Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Θετική λύση στην πράξη εφαρμογής στην Αγία Παρασκευή;
Θετική λύση στην πράξη εφαρμογής στην Αγία Παρασκευή;

Θετική λύση στην πράξη εφαρμογής στην Αγία Παρασκευή;

Θετική λύση που ικνοποιεί τ λογικά αιτήματα των κατοίκων της Αγ. Παρασκευής, σε ό,τι αφορά την εισφορά, κυρίως, σε χρήμα για την φαίνεται πως επίκειται σύντομα από πλευράς ς, όπως διαπιστώθηκε στην χθεσινή (Πέμπτη, 31 Μαρτίου) συνάντηση που είχαν στην Αθήνα ο εκτελών χρέη δημάρχου Βόλου, Θάνος Θεοδώρου και ο του Δήμου, Στέλιος Διαμαντίδης, με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννη Τσιρώνη.

Από πλευράς της Δημοτικής Αρχής του Βόλου τονίστηκε ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που εκκρεμεί από το 1999 και απασχολεί έντονα τους ενδιαφερομένους κατοίκους της Αγ. Παρασκευής και πως πρέπει να δοθεί, επιτέλους, μια άμεση και αποτελεσματική λύση, στη βάση της λογικής και όχι με τις οικονομικά εξοντωτικές προβλέψεις της πράξης Εφαρμογής.

Έτσι ζητήθηκε η ανασύνταξη τους κεφαλαίου Γ΄ της Πράξης Εφαρμογής και η εφαρμογή ευνοϊκότερων διατάξεων στα πλαίσια του ισχύοντος Ν.4315/2014, με την ελάφρυνση των υποχρεώσεών τους, αίτημα που έγινε κατ' αρχήν αποδεκτό από τον υπουργό.

Από πλευράς υπουργού εκφράστηκε σύμφωνη γνώμη για το αίτημα αυτό και θα υπάρξει σε σύντομο χρονικό διάστημα και έγγραφη θετική απάντηση, αφού προηγουμένως διαβουλευτεί με τους συνερ του – υπηρεσιακούς παράγοντες, αφού το θέμα αφορά πολλές περιοχές της χώρας.

Το έγγραφο αίτημα

Στο αιτιολογικό έγγραφο προς τον υπουργό για την ικανοποίηση του αιτήματος αυτού αναφέρονται τα εξής:

Πράξη Εφαρμογής της συνοικίας Αγ. Παρασκευής του Δήμου Βόλου.

Ο οικισμός της Αγ. Παρασκευής είναι παραδοσιακός, προϋφιστάμενος του 1923 σύμφωνα με το από 11.6.1980 Π.Δ. (ΦΕΚ 374/Δ/1980). Ο συγκεκριμένος οικισμός εντάχθηκε σε σχέδιο πόλεως με το από 22.12.1998 Π.Δ. (ΦΕΚ 109/Δ/99) βάσει των διατάξεων του Ν. 1337/1983.

Η σύμβαση της μελέτης της Πράξης Εφαρμογής υπογράφηκε την 20-12-2000, μεταξύ του Δήμου Βόλου και της σύμπραξης μελετητικών γραφείων. Tο έτος 2006, εγκρίθηκαν από το Υπουργείο οι του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου για εκτεταμένες τροποποιήσεις, οι οποίες θεράπευσαν προτα και ασυμφωνίες του αρχικού σχεδιασμού, που αναδείχθηκαν μετά από επίγειες αποτυπώσεις της Πράξης Εφαρμογής. Κατόπιν τούτου η Πράξη Εφαρμογής ολοκληρώθηκε και αναρτήθηκε.

Υπήρξε μεγάλος αριθμός ενστάσεων και διαμαρτυριών των κατοίκων, εναντίον της εισφοράς σε χρήμα, ιδιαίτερα για τις μεγάλες ιδιοκτησίες που ανήκαν σε καλλιεργητές της γης, στα κτήματα των οποίων –κατά κανόνα- συνυπήρχαν και οι κατοικίες τους.

Με το υπ' αριθμ. ΔΤΕ/β/οικ/29800/639/6.7.2010 έγγραφο του Υ.ΠΕ.Κ.Α εξαιρέθηκε το πυκνοδομημένο τμήμα του οικισμού των υποχρεώσεων εισφορών σε γη και χρήμα. Κατόπιν αυτού τροποποιήθηκε η μελέτη Π.Ε. και παραδόθηκε τροποποιημένη στη Δ/νση Πολεοδομίας τον Ιούλιο του 2012, όπου αναρτήθηκε. Υπήρξε και πάλι μεγάλος αριθμός ενστάσεων, ο οποίος εστιάζεται όχι σε τεχνικά ζητήματα της Πράξης Εφαρμογής αλλά σε πλήρη άρνηση του καθεστώτος εισφορών.

Στις 18-09-2015 στάλθηκε από την Υπηρεσία μας προς την , εισήγηση για γνωμοδότηση επί των ενστάσεων και προώθησης της μελέτης προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας για κύρωσή της.

Παράλληλα, όμως, υπάρχουν οξύτατες διαμαρτυρίες των κατοίκων, οι οποίοι ζητούν είτε με νομοθετική με αναδρομική ισχύ για ιδιαίτερο καθεστώς εισφορών στους παραδοσιακούς οικισμούς, είτε με εφαρμογή ευνοϊκότερων διατάξεων στα πλαίσια του ισχύοντος Ν.4315/2014, την ελάφρυνση των υποχρεώσεών τους.

Κατόπιν των προαναφερόμενων παρακαλούμε να μας γνωρίσετε τις απόψεις σας περί της δυνατότητας υπαγωγής της ως άνω Πράξης Εφαρμογής στην παράγραφο 4, του άρθρου 6 του Ν. 4315/2014, με δεδομένο ότι έχει μεν ολοκληρωθεί η σύνταξη του Γ' Κεφαλαίου, αλλά η Πράξη Εφαρμογής δεν έχει κυρωθεί.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση