Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ » Γόνιμη η σύσκεψη για τα αγριογούρουνα στο Δήμο Ρήγα Φεραίου
Γόνιμη η σύσκεψη για τα αγριογούρουνα στο Δήμο Ρήγα Φεραίου

Γόνιμη η σύσκεψη για τα αγριογούρουνα στο Δήμο Ρήγα Φεραίου

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 31 Ιουλίου 2018 η ευρεία-ανοικτή σύσκεψη με θέμα «Ζημιές από αγριογούρουνα στην αγροτική παραγωγή» στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων και παραγωγών του Δήμου.

Την χαιρέτησε ο δήμαρχος Δημήτρης Νασίκας, ο οποίος αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους ανέφερε: «Πήραμε την πρωτοβουλία να ασχοληθούμε ξανά και αναδείξουμε το πρόβλημα γιατί απασχολεί πολλές οικογένειες παραγωγών του Δήμου μας και θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια προς ανεύρεση λύσης. Τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός των αγριογούρουνων στην περιοχή του Δήμου Ρήγα Φεραίου και ειδικά στη Δημοτική Ενότητα Φερών, έχει φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Οι επιδρομές από τις αγέλες των αγριογούρουνων είναι καθημερινές και οι ζημιές που προκαλούνται σε καλλιέργειες καλαμποκιού, οσπρίων και άλλες πολλές, είναι πολύ μεγάλες και αποτελούν μόνιμο θέμα συζήτησης.

Τα ζώα στην προσπάθειά τους για ανεύρεση τροφής και νερού – δροσιάς έχουν φτάσει έξω από τα χωριά, και οι κάτοικοι πλέον ανησυχούν και για την ασφάλειά τους, καθώς κινούνται με μεγάλη ορμή πολλές φορές και είναι ανεξέλεγκτα. Οι δε παραγωγοί αισθάνονται, αλλά και είναι, ανυπεράσπιστοι μπροστά στις ληστρικές καταδρομές που αποτελούν καθημερινό φαινόμενο στην αγροτική περιοχή του Δήμου και αναζητούν καθημερινά λύση.

Ο Δήμος Ρήγα Φεραίου για την ανωτέρω κατάσταση στη τακτική συνεδρίαση της του Δημοτικού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 26-7-2018 έλαβε σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με την οποία αποφασίστηκε να αιτηθεί ο Δήμος Ρήγα Φεραίου, την επιμήκυνση της κυνηγετικής περιόδου, αύξηση του ορίου κάρπωσης, ένταξη σε πρόγραμμα αποζημιώσεων και άρση λειτουργίας του Καταφυγίου Άγριας Ζωής, στην περιοχή Καραντάου – Σαριγκιόλ».

Η εκπρόσωπος της Υφυπουργού Οικονομικών, δεσμεύτηκε να μεταφέρει τα όσα ειπώθηκαν στη σύσκεψη στην Υφυπουργό.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Γεώργιος Λαδόπουλος, ανέφερε ότι «θα πρέπει να γίνει επιμήκυνση της κυνηγετικής περιόδου, αύξηση του ορίου κάρπωσης, Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσης (ομάδες επιλεγμένες από κυνηγούς και ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Α΄ & Β΄ Βαθμού, ακόμη και εκτός κυνηγετικής περιόδου), πλήρης αλλαγή του κανονισμού του ΕΛ.Γ.Α.».

Γενικά οι τοποθετήσεις εστιάστηκαν στο ότι πρέπει να μειωθεί ο πληθυσμός των αγριογούρουνων, ώστε να αποφευχθούν ανθρώπινα θύματα και ζημιές στην αγροτική παραγωγή και να μπορέσει να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο (Κανονισμός του ΕΛΓΑ), ώστε να μπορούν οι παραγωγοί να αιτηθούν αποζημίωσης για τις ζημιές από αγριογούρουνα.

Τα αιτήματα που διατυπώθηκαν είναι τα εξής:

  1. Επιμήκυνση κυνηγετικής περιόδου
  2. Αύξηση των ημερών που επιτρέπεται το κυνήγι εβδομαδιαία
  3. Αύξηση ορίου κάρπωσης
  4. Άρση απαγόρευσης κυνηγιού στο καταφύγιο Σαριγκιόλ – Καραντάου
  5. Ένταξη των ζημιών από αγριογούρουνα στα αποζημιώσιμα αίτια του ΕΛΓΑ

Τέλος, αποφασίστηκε να σταλεί στον αρμόδιο Υπουργό, με όλα τα προτεινόμενα μέτρα και συμπεράσματα που εξήχθησαν από διαλογική συζήτηση στη σύσκεψη.

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν η εκπρόσωπος από το γραφείο της Υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου, εκπρόσωπος από το γραφείο του βουλευτή Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου, ο Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής,  Γεώργιος Λαδόπουλος, ο προϊστάμενος Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής,  Νίκος Λιάνος, ο Υπαστυνόμος Α΄ του Α.Τ. Βελεστίνου,  Κωνσταντίνος Κοίλιας, ο εκπρόσωπος του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου – Βελεστίνου – Δέλτα Πηνειού,  Δημήτριος Μιχαλάκης, ο εκπρόσωπος του υ (υπεύθυνοι γραφείου ς και δασοφύλακας), ο εκπρόσωπος κυνηγετικής ομοσπονδίας,  Στέργιος Συρταδιώτης, ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου,  Δημήτρης Παλληκάρης, οι   Σταύρος Χατζής, Βαγγέλης Γιαννακός και Νίκος Πρίντζος, οι πρώην Γιάννης Κορώνας και Τριαντάφυλλος Γκογκινούδης, ο υπεύθυνος του ΚΕΠ Υγείας & Δ.Σ. Ιωάννης Σκρίμπας, ο πρόεδρος της Δ.Κ Βελεστίνου,  Γιώργος Παπατόλιας, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Καναλίων, Κλεάνθης Μπεφάνης, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Αερινού,  Κων. Μπλέτσας και αρκετοί παραγωγοί.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση