Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Τίτλοι τέλους για το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ Βόλου
Τίτλοι τέλους για το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ Βόλου

Τίτλοι τέλους για το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ Βόλου

To 166 αποτελεί παρελθόν για τον νομό Μαγνησίας. Εντός των ημερών σύμφωνα με την διοίκηση του ΕΚΑΒ, θα μεταφερθεί το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ  Βόλου στην Λάρισα.

Στην επιστολή ενημέρωσης των ΜΜΕ, το σωματείο εργαζομένων του ΕΚΑΒ Μαγνησίας αναφέρει:

Για εμάς η μεταφορά του 166 στην Λάρισα υποβάθμισε την παροχή προσονοκομειακής φροντίδας του ΕΚΑΒ Βόλου προς τους πολίτες, αλλά και την ίδια την υπηρεσία.

Το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ Βόλου είναι υπεύθυνο για την διαχείριση των περιστατικών και των κλήσεων, όπως επίσης και για τον συντονισμό των ασθενοφόρων βάρδιας του ΕΚΑΒ αλλά και των ασθενοφόρων των Κέντρων Υγείας του νομού. Με απλά λόγια δέχεται κλήσεις και συντονίζει όλα τα ασθενοφόρα του νομού Μαγνησίας, ένα νομό με γεωγραφικές ιδιαιτερότητες.  Το τελευταίο διάστημα υπήρξαν αντιδράσεις από μέρους μας, όταν η κεντρική διοίκηση μας ανήγγειλε την μεταφορά του Τηλεφωνικού Κέντρου από τον Βόλο στην Λάρισα. Δηλαδή όταν ένας πολίτης στο νομό Μαγνησίας καλεί το 166, θα χτυπάει το τηλέφωνο στην Λάρισα και οι συνάδελφοι θα διαχειρίζονται το περιστατικό από εκεί και θα διαβιβάζουν την κλήση στα ασθενοφόρα του Βόλου και κατ' επέκταση στα κέντρα υγείας του νομού.

 Παρόλο που συζητήσαμε το θέμα με τους και φορείς του νομού και θέσαμε τις ανησυχίες μας, η κεντρική διοίκηση του ΕΚΑΒ και το υπουργείο αποφάσισαν την μεταφορά του 166 στην Λάρισα.

Μιλάμε για ένα νομό που απαριθμεί πάνω από 200.000 μόνιμους κατοίκους. Το Πήλιο και οι Σποράδες αποτελούν άκρως τουριστικό προορισμό, ο πληθυσμός του νομού διπλασιάζετε ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες αλλά και γενικότερα όλο τον χρόνο, στις γιορτές και αργίες. Δουλεύουμε στα όρια μας, με φιλότιμο, ξεπερνώντας ακόμα και τις δυνατότητες μας πολλές φορές, για να καλύψουμε τις ανάγκες του νομού στην παροχή υπηρεσιών υγείας.

Επιγραμματικά αναφέρουμε ότι ο τομέας ΕΚΑΒ Βόλου, με την παρούσα δύναμη προσωπικού, τα ασθενοφόρα που έχει στην διάθεση είναι: 4 ασθενοφόρα το πρωί, 4 ασθενοφόρα το απόγευμα και 3 ασθενοφόρα τη νύχτα, κατά μέσο όρο περίπου, το χρόνο. Με αυτή τη δύναμη καλούμαστε να καλύπτουμε:

α) Τις ανάγκες της πόλης του Βόλου και των γύρω περιοχών.

β) τα Κέντρα Υγείας, κυρίως τον Αλμυρό και την Αργαλαστή, που ως συνέπεια της έλλειψης οδηγών, έχουν κενές βάρδιες. Το ίδιο συμβαίνει με το και ενίοτε  τη  Ζαγορά.

γ) Καθημερινές διακομιδές ασθενών εκτός νομού  στην Λάρισα και τα , αρκετά συχνά Θεσσαλονίκη ή Αθήνα και σπανιότερα και σε άλλες πόλεις.

δ) Εξιτήρια και εξετάσεις του Γ.Ν. Βόλου (μαγνητικές/αξονικές, μεταφορά αίματος από την Αιμοδοσία στα ΚΤΕΛ, την μονάδα αιμοδοσίας Γ.Ν.Βόλου κ.α.)

ε) Μεταφορά νεφροπαθών.

Κάναμε πολλές φορές τις εξής προτάσεις για την βελτίωση των υπηρεσιών:

1) Η πρόσληψη τουλάχιστον 12 ατόμων με εντοπιότητα για να μην γίνεται ο Βόλος ο συνδετικός κρίκος για την μετάθεση – μετακίνηση συναδέλφων σε άλλους τομείς της Περιφέρειας μας (Λάρισα - – Καρδίτσα).

2) Διάθεση νέων ασθενοφόρων στον τομέα μας για να αντικαταστήσει τον ταλαιπωρημένο και παλαιό πλέον στόλο των αυτοκινήτων που διαθέτουμε.

3) Νέους σταθμούς ΕΚΑΒ εντός της Μαγνησίας, στα υπάρχοντα Κέντρα Υγείας και επάνδρωση τους με επιπλέον προσωπικό. Η Σκιάθος για παράδειγμα αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Το καλοκαίρι “βουλιάζει” το νησί από κόσμο και παρόλα αυτά υπάρχουν βάρδιες χωρίς οδηγό ασθενοφόρου! Έχει ζητηθεί από το ΕΚΑΒ του Βόλου να βοηθήσει την κατάσταση και έχουμε συνδράμει στο παρελθόν, παρόλο τον φόρτο εργασίας. Επίσης σταθμούς ΕΚΑΒ στα Κέντρα Υγείας υ και Αλμυρού, αλλά και στο Πήλιο, Αργαλαστής και Ζαγοράς.

 Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου στις αρχές εδώ και πολύ καιρό, επισημαίνοντας πως ο νομός Μαγνησίας είναι ουσιαστικά και πρακτικά ακάλυπτος, αλλά δυστυχώς “φωνή βοώντος εν τη ερήμω” !

   Ο τοπικός Τύπος (και όχι μόνο) σχεδόν καθημερινά έχει κάποιο άρθρο που αφορά το ΕΚΑΒ. Οι φράσεις που το χαρακτηρίζουν είναι “έλλειψη ασθενοφόρου”, “καθυστέρηση  ΕΚΑΒ λόγω ελλείψεως”, “Κέντρο Υγείας του νομού ακάλυπτη βάρδια”. Το θέμα βέβαια γίνεται μεγαλύτερο όταν αφορά βαρύ τραυματισμό ή ακόμη και τον θάνατο κάποιου πολίτη.

Η διοίκηση υποστηρίζει πως η μεταφορά του Τ.Κ. γίνεται με γνώμονα την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΚΑΒ και την ορθολογική μείωση των δαπανών. Διαφωνούμε κάθετα.

α) Οι τηλεφωνητές μας έχουν πολυετή εμπειρία και γνωρίζουν πολύ καλά τον νομό και συντονίζουν τέλεια τα ασθενοφόρα που είναι στην διάθεση, παρέχοντας τις καλύτερες υπηρεσίες για τους πολίτες. Η καλύτερη αξιοποίηση τους για εμάς είναι η συνέχιση των υπηρεσιών στα καθήκοντα τους ως έχει και όχι να  “αξιοποιηθούν” σε άλλους φορείς.

β) Δεν επηρεάζει καθόλου το κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας η παραμονή του Τ.Κ. στο Βόλο. Δεν θα μειώσει το κόστος η μεταφορά του Τ.Κ., είτε μετακινηθεί στην Λάρισα, είτε στην Αθήνα, είτε παραμείνει στο Βόλο, το κόστος για το κράτος είναι το ίδιο.

  Για εμάς πρόκειται για πρόχειρη και “άρον άρον” απόφαση της διοίκησης να μετακινήσει το Τ.Κ. του τομέα, χωρίς . Μας δώσανε παλαιές φορητές συσκευές ΤΕTRA και έτσι απλά (κατά την διοίκηση) “είμαστε έτοιμοι” να μεταφέρουμε το Τ.Κ.

Όταν ξεκινά μια αναβάθμιση, κατά την ταπεινή  μας , ξεκινά από το μητρικό παράρτημα πρώτα, στην περίπτωσή μας στην Λάρισα και μετά εφόσον όλα πάνε καλά, γίνετε και η αναβάθμιση στους τομείς. Πως γίνετε στην Λάρισα και στην υπόλοιπη Θεσσαλία να χρησιμοποιούν ασύρματο VHF και σε εμάς να έχουν επιβάλλει το TETRA; Η αναβάθμιση σε TETRA σε ένα σύγχρονο Τ.Κ., προϋποθέτει και οθόνες που θα δείχνουν το στίγμα του ασθενοφόρου μέσω GPS, κάτι το οποίο δεν ισχύει αυτή τη στιγμή και που σίγουρα θα εκτινάξει το κόστος του Τ.Κ. στα ύψη. Κάτι που την παρούσα περίοδο αποτελεί πολυτέλεια. Να σημειώσουμε πως τα ασθενοφόρα των Κ.Υ. του νομού, κατ' εξαίρεση, εξακολουθούν να ακούνε ασύρματο VHF. Με το TETRA έχουμε καθημερινά προτα στην επικοινωνία, όπου το TETRA δεν έχει σήμα αναγκαζόμαστε να μιλάμε στον ασύρματο VHF. Η γεωγραφική ιδιομορφία της Μαγνησίας είναι ιδιαίτερη, ειδικά με τον ορεινό όγκο του Πηλίου. Όταν υπάρχει κακή επικοινωνία εντός νομού, φανταστείτε να μιλά κάποιος από Λάρισα. Επίσης τα TETRA δεν είναι σταθερά αλλά φορητά και εκτός ότι δεν είναι καθόλου πρακτικά στην χρήση, αποφορτίζονται γρήγορα (χρησιμοποιούνται σε 24ωρη βάση) και πρέπει να φορτιστούν ξανά κάτι που δεν είναι καθόλου πρακτικό και εύκολο πάντα.

 Θα λυθούν όλα τα προτα στον τομέα υγείας του νομού Μαγνησίας και του τομέα Βόλου αν μετακινηθεί το Τ.Κ. και “χτυπάει” το 166 στη Λάρισα; Μήπως το παράρτημα της Λάρισας έχει κάποιο μαγικό ραβδάκι; Μόνο επιπλέον προβλήματα θα δημιουργήσει σε επικοινωνία, διαχείριση περιστατικών και λειτουργία.

Γνωρίζουν οι συνάδελφοι στην Λάρισα τόσο καλά τον Νομό Μαγνησίας, ώστε να συντονίσουν κλήσεις στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου, τα περίχωρα, τα χωριά και τα 4 Κ.Υ. του Νομού; Είναι σαν να βάζετε κάποιον από εμάς να διαχειριστεί κλήσεις σε μια περιοχή που δεν γνωρίζει καθόλου (π.χ. Θεσσαλονίκη) και να συντονίσει τα ασθενοφόρα! Κάτι που βάζει την υγεία, ίσως και την ζωή των  συμπολιτών μας σε κίνδυνο και που δυσκολεύει αφάνταστα το έργο του τηλεφωνητή.

Θα λυθεί η έλλειψη ατόμων του ΕΚΑΒ Βόλου;

Θα λυθεί το πρόβλημα με τα ακάλυπτα Κ.Υ. της Μαγνησίας; Θα λυθούν τα προβλήματα των παλαιών ασθενοφόρων;

Ήδη έχει δημιουργηθεί μία ανασφάλεια στους πολίτες της Μαγνησίας, οι οποίοι είναι ενήμεροι, έχουν κατανοήσει πλήρως την κατάσταση που επικρατεί και είναι μαζί μας στον αγώνα που δίνουμε, όπως επίσης και οι τοπικοί φορείς. Όλοι κατανοούν πως θα υποβαθμίσει την πόλη και τον νομό η κατάργηση του Τ.Κ. και μόνο αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να έχει μια τέτοια απόφαση, για όλους, τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και τους πολίτες.

Το Τ.Κ. του Βόλου είναι θεσμός εδώ και 30 χρόνια. Το πρώτο 166 που “χτύπησε” στη Θεσσαλία. Η ιδιομορφία της Μαγνησίας είναι ιδιαίτερη με το Πήλιο και τις Σποράδες, με την μεγάλη τουριστική επισκεψιμότητα, οι οποίες θα καλυφθούν στο άμεσο μέλλον από το ΕΚΑΒ λόγο συνταξιοδότησης των οδηγών των Κ.Υ.  Σημειωτέον ότι, στην ιδιομορφία αυτή του νομού οφείλει και το νοσοκομείο Βόλου την ανεξαρτησία του και δεν συγχωνεύθηκε με όμορα νοσοκομεία.

 Για εμάς και μακάρι να διαψευσθούμε είναι μία ακόμα αφορμή, αυτή τη φορά με την μετακίνηση του Τ.Κ, να μετακινηθεί προσωπικό από τον Βόλο στο νομό Λάρισας.

Έχει συμβεί παλαιότερα, συνέβη και στο πρόσφατο παρελθόν (και χάσαμε σημαντικό μέρος της δύναμης), παρόλο που φωνάζαμε για την έλλειψη ατόμων! Η αντικατάσταση των ατόμων που μετακινούνται, δεν έχει γίνεται ποτέ! Φοβόμαστε πως θα επαναληφθεί η ίδια ιστορία. Εάν υπάρξει, για ακόμα μία φορά μετακίνηση προσωπικού από το ΕΚΑΒ Βόλου στο ΕΚΑΒ Λάρισας, θα απογυμνώσει εντελώς την δύναμη του ΕΚΑΒ Βόλου. Η κατάσταση μας από οριακή, θα γίνει επικίνδυνη.

 

Ρητορικό ερώτημα:

Εάν αποτελεί αναβάθμιση για το ΕΚΑΒ να μεταφερθεί το Τηλεφωνικό Κέντρο στην Λάρισα γιατί δεν κάνουν το ίδιο και άλλες υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης για να αναβαθμιστούν; (π.χ. το Πυροσβεστικό Σώμα ή η Αστυνομία).

 

Στο δελτίο τύπου το σωματείο επισημαίνει:

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για την υποβάθμιση αυτή, τον υπεύθυνο του τομέα ΕΚΑΒ Βόλου, τον διευθυντή ΕΚΑΒ Θεσσαλίας, καθώς και την κεντρική διοίκηση του ΕΚΑΒ. Η συνάντηση με τον υπουργό δεν έγινε ποτέ. Πιθανόν να μην γνωρίζει το θέμα καθόλου. Παρόλο που συζητήσαμε το θέμα με τους και φορείς του νομού και θέσαμε τις ανησυχίες μας, η κεντρική διοίκηση του ΕΚΑΒ τελικά αποφάσισε την μεταφορά του 166 στην Λάρισα. Από την μία στο ΕΚΑΒ Θεσσαλίας ανοίγουν νέους τομείς (π.χ. Φάρσαλα, Μουζάκι) επεκτείνοντας την δράση του ΕΚΑΒ ως οφείλουν. Από την άλλη μεταφέρουν το ΤΚ Βόλου, υποβαθμίζοντας και συρρικνώνοντας το ΕΚΑΒ Βόλου και κατ' επέκταση τον νομό Μαγνησίας

Όσο για τους εκλεγμένους βουλευτές Μαγνησίας και ιδιαίτερα τους κυβερνητικούς βουλευτές, που έχουν ενημερωθεί αναλυτικά από την πρώτη στιγμή για το τι πρόκειται να συμβεί, τους καλούμε να απολογηθούν εκείνοι προσωπικά στους πολίτες της Μαγνησίας.

Ας εξηγήσουν εκείνοι με ποιο δικαίωμα υποβαθμίζουν την παροχή προνοσοκομειακής φροντίδας των κατοίκων του νομού Μαγνησίας.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση