Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Το περιβάλλον δεν τιμάται στον τόπο μας
Το περιβάλλον δεν τιμάται στον τόπο μας

Το περιβάλλον δεν τιμάται στον τόπο μας

Μακρύς ο δρόμος σε εθνικό επίπεδο, ντροπιαστική η κατάσταση τοπικά

Με αφορμή την 5η Ιουνίου – Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος οι Οικολόγοι Πράσινοι Μαγνησίας εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα το περιβάλλον δεν φαίνεται να παίζει ρόλο στις πολιτικές επιλογές για την παραγωγική ανασυγκρότηση της υπαίθρου, την προστασία της δημόσιας υγείας και την ποιότητα της ζωής μας.

Σε εθνικό επίπεδο, αν και οι Οικολόγοι Πράσινοι συμμετέχουν στην κυβέρνηση με έναν αναπληρωτή υπουργό στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλά και με έναν στο εθνικό Κοινοβούλιο, έχουν πολύ δρόμο μπροστά τους για να καταστεί το περιβάλλον βασικός πυλώνας υγιούς και βιώσιμης ανάπτυξης, όπως άλλωστε δήλωνε προεκλογικά ότι επιθυμεί και ο Πρωθυπουργός.

“Φυσικά είναι πολύ νωρίς για να απογοητευτούμε και να ασκήσουμε αρνητική κριτική στο κυβερνητικό έργο, καθώς το δύσκολο βάρος της διαπραγμάτευσης επηρεάζει όλες τις πολιτικές, είναι όμως γεγονός ότι διακρίνουμε πολύ αρνητικά σημάδια στην πολιτική που ασκεί το συγκεκριμένο υπουργείο, με χειρότερο όλων τις αποφάσεις του υπουργού κ. Λαφαζάνη για την ενέργεια και την Πτολεμαΐδα 5. Για το συγκεκριμένο θέμα εντονότατη κριτική έχουμε ασκήσει και κεντρικά ως κόμμα δείχνοντας τη δυσαρέσκειά μας και την απόκλιση της απόφασης από τα προγραμματικά σημεία που συμφωνήσαμε προεκλογικά με το ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αναμονή βρισκόμαστε για τις πολιτικές ενέργειες του αν. υπουργού Γ. Τσιρώνη σχετικά με τα δασικά οικοσυστήματα (δασικοί χάρτες, βοσκότοποι, πυροπροστασία, θήρα, θηροφύλαξη, κ.ά.) τις Προστατευόμενες Περιοχές και την τύχη των Φορέων Διαχείρισης, θέματα στα οποία επίσης συμβάλλουμε με τεκμηριωμένες προτάσεις.

Από την άλλη, δεν μπορούμε παρά να χαιρετίσουμε το νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ) που έδωσε προχθές σε διαβούλευση το ΥΠΑΠΕΝ, ο οποίος ενσωματώνει βασικές προτάσεις της Πολιτικής Οικολογίας και του οικολογικού κινήματος, όπως την έμφαση στην πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση, διαλογή στην πηγή και κομποστοποίηση, τις αποκεντρωμένες μονάδες μικρής κλίμακας και κόστους, τη δημόσια διαχείριση αλλά και την κοινωνική ενεργοποίηση και συμμετοχή.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι συμμετείχαμε στη διαδικασία αναθεώρησης του ΕΣΔΑ, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του ΥΠΑΠΕΝ και του Υπουργείου Εσωτερικών αλλά και τα αρμόδια τμήματα του ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας ως στόχο την Κοινωνία Μηδενικών Αποβλήτων. Και όλα αυτά τη στιγμή που η χώρα χρεώνεται με νέα υψηλά πρόστιμα ανά Περιφέρεια για 396 ΧΑΔΑ, ως συνέπεια της πολιτικής ανευθυνότητας προηγούμενων διοικήσεων και κυβερνήσεων” αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Στο Βόλο

Σε τοπικό επίπεδο η κατάσταση είναι από απερίγραπτη ως ντροπιαστική, τονίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι Μαγνησίας και προσθέτουν: ” Ο προβληματικός βιολογικός καθαρισμός του Βόλου και η νέα επιβάρυνση του Παγασητικού με βοθρολύματα, η ρύπανση χειμάρρων με λύματα βιομηχανιών και πλαστικά, η εντελώς παράλογη κοπή δένδρων για τη φιλοξενία του παζαριού, η αέρια ρύπανση για την οποία δεν μιλά κανείς, η αδιαφορία για τη βιοποικιλότητα της πόλης και τη δημόσια υγεία, η παντελής έλλειψη σχεδιασμού για την ενέργεια του δήμου, η διαχείριση του νερού με αντιδημοκρατικές διαδικασίες, αλλά κυρίως η ατιμωρησία των υπευθύνων για όλα τα παραπάνω, είναι κάποια από τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το περιβάλλον και οι πολίτες στην περιοχή μας δεν αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα και αναρωτιέται κανείς γιατί ο δήμος Βόλου ανήκει στο Δίκτυο των Πράσινων Πόλεων.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ως κερασάκι στην τούρτα έρχεται η δήλωση του δημάρχου για την Ημέρα Περιβάλλοντος που μας καλεί όλους να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας στην υπεράσπισή του! Επιτέλους!

Πόση ειρωνεία μπορούμε να αντέξουμε ως δημότες και πόση κακοποίηση το περιβάλλον του τόπου μας πριν καταλάβουμε πόσο πολύτιμο είναι για την ίδια μας τη ζωή, αλλά και για την τοπική οικονομία και ανάπτυξη;

Δεν είναι κατανοητό ότι η υποβάθμισή του και η στάση των υπευθύνων για αυτό, εκτός των άλλων, δυσφημίζουν την περιοχή μας και πλήττουν την τοπική κοινωνία;”

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση