Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΒΟΛΟΣ » «Ανεβάζουν ταχύτητα» οι Αστικές Συγκοινωνίες Βόλου
«Ανεβάζουν ταχύτητα» οι Αστικές Συγκοινωνίες Βόλου

«Ανεβάζουν ταχύτητα» οι Αστικές Συγκοινωνίες Βόλου

«Ανεβάζουν ταχύτητα» οι Αστικές μπαίνοντας ακόμα πιο δυναμικά στον δρόμο της ψηφιακής εποχής! Μετά το wifi εντός των οχημάτων, έρχεται το ηλεκτρονικό εισιτήριο και οι έξυπνες στάσεις .

Πρόκειται για έργα ψηφιακού μετασχηματισμού των αστικών συγκοινωνιών, που εγκρίθηκαν πρόσφατα από την κυβέρνηση και θα «τρέξουν» από την Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε., η οποία αποτελεί το βασικό εκτελεστικό βραχίονα υλοποίησης της ευρύτερης ψηφιακής στρατηγικής του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Τόσο το ηλεκτρονικό εισιτήριο όσο και οι έξυπνες στάσεις (τηλεματική, θύρες φόρτισης, λειτουργία με φωτοβολταϊκά κ.α.) εντάσσονται στην δράση «Ενίσχυση επιχειρήσεων του τομέα αστικών και υπεραστικών συγκοινωνιών για την υιοθέτηση συστημάτων και την παροχή υπηρεσιών ολοκληρωμένης πληροφόρησης του επιβατικού κοινού και ηλεκτρονικού εισιτηρίου», την οποία τρέχει η Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.

Ο συνολικός της δράσης ανέρχεται στα 24.249.680 με δημόσια δαπάνη 14.512.608 και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)» του 2014-2020.

Τα οφέλη που προκύπτουν από την εφαρμογή των επενδυτικών σχεδίων αναμένεται να επιφέρουν άμεσα θετικά αποτελέσματα στην καθημερινή λειτουργία των αστικών συγκοινωνιών καθώς:
– Δημιουργούνται ολοκληρωμένα συστήματα έκδοσης και διαχείρισης εισιτηρίων, όπου το κάθε σύστημα θα εκδίδει ηλεκτρονικά εισιτήρια, θα υποστηρίζει σύγχρονες τεχνολογίες και ασφαλή πρότυπα για εφαρμογή ηλεκτρονικού εισιτηρίου, αλλά και πληρωμή με μετρητά ή πιστωτικές/χρεωστικές κάρτες. Ουσιαστικά οι επιβάτες θα μπορούν να εκδώσουν το εισιτήριο τους από το κινητό τους ή τον υπολογιστή τους και να κάνουν ανέπαφες πληρωμές, με τη χρήση των νέων πιστωτικών καρτών τεχνολογίας EMV.
– Εγκαθίσταται λογισμικό για τον ορθό σχεδιασμό των δρομολογίων, σχετικά με την επιβατική κίνηση και την ανταπόκριση των οχημάτων στις ώρες αιχμής, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες των επιβατών.
– Αναβαθμίζεται το περιεχόμενο της πληροφορίας προς τους επιβάτες. Το δημοσιευμένο στο Διαδίκτυο υλικό περιλαμβάνει πίνακες δρομολογίων, δρομολόγια και στάσεις, σε ψηφιακούς χάρτες.
– Οι «έξυπνες στάσεις» θα πληροφορούν το κοινό για τον πραγματικό χρόνο άφιξης του επόμενου λεωφορείου.
«Είναι αναγκαίο και τα ΚΤΕΛ να μπούνε δυναμικά στην ψηφιακή εποχή. Πρόκειται για έργα που θα μας επιτρέψουν να εξυπηρετούμε ακόμα πιο ποιοτικά και ολοκληρωμένα το επιβατικό κοινό μέσω της χρήσης της τεχνολογίας», σημειώνει ο πρόεδρος των αστικών συγκοινωνιών Βόλου κ. Νίκος Ευαγγελινός και προσθέτει πως «ειδικά για το ηλεκτρονικό εισιτήριο είναι κάτι που το θέλαμε εδώ και καιρό. Πλέον ο επιβάτης θα μπορεί να εκδώσει από όπου και να είναι το εισιτήριο του μέσω του κινητού, του tablet ή του υπολογιστή του και να το πληρώσει με την κάρτα του. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Συνολικά μέσω του προγράμματος θα βελτιώσουμε όλες τις παρεχόμενες μας ενώ θα υπάρχει και μεγάλη ακρίβεια ως προς την άφιξης των λεωφορείων σε κάθε στάση».

‘Εξυπνες στάσεις

Σε ό,τι αφορά τις νέες – έξυπνες στάσεις αφορά σε συνολικά 42 στάσεις των αστικών συγκοινωνιών Βόλου που βρίσκονται σε κεντρικές περιοχές του Βόλου και έχουν την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα και το έργο θα υλοποιηθεί μέσω του προγράμματος «Φιλόδημος ΙΙ» που εκπονεί ο Βόλου.

Στις νέες – έξυπνες στάσεις εκτός από νέα στέγαστρα, καθίσματα σταθερά ή ανακλινόμενα, καλαθάκια αχρήστων, θα υπάρχει φωτισμός μέσω φωτοβολταικών ακόμη και wi – fi για τους επιβάτες που αναμένουν το λεωφορείο αλλά και υπηρεσίες τηλεματικής για την ακριβής ενημέρωση των επιβατών για τις ώρες άφιξης των λεωφορείων.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση