δέκα πέντε (15) άνδρες.

Στο συμβάν μεταβαίνει ο Διοικητής του Σταθμού. Ειδοποιείται  η Π.Υ Βόλου όπου αναχωρεί  ένα (1) με τρεις άνδρες. Με την άφιξη των Πυροσβεστικών Δυνάμεων, από την ανατολική είσοδο, στο χώρο της επιχείρησης, τα οχήματα της ΒΙ.ΠΕ. Βόλου σταθμεύουν εξωτερικά του κτιρίου.

Το Π.Σ 1529 κάνει εγκατάσταση χαμηλής  με νερό και προσπαθεί να σβήσει τη φωτιά στο χώρο του λεβητοστασίου κάνοντας παράλληλα εγκατάσταση προς το εσωτερικό του κτιρίου αποθήκευσης πρώτων υλών. Το Π.Σ 1541 όχημα δίνει νερό στο 1529 και παράλληλα με εγκατάσταση χαμηλής προσπαθεί να αποτρέψει την επέκταση της φωτιάς στο εσωτερικό του κτιρίου αποθήκευσης πρώτων υλών.

Η ομάδα Πυρασφάλειας του εργοστασίου κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την εφαρμογή του σχεδίου έκτακτης ανάγκης (σήμανση συναγερμού, με πυροσβεστήρες, εγκατάσταση και ρίψη νερού από τις Πυροσβεστικές φωλιές του μόνιμου υδροδοτικού, εκκένωση κτιρίου).

Το Π.Σ 2888 κλιμακοφόρο όχημα της Π.Υ  Βόλου φτάνει στο συμβάν και κάνει των κλιμάκων του και προσβολή της φωτιάς με νερό από ψηλά στη στέγη περιορίζοντας  έτσι την επέκτασή της.

Κατά την διαδικασία της εκκένωσης ένας υπάλληλος της επιχείρησης έχει χτυπήσει σοβαρά στο πόδι του και έχει εγκλωβιστεί στο χώρο πρώτων υλών ενώ εργαζόταν στο χώρο την στιγμή του συμβάντος. Δίνεται εντολή να σχηματισθεί ομάδα διάσωσης δύο ατόμων με πλήρη προστατευτικό εξοπλισμό και να μεταβούν εντός του κτιρίου για να γίνει η αναζήτηση του ατόμου.

Πράγματι εντοπίζεται στο  κτίριο  όπου με την των  διασωστών βγαίνει με φορείο έξω από το κτίριο, όπου και παραλαμβάνεται από προσωπικό του Ε.Κ.Α.Β.

Η πυρκαγιά με τον συνδυασμό όλων των παραπάνω ενεργειών σβήνει. Ακολουθεί το της αποκάθαρσης και του αερισμού του χώρου. Σταδιακά αποδεσμεύονται οχήματα και προσωπικό. Ακολουθεί συγκέντρωση των εμπλεκομένων στον χώρο του εργοστασίου όπου θα  γίνει παρουσίαση από τον υπεύθυνο της Επιχείρησης.

"Αλιεύοντας" την είδηση