Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Τα βότανα του Πηλίου και της Όθρυος από τη βοτανολογική «βίβλο» Flora Graeca στο έργο 7 ζωγράφων της Μαγνησίας
Τα βότανα του Πηλίου και της Όθρυος από τη βοτανολογική «βίβλο» Flora Graeca στο έργο 7 ζωγράφων της Μαγνησίας

Τα βότανα του Πηλίου και της Όθρυος από τη βοτανολογική «βίβλο» Flora Graeca στο έργο 7 ζωγράφων της Μαγνησίας

Παρουσίαση έκδοσης – ημερολογίου 2017

Απονομή τιμητικής διάκρισης στον Κυριάκο ησιώτη, φαρμακοποιό μελετητή της τοπικής χλωρίδας της Μαγνησίας

Ειδικότερα η «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», μετά την επιτυχία του θεματικού έτους 2016 με τίτλο «Μάγνητες και ο πολιτισμός των γεύσεων», αποφάσισε τη συνέχιση των δράσεων και εκδηλώσεων με θέμα τη γαστρονομία και τα προϊόντα του τόπου μας και για το επόμενο θεματικό έτος. Έτσι, και το 2017 θα έχει κεντρικό θέμα τον πολιτισμό των γεύσεων, με έμφαση στα τοπικά προϊόντα και στα βότανα του Πηλίου και της Όθρυος.

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος & Αλμυρού Ιγνάτιος, πρόεδρος της «Μαγνήτων Κιβωτού», θα τιμήσει την πολυετή προσφορά του Κυριάκου ησιώτη στην τοπική κοινωνία και στην επιστήμη της Βοτανικής, επιβραβεύοντάς τον με την απονομή Τιμητικής Διάκρισης της Ι.Μ.Δ.

Για την έκδοση θα μιλήσουν ο επιμελητής της έκδοσης Αλέξανδρος Καπανιάρης, οργανωτικός γραμματέας της «Μαγνήτων Κιβωτού», ο Δημήτριος Οικονομίδης, καθηγητής φυσιογνώστης και υπεύθυνος του Κέντρου Έρευνας & Προστασίας της Αυτοφυούς Ορχιδέ¬ας του Βορείου Πηλίου και ο Νίκος Τσούκας, γενικός γραμματέας της «Μαγνήτων Κιβωτού».

Κατά την διάρκεια της παρουσίασης θα προβληθεί σύντομο βίντεο για την αυτοφυή Ορχιδέα του Βορείου Πηλίου. Επίσης θα προβληθεί σύντομο βίντεο για τη ζωή και το έργο του Κυριάκου Νησιώτη, φαρμακοποιού και μελετητή της τοπικής χλωρίδας της Μαγνησίας.

Στον προθάλαμο του αμφιθεάτρου του ΤΕΕ θα υπάρχει έκθεση Βολιωτών Ζωγράφων, τα έργα των οποίων περιλαμβάνονται στο ημερολόγιο.

Η έκδοση που θα παρουσιαστεί την Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου στο Τ.Ε.Ε. – Παράρτημα Μαγνησίας αποτελείται από δύο διακριτά μέρη που εγκαινιάζουν δύο νέες συν και ενέχουν το στοιχείο της εξωστρέφειας για τον φορέα μας, της ανάδειξης του ντόπιου καλλιτεχνικού δυναμικού και της σύμπραξης με ιστο¬ρικούς και βιβλιοθήκες.

Στο πρώτο μέρος του ημερολογίου, με τη συν της Γενναδείου Βιβλιοθήκης της Αμερικανικής Σχολής στην Αθήνα, παρουσιάζονται τα βότανα του Πηλίου και της Όθρυος μέσα από το σημαντικό έργο «Flora Graeca», ένα δεκάτομο έργο, το οποίο τυπώθηκε στην Αγγλία από το 1806 μέχρι το 1840, και αποτελείται από ζωγραφικές αναπαραστάσεις και επιστημονική ταξινόμηση χιλίων σχεδόν φυτών της ελληνικής χλωρίδας.

Στο πρώτο μέρος, επίσης, παρουσιάζετε και τιμάτε μ' αυτόν τον τρόπο το έργο του Ζαγοριανού ιατρού και ακαδημαϊκού Θεοδώρου Αφεντούλη, ο οποίος διέπρεψε και ως καθηγητής της Φαρμακολογίας, διδάσκοντας επί σαράντα χρόνια μεταξύ άλ¬λων και το αντικείμενο της Βοτανολογίας. Επίσης, μεταξύ του 1887 και 1888 διετέλεσε πρύτανης του πανεπιστημίου και πληρεξούσιος στη Β΄ Εθνική Συνέλευση του 1862.

Στο δεύτερο μέρος της έκδοσης, που αφορά το κυρίως ημερολόγιο, κάθε μήνας περιλαμβάνει και ένα έργο σύγχρονων ζωγράφων και εικαστικών της Μαγνησίας, οι οποίοι αποτύπωσαν με τα δικά τους μέσα τα βότανα του Πηλίου και της Όθρυος. Οι ζωγράφοι οι οποίοι εργάστηκαν για το φετινό ημερολόγιο της «Μαγνή¬των Κιβωτού» είναι η Νεκταρία Γιακμογλίδου, ο Κώστας Κομνηνός, ο Σταμάτης Λάσκος, ο Ιωακείμ Μιναρετζόπουλος, ο Δημήτρης Μοράρος, ο Νίκος Ποδιάς και η Ανδρομάχη – Μαρία Χατζηνικολάου.

Το θέμα της παρούσας έκδοσης δεν επιλέχθηκε τυχαία, καθώς οι θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων του Πηλίου και της Όθρυος είναι μοναδικές. Παράλληλα, τα βότανα του Πηλίου και της Όθρυος αποτελούν και μέρος της κουζίνας της Μαγνησίας και συνδέονται με την παρασκευή των εδεσμάτων της περιοχής μας. Πάνω από όλα, όμως συνδέεται με την ίδια την της περιοχής μας, αφού τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται ένα διεθνές ενδιαφέρον από φαρμακοβιομηχανίες και εταιρείες παραγω¬γής φυσικών και υγιεινών προϊόντων.

Το βασικό, ωστόσο, θέμα του ημερολογίου είναι τα βότανα του Πηλίου και της Όθρυος μέσα από τη ματιά του χθες και του σήμερα. Το χθες απεικονίζεται μέσα από το δεκάτομο έργο «Flora Graeca», το οποίο εκδόθηκε στο Λονδίνο το 1806-1840. Στο έργο αυτό περιγράφονται και εικονίζονται 966 αυτοφυή φυτά της ς, τα οποία μελέτησε ο John Sibthorp κατά τη διάρκεια των δύο ταξιδιών του στην Ελλάδα. Το πρώτο ταξίδι του Sibthorp στην Ελλάδα έγινε το 1786-1787 και το δεύτερο το 1794-1795. O Sibthorp γνώριζε το έργο του Θεόφραστου (372-287 π.Χ.) για τη χλωρίδα της Ελλάδας και του Διοσκουρίδη (40-90 μ.Χ.) για τη φαρμακευτική χρήση των φυτών.

Το δεκάτομο έργο της «Flora Graeca» ολοκληρώθηκε από μια ομάδα συνεργατών 44 χρόνια μετά τον θάνατο του Sibthorp και τυπώθηκε σε 25 αντίτυπα στο Λονδίνο σε διάρκεια 34 ετών (1806-1840). Ακολούθησε δεύτερη έκδοση της «Flora Graeca» και τυπώθηκαν 40 αντίτυπα τον 19ο αιώνα, ένα από τα οποία κοσμεί την Εθνική Βιβλιο-θήκη της Ελλάδας. Ένα αντίτυπο, επίσης, υπάρχει και στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής στην Ελλάδα.

Το φετινό ημερολόγιο της «Μαγνήτων Κιβωτού», εκτός του ότι παρουσιάζει ένα σημαντικό θέμα της Μαγνησίας, όπως τα βότανα του Πηλίου και της Όθρυος, εγκαινιάζει μία νέα συν με τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής στην Ελλάδα, η οποία και θα συνεχιστεί με τη δημιουργία μιας έκθεσης με τα έργα του ημερολογίου. Παράλληλα, οι επτά σύγχρονοι ζωγράφοι αποτυπώνουν σήμερα με τη δική τους ματιά βότανα του Πηλίου και της Όθρυος, δείχνοντας ότι ο πολιτισμός και η καλλιτεχνική δημιουργία στη Μαγνησία δεν έχει σταματήσει ποτέ.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση