Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΒΟΛΟΣ » Άσκηση αντιμετώπισης πυρκαγιάς σε εργοστάσιο της ΒΙΠΕ Βόλου
Άσκηση αντιμετώπισης πυρκαγιάς σε εργοστάσιο της ΒΙΠΕ Βόλου

Άσκηση αντιμετώπισης πυρκαγιάς σε εργοστάσιο της ΒΙΠΕ Βόλου

Άσκηση αντιμετώπισης πυρκαγιάς θα πραγματοποιηθεί   από την  Πυροσβεστική Υπηρεσία ΒΙ.ΠΕ   αύριο Παρασκευή 5-5-2017 στις 11.00΄ το πρωί στο  εργοστάσιο «POLISAN ΕΛΛΑΣ Α.Ε παρς ΡΗΤΙΝΗΣ PET ΚΑΙ ΠΡΟΠΛΑΣΜΑΤΩΝ» στην (δίπλα στην Πυροσβεστική).

Ώρα προσέλευσης 10:45.

Στην άσκηση    θα μετάσχουν  δυνάμεις της  Π.Υ.ΒΙ.ΠΕ. Βόλου , η ομάδα πυροπροστασίας της επιχείρησης, το Ε.Κ.Α.Β. και  συνολικά  (5) πυροσβεστικά οχήματα  με 18  .

Το σενάριο

Σύμφωνα με το σενάριο στις 11.00΄ώρα της 5/05/2017, ειδοποιείται η Πυροσβεστική Υπηρεσία ΒΙ.ΠΕ Βόλου , για πυρκαγιά στο  εργοστάσιο «POLISAN ΕΛΛΑΣ Α.Ε παρς ΡΗΤΙΝΗΣ PET ΚΑΙ ΠΡΟΠΛΑΣΜΑΤΩΝ» στην Β' ΒΙ.ΠΕ. Βόλου . Η φωτιά ξεκίνησε στον 1ο επίπεδο του  κτιρίου πολυσυμπύκνωσης στερεής φάσης (SSP) όταν υπήρξε διαρροή λαδιού (HTM) (Τ 330ο C) από σωλήνωση και επαφή του με υλικά μόνωσης.

Η φωτιά επεκτάθηκε στο χώρο. Αποτέλεσμα είναι να βγαίνουν πυκνοί μαύροι καπνοί με έντονες αναθυμιάσεις, η φωτιά μέσω του λαδιού να ρέει στου κάτω ορόφους και υπάρχει ο κίνδυνος να επεκταθεί σε όλο το κτίριο. Κατά την έναρξη της πυρκαγιάς τραυματίστηκε εργαζόμενος με εγκαύματα, στον χώρο εκδήλωσης της πυρκαγιάς.

Από την Πυροσβεστική Υπηρεσία ΒΙ.ΠΕ Βόλου  αναχωρεί αμέσως, για τον τόπο του συμβάντος, πυροσβεστική δύναμη δύο  οχημάτων με έξι   . Στο συμβάν μεταβαίνει ο διοικητής του Σταθμού. Ειδοποιείται  η Π.Υ Βόλου  και η Ε.Μ.Α.Κ (δεν θα πάρουν μέρος). Με την άφιξη των Πυροσβεστικών Δυνάμεων,  το Π.Σ 1529 όχημα κάνει εγκατάσταση χαμηλής  με νερό-αφρό και προσπαθεί να σβήσει τη φωτιά που μαίνεται στο  1ο επίπεδο του  κτιρίου πολυσυμπύκνωσης. Το Π.Σ 1541 όχημα δίνει νερό στο 1529 .

Η ομάδα Πυρασφάλειας του εργοστασίου κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την εφαρμογή του σχεδίου έκτακτης ανάγκης (εγκατάσταση και ρίψη νερού από τις Πυροσβεστικές φωλιές του μόνιμου υδροδοτικού-ενεργοποίηση των SPRINGELRS, ρήψη νερού-αφρού με αφροποιητικό μηχάνημα,  χρήση πυροσβεστήρων, κλείσιμο μηχανημάτων, εκκένωση και συγκέντρωση εργαζομένων σε προκαθορισμένο σημείο.

Από την του επικεφαλής γίνεται λόγος για υψηλές θερμοκρασίες και ιδιαίτερα επιβαρυμένο περιβάλλον με τοξικούς καπνούς. Παράλληλα εντοπίζεται το άτομο που είναι εγκαυματίας στο πρώτο επίπεδο.

Δίνεται εντολή να μεταβεί στον αυλό της εγκατάστασης υπάλληλος με ειδική στολή προσέγγισης-διέλευσης της πυρκαγιάς προκειμένου να βοηθήσει στην προσβολή με νερό της πυρκαγιάς.

Δίνεται εντολή να σχηματισθεί ομάδα επέμβασης δύο υπαλλήλων με στολή χημικής προστασίας προκειμένου  με ειδικό μηχάνημα ανίχνευσης αερίων να γίνει η των ουσιών.

Το Π.Σ 1547 Βραχιονοφόρο όχημα της Π.Υ.ΒΙ.ΠΕ Βόλου φτάνει στην επιχείρηση από την κεντρική είσοδο και κάνει ρίψη νερού-διαβροχή σε δεξαμενή τελικού άμορφου προϊόντος που βρίσκεται πλησίον του κτιρίου που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά ,αποτρέποντας την  περεταίρω επέκτασή της.

Πράγματι εντοπίζεται στο  κτίριο ο εγκαυματίας όπου με την των  διασωστών βγαίνει με φορείο, όπου τον παραλαμβάνει ασθενοφόρο του Ε.Κ.Α.Β.

Η πυρκαγιά με τον συνδυασμό όλων των παραπάνω ενεργειών σβήνει και οι καπνοί περιορίζονται . Ακολουθεί το έργο της αποκάθαρσης και του αερισμού του χώρου. Επίσης γίνεται απολύμανση των ατόμων με στολή χημικής προστασίας. Σταδιακά αποδεσμεύονται οχήματα και προσωπικό. Ακολουθεί συγκέντρωση των εμπλεκομένων στον χώρο του εργοστασίου για συζήτηση- αποτίμηση.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση