Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Τοποθέτηση Αθ. Λιούπη στη Βολή για την απελευθέρωση της ΔΕΠΑ και τη στήριξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
Τοποθέτηση Αθ. Λιούπη στη Βολή για την απελευθέρωση της ΔΕΠΑ και τη στήριξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Τοποθέτηση Αθ. Λιούπη στη Βολή για την απελευθέρωση της ΔΕΠΑ και τη στήριξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αφορά στον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ, την απελευθέρωση της ΔΕΠΑ και τη στήριξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Ο βουλευτής Ν. Μαγνησίας Αθανάσιος Λιούπης στην τοποθέτησή του, επεσήμανε για το εν λόγω νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω:

«Η πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών δεν είχε αντιληφθεί μέχρι το περασμένο καλοκαίρι, το μέγεθος της απαξίωσης της ΔΕΗ. Οι νέες διατάξεις θα φέρουν μείωση στα κόστη της ΔΕΗ και θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά της. Aλλάζει η διαδικασία πρόσληψης εργαζομένων, η οποία διέπεται πλέον από απόλυτη διαφάνεια, αφού προβλέπεται δημόσια προκήρυξη και έλεγχος νομιμότητας και εκ των υστέρων επικύρωση από το ΑΣΕΠ. Όσοι προσλαμβάνονται στο μέλλον στη ΔΕΗ δεν θα έχουν καθεστώς μονιμότητας.

Επίσης, στο πλαίσιο του περιορισμού των εξόδων αλλά και της πιο αποτελεσματικής αξιοποίησης των υπαλλήλων της ΔΕΗ προβλέπονται διαδικασίες εθελουσίας εξόδου, εσωτερικής κινητικότητας ή και μεταφοράς των εργαζομένων προς το δημόσιο τομέα.

Μειώνεται η έκπτωση κατανάλωσης ρεύματος σε εργαζομένους και συνταξιούχους της ΔΕΗ, από το 75% που ίσχυε, στο 30%, και μόνο στο κομμάτι που αφορά την κατανάλωση και όχι τις λοιπές χρεώσεις που ενσωματώνονται στο λογαριασμό.

Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ θα συμβάλλει στην του ανταγωνισμού στην αγορά του φυσικού αερίου. Το ΤΑΙΠΕΔ αναλαμβάνει την ανεύρεση επενδυτή μέσω διαγωνισμού για το ποσοστό που του αναλογεί στη “ΔΕΠΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ”.

Η “ΔΕΠΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΡΓΩΝ” αναλαμβάνει όλα τα με έργα διασύνδεσης της Ελλάδας με γειτονικές χώρες και το δικό της ποσοστό που θα κατέχει πλέον το ΤΑΙΠΕΔ θα μεταφερθεί στο Ελληνικό Δημόσιο, ώστε να διασφαλίζεται πλήρως το δημόσιο συμφέρον.

Σε σχέση με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η Νέα Δημοκρατία παραμένει συνεπής στη στόχευση για πολιτικές πιο φιλικές προς το περιβάλλον.

Μέχρι το 2030 οι ανάγκες της χς μας σε ηλεκτρική ενέργεια θα καλύπτονται κατά 60% από ανανεώσιμες πηγές. Γι' αυτό γίνονται σήμερα σημαντικά βήματα για την προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων και τη δημιουργία νέων σταθμών ΑΠΕ.

Στα μη διασυνδεδεμένα νησιά της χς προωθείται η δημιουργία υβριδικών σταθμών, οι οποίοι επιτρέπουν και την αποθήκευση της ενέργειας. Επίσης, δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην της ηλεκτροκίνησης και στην δημιουργία δικτύου φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

Σημαντική αλλαγή είναι η επιτρεπτή τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας σε ποσοστό, όμως, μικρότερο του 1% της καλλιεργήσιμης γης της κάθε περιφερειακής ενότητας.

Η απόλυτη προσήλωση της σημερινής Κυβέρνησης στις ανανεώσιμες πηγές θα φέρει άμεσα : προστασία του περιβάλλοντος αλλά και αναπτυξιακή προοπτική για τη χώρα συνολικά».

Αναφορά για τις μετεγγραφές σε ΑΕΙ/ΤΕΙ παιδιών των  πολύτεκνων οικογενειών

Αναφορά κατέθεσε ο βουλευτής Ν. Μαγνησίας Αθανάσιος Λιούπης προς την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων σχετικά με τις μετεγγραφές σε ΑΕΙ/ΤΕΙ των παιδιών των  πολύτεκνων οικογενειών.

Ο βουλευτής Ν. Μαγνησίας προώθησε στην Υπουργό το παρακάτω έγγραφο της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδας .

Ειδικότερα, το έγγραφο της Α.Σ.Π.Ε αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ανακοινώθηκαν και φέτος τα αποτελέσματα των αιτήσεων για μετεγγραφή φοιτητών ΑΕΙ/ΤΕΙ σε άλλη πόλη. Για μια ακόμη φορά, τα αποτελέσματα αδικούν τα παιδιά των πολυτέκνων, καθώς τα δύο μόρια που λαμβάνουν δεν είναι ικανά να τους εξασφαλίσουν τη μετεγγραφή.

Θυμίζουμε ότι επί τρεις δεκαετίες ως το Νόμο «Διαμαντοπούλου» το 2009, τα παιδιά των πολυτέκνων δικαιούνταν ελεύθερων, χωρίς κριτήρια, μετεγγραφών, χωρίς ποτέ να δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα στη λειτουργία των ΑΕΙ/ΤΕΙ, όπως έκτοτε είχαν παραδεχτεί οι .

Για όσους δεν αντιλαμβάνονται γιατί ίσχυαν επί τόσα χρόνια, πριν καταργηθούν, οι ελεύθερες μετεγγραφές των παιδιών των πολυτέκνων, η απάντηση έρχεται 2000 χρόνια πριν από τον Αριστοτέλη: «Δεν υπάρχει τίποτα πιο άνισο, από την ίση μεταχείριση των άνισων».

Με το Νόμο «Γαβρόγλου» η αντιδημοκρατική, αντιπολυτεκνική και αντιοικογενειακή συμπληρώθηκε με την απόδοση ενός ακόμη μορίου για τα χαμηλά εισοδήματα, ώστε να φτάνει στα έξι μόρια, με αποτέλεσμα το χάσμα με τη μοριοδότηση των πολυτέκνων να είναι πλέον αγεφύρωτο και να μην μπορούν να μετεγγραφούν τα παιδιά των πολυτεκνων.

Έψαξε όμως το Υπουργείο Παιδείας να εντοπίσει αυτούς που δηλώνουν μηδενικό εισόδημα και λαμβάνουν έξι μόρια; Είναι όσοι εργάζονται στο εξωτερικό και δηλώνουν στην Ελλάδα μηδενικό εισόδημα; Είναι όσοι δεν δηλώνουν επαρκώς ή καθόλου το εισόδημά τους; Γιατί δεν ζητείται κάρτα ς από τους όσων λαμβάνουν τα πέντε ή τα έξι μόρια λόγω εισοδήματος;

Ζητούμε από το Υπουργείο Παιδείας, στο όνομα της ειδικής φροντίδας που οφείλει το Κράτος στις πολύτεκνες οικογένειες να τεθούν επιτέλους κριτήρια και δικλείδες ασφαλείας για όσους δηλώνουν μηδενικό εισόδημα. Να ελεγχθούν αναδρομικά όλοι όσοι έχουν πάρει πέντε και έξι μόρια λόγω χαμηλού εισοδήματος, για να φανεί αν όντως τα δικαιούνται. Να γίνουν δεκτές οι ενστάσεις των παιδιών όλων των πολυτέκνων και να τους αποδοθεί η μετεγγραφή και τέλος να τροποποιηθεί ο αντιοικογενειακός, αντιπολυτεκνικός νόμος των μετεγγραφών και να επανέλθουμε στο προ 2009 καθεστώς με ελεύθερες μετεγγραφές για τα παιδιά των πολυτέκνων».

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση