Βρίσκεστε εδώ:  / ΒΟΛΟΣ / Αλλάζει όψη η πλατεία Πανεπιστημίου στο κέντρο του Βόλου
Αλλάζει όψη η πλατεία Πανεπιστημίου στο κέντρο του Βόλου

Αλλάζει όψη η πλατεία Πανεπιστημίου στο κέντρο του Βόλου

Ο Κ. Αγοραστός υπέγραψε την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό 690.000 ευρώ

Θα αποδοθεί μια σύγχρονη και πράσινη πλατεία – Διαμορφώνονται και οι διπλανοί πεζόδρομοι 

Ένα νέο,  σημαντικό έργο για την αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος στο Βόλο, εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, με απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού. Πρόκειται για τη Διαμόρφωση της Πλατείας ,  προϋπολογισμού 690.000  ευρώ, με δικαιούχο το Δήμο Βόλου.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της  Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Βόλου, που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας,  αναπλάθεται και  αναβαθμίζεται η  Πλατεία , στο κέντρο της πόλης του Βόλου.

Η πλατεία  περιβάλλεται από τον  πολυσύχναστο εμπορικό πεζόδρομο της Ερμού,  όπου έχει πρόσωπο και το κτίριο του Πανεπιστημίου (πρώην Ματσάγγου), την οδό που είναι η κυριότερη οδική αρτηρία εξόδου από την πόλη, την οδό Παύλου Μελά με συχνή κυκλοφορία και τον πεζόδρομο της Μακεδονομάχων.

Οι παρεμβάσεις  που θα γίνουν αφορούν :

–           Στη διαμόρφωση του χώρου της πλατείας Πανεπιστημίου, επιφάνειας 2.671,28 τ.μ.

–           Στη διαμόρφωση του πεζόδρομου  της Μακεδονομάχων (από έως Ερμού), επιφάνειας 252,00 τ.μ.

–           Στη διαμόρφωση τμήματος του πεζόδρομου της Ερμού πλάτους 1,5 μ. (από την Παύλου Μελά έως την Μακεδονομάχων), επιφάνειας 70,00 τ.μ.

–           Και στη διαμόρφωση των πεζοδρομίων της Παύλου Μελά (από Δημητριάδος έως Ερμού) και της Δημητριάδος (από Μακεδονομάχων έως Παύλου Μελά) που γειτνιάζουν με την πλατεία, επιφάνειας 280,72 τ.μ.

Όπως δήλωσε ο Κώστας Αγοραστός:  «σε με τον Δήμο Βόλου και το δήμαρχο Αχ. Μπέο υλοποιούμε μια σειρά  παρεμβάσεων στην πόλη του Βόλου,  στο πλαίσιο της στρατηγικού μας σχεδίου για τη Βιώσιμη  Αστική Ανάπτυξη. Ένα από τα έργα αυτά είναι  και η αναμόρφωση της πλατείας Πανεπιστημίου, στο κέντρο του Βόλου.

Η πόλη του Βόλου είναι παλιά και χρειάζεται αλλαγές. Πρέπει να συγχρονιστεί με την εποχή της, να γίνει πιο ελκυστική, πιο καθαρή, πιο φιλική στο περιβάλλον.

Η νέα πλατεία που θα αποδοθεί στην πόλη, στους κατοίκους και τους επισκέπτες, θα συμβάλει σημαντικά στην αναβάθμιση και αναζωογόνηση του αστικού περιβάλλοντος.

Παράλληλα το έργο θα δημιουργήσει άμεσα, νέες . Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι οι σύγχρονες πόλεις έχουν καθοριστική συμβολή τόσο στην ανάπτυξη όσο και στην κοινωνική ευημερία».

Οι εργασίες

 

Οι βασικές εργασίες που θα πραγματοποιηθούν είναι πλακοστρώσεις με φυσικά υλικά (όπως πλάκες Πηλίου, βότσαλα, επεξεργασμένο σκυρόδεμα), φυτεύσεις και φωτισμός.

Βασική προϋπόθεση είναι η  διατήρηση της επιφάνειας του πρασίνου σε ποσοστό πάνω από το 50% της πλατείας.

Η ανάγκη για από το θόρυβο και το καυσαέριο της οδού Δημητριάδος οδηγούν στη δημιουργία ενός φράγματος από ψηλό και μέσου ύψους , το οποίο ωστόσο να επιτρέπει την οπτική επαφή με την πλατεία και να μη δίνει την εικόνα του απρόσιτου. Η ίδια λογική,  διατηρείται και κατά μήκος της οδού Παύλου Μελά. Έτσι, η μεγαλύτερη επιφάνεια του πρασίνου δημιουργείται στο νότιο και δυτικό τμήμα της πλατείας, ενώ στο βόρειο και ανατολικό τμήμα είναι συγκεντρωμένο το τμήμα με τα σκληρά υλικά επίστρωσης, ώστε να δημιουργείται ένας ενιαίος επίπεδος χώρος, ο οποίος να βοηθάει στην πραγματοποίηση εκδηλώσεων. Η όλη διαμόρφωση θα συμπληρωθεί με καθιστικά και  τον απαραίτητο φωτισμό.

Η διαμόρφωση της πλατείας έχει σαν στόχο τη δημιουργία ενός πολυδύναμου χώρου, ο οποίος θα εξυπηρετεί  διάφορες χρήσεις, όπως ο περίπατος, η ανάπαυση, η πλήθους για συναυλίες, ομιλίες, εκθέσεις και γενικότερα κάθε είδους εκδηλώσεις και φυσικά θα είναι προσιτός από όλες τις ομάδες του πληθυσμού.

 

 

 

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα η επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου #ΣτέλλαΚυριακίδου - https://t.co/F7lWqucoIb -

  • Πολύ καλή παρουσία του τμήματος κολύμβησης της Νίκης Βόλου #τμήμακολύμβησηςΓΣΒΗΝΙΚΗ - https://t.co/PpYKMsII8i -

  • Λαμπρός ο εορτασμός της Πεντηκοστής στον Βόλο #ΚυριακήτηςΠεντηκοστής - https://t.co/RGwFG4M88L -

"Αλιεύοντας" την είδηση