Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΒΟΛΟΣ » Αιχμές κατά πάντων από το ΚΚΕ για την παραγωγή και καύση απορριμμάτων
Αιχμές κατά πάντων από το ΚΚΕ για την παραγωγή και καύση απορριμμάτων

Αιχμές κατά πάντων από το ΚΚΕ για την παραγωγή και καύση απορριμμάτων

Αιχμές κατά του  δήμου Βόλου, της κυβέρνησης αλλά και της περιφέρειας άφησαν σε σημερινή συνέντευξη τύπου  στελέχη του Μαγνησίας , τονίζοντας ότι με τη στάση τους  μετατρέπουν την πόλη σε θάλαμο καρκινογόνων ουσιών καθώς προωθούν την παραγωγή και καύση απορριμμάτων.

Συγκεκριμένα ο βουλευτής του Κώστας Στεργίου, ο σύμβουλος , οι δημοτικοί σύμβουλοι με τη ΛΑΣ, Απόστολος Νάνος και Θοδωρής Τσαλούχας και ο  Απ. Ριζόπουλος από τους εκπαιδευτικούς  κατήγγειλαν  το ρόλο που παίζουν η Κίνηση Πολιτών κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ και η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία, κάνοντας λόγο για «θολές κινήσεις που λειτουργούν ως προκάλυμμα για τις επιλογές κυβερνήσεων, δημοτικών αρχών και Περιφέρεια Θεσσαλίας», καθώς στην ουσία υιοθετούν τον Εθνικό Σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων που μεταξύ άλλων προβλέπει και καύση απορριμμάτων. Εξέφρασαν τέλος την κάθετη αντίθεσή τους στη δημιουργία της μονάδας, είτε με από κοινοτικά κονδύλια, είτε με ΣΔΙΤ.

Ο Κ. Στεργίου επισήμανε ότι οι εισηγητές στη συγκεκριμένη ημερίδα ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Ειδικότερα ο Ανδρέας Ανδρεόπουλος πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και πρώην Γ.Γ. Περιβάλλοντος, Δασών και Φυσικών Πόρων του ΥΠΕΚΑ το 2010 – 2011, επί κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου. «Η ΕΕΔΣΑ εδώ και χρόνια διοργανώνει συνέδρια, οργανώνει ομάδες εργασίας και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, με από πολλούς χορηγούς, που με τον έναν ή άλλον τρόπο δραστηριοποιούνται στη κερδοφόρα διαχείριση των απορριμμάτων, όπως: «ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ», «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΕ», «ΕΠΤΑ», «ARVIS», τσιμεντοβιομηχανία «ΤΙΤΑΝ», «ΕΠΕΜ» κ.ά. για να προωθήσει την της διαχείρισης των αποβλήτων στα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Καλεσμένος, επίσης, της Δημοτικής Αρχής Βόλου ήταν και ο κ. Μιχαλόπουλος Ευάγγελος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας VM&A, που, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της: «Σκοπός μας είναι η μεγιστοποίηση του επιχειρηματικού κέρδους των πελατών μας μέσω της παροχής των κατάλληλων υπηρεσιών». Ακόμη αναφέρεται ότι «Ψυχή» της εταιρείας είναι ο κ Μιχαλόπουλος, που «Ο ρόλος του υπήρξε καταλυτικός, … κατείχε θέση υψηλής ευθύνης σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης» και ότι «Από το 2009, … και έκτοτε η εταιρεία έχει ανταποκριθεί σε πολλαπλές επιχειρηματικές ευκαιρίες, έχει αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με την βιομηχανία και έχει μεγιστοποιήσει τα κέρδη της»

Η συγκεκριμένη εταιρεία και ο κ. Μιχαλόπουλος, που είναι εξωτερικός συνεργάτης του Δήμου Βόλου, ανέλαβε το σχεδιασμό και τη μελέτη των ΜΕΑ, που ήδη λειτουργούν, με Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, στη Δυτική Μακεδονίας και στην Περιφέρεια Σερρών.

Στην κατακλείδα της ημερίδας του Δήμου Βόλου, αντιγράφοντας και αναπαράγοντας τη θέση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όπως αυτή παρουσιάστηκε στη σχετική ερώτηση που έκανε το ΚΚΕ από τον κ. Φάμελο, οι καλεσμένοι του Δημάρχου Βόλου «επιστήμονες» αναπαρήγαγαν και επαναλάμβαναν αντιεπιστημονικά, αποπροσανατολιστικά και εκβιαστικά διλήμματα για να πετύχουν τους σκοπούς τους:

σκουπίδια ή ΠΕΤ – ΚΟΚ; υποστηρίζοντας ότι το ΠΕΤ – ΚΟΚ είναι χειρότερο.
να θάβονται τα σκουπίδια «μολύνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα» ή να καίγονται σκορπώντας τις καρκινογόνες διοξίνες; υπονοώντας τη δεύτερη λύση ως καλύτερη!
να καίει η τσιμεντοβιομηχανία το καλής ποιότητας δικός μας SRF ή της κακής ποιότητας ιταλικού RDF;
Να πουλάμε τα καρκινογόνα καύσιμα, που είναι περιζήτητα στις αγορές ή να πληρώνουμε τα πρόστιμα της Ε.Ε; εννοώντας ότι είναι για «καλό της πόλης» η πρώτη επιλογή!

Λειτουργώντας ως οι επίλεκτοι εκπρόσωποι των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων και της ΑΓΕΤ έδωσαν μάχη για τα  επιδοτούμενα  καρκινογόνα καύσιμα, αδιαφορώντας για τη δημόσια υγεία και τη μετατροπή του Βόλου, της Αγριάς και της γύρω περιοχής σε χαβούζα τοξικών αερίων  από το κάψιμο ΠΕΤ – ΚΟΚ και των σκουπιδιών της «μισής»

Μαζί με το δήμαρχο, στελέχη της ΝΔ κι άλλους λιγοστούς συνοδοιπόρους, εντελώς ξεδιάντροπα, διαχώρισαν τον καρκίνο σε «καλό» και «κακό», σε «λιγότερο» και «περισσότερο»  βάζοντας το δίλημμα στους δημότες να εκτιμήσουν και να επιλέξουν με ποιον τρόπο έχουν τις μικρότερες πιθανότητες να γεμίσουν καρκίνο για την κερδοφορία των επενδυτών.

Αποδείχτηκε, ακόμη μια φορά, ότι η Δημοτική αρχή Βόλου, πλέον, εντελώς απροκάλυπτα  υπηρετεί τα επιχειρηματικά κέρδη. Αντικειμενικά αποτελεί τον πιο πιστό σύμμαχο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στην εφαρμογή τη αντιλαϊκής πολιτικής για την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου, εις βάρος της δημόσιας υγείας, εις βάρος της προστασίας του περιβάλλοντος. Βάζει σε άμεσο κίνδυνο τη των ανθρώπων, το μέλλον των παιδιών και των νέων της περιοχής της. Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις απαιτούνται «καθαρές» κουβέντες, που δεν θα αφήνουν ούτε χαραμάδα για να περνάνε οι απαράδεκτες και πολιτικές.

 

 

Το ΚΚΕ καλεί τους δημότες του Βόλου να μην έχουν καμιά εμπιστοσύνη στη δημοτική Αρχή Βόλου. Αποκαλύφθηκε, για άλλη μια φορά,  για ποιανού τα συμφέροντα δουλεύει. Να μην παρασυρθούν από τα ψεύτικα διλήμματα. Να σταθούν απέναντι στις επιλογές της. Να συνεχίσουν δυναμικά μέσα από τα σωματεία τους και τους μαζικούς φορείς τον αγώνα για:

-Να σταματήσει, εδώ και τώρα, η καύση σκουπιδιών

-Να ανακληθούν και να ακυρωθούν οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που αδειοδοτούν την καύση και τη μεταφορά RDF/SRF και τοξικού ΠΕΤ – ΚΟΚ.

-Να σταματήσει ο σχεδιασμός για παραγωγή RDF/SRF στους ΧΥΤΑ Θεσσαλίας και στο Βόλο. Να τροποποιηθεί τώρα ο Εθνικός και ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων, που προβλέπει την παραγωγή των σχετικών υλικών και την καρκινογόνα καύση τους.

-Καμιά μορφή ιδιωτικοποίησης, μέρους ή του συνόλου της διαχείρισης των απορριμμάτων, συμπεριλαμβανόμενης και της ανακύκλωσης.

-Άμεση εφαρμογή μεθόδων και μέτρων μείωσης της ποσότητας και βλαπτικότητας των απορριμμάτων, με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και κομποστοποίηση. Αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων χωματερών.

-Λήψη ουσιαστικών μέτρων για τη βελτίωση των όρων εργασίας των εργαζομένων στη διαχείριση των απορριμμάτων.

-Να παρθούν τα αναγκαία μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στην ΑΓΕΤ – ΗΡΑΚΛΗΣ και γενικότερα στους χώρους δουλειάς.

-Να γίνονται συνεχείς έλεγχοι στις ρυπογόνες επιχειρήσεις με ευθύνη του κράτους για την προστασία της δημόσιας υγείας, του χερσαίου και θαλάσσιου περιβάλλοντος, των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση