Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Τα προβλήματα των Δήμων της Μαγνησίας στο επίκεντρο της συνάντησης Λιούπη- Πέτσα
Τα προβλήματα των Δήμων της Μαγνησίας στο επίκεντρο της συνάντησης Λιούπη- Πέτσα

Τα προβλήματα των Δήμων της Μαγνησίας στο επίκεντρο της συνάντησης Λιούπη- Πέτσα

Τ προβλήμτα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι του Ν. Μαγνησίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του βουλευτή Ν. Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας  Αθανάσιου Λιούπη και του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα, αρμόδιο για θέματα Αυτοδιοίκησης.

Ο υπουργός ενημέρωσε αρχικά τον κ. Λιούπη ότι εγκρίθηκαν και υπογράφονται άμεσα τα αιτήματα του Δήμου Ν. Πηλίου για τοποθέτηση ραμπών ΑμεΑ, του Δήμου Αλοννήσου για συμπληρωματικές αθλητικές εγκαταστάσεις μέσω του Προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ και χρηματοδότηση του Δήμου Αλμυρού για την πυροπροστασία.

Στη συνέχεια, ο κ. Λιούπης έθεσε στον υπουργό αναλυτικά τα αιτήματα κάθε Δήμου της Μαγνησίας.

Αναφέρθηκε στο αίτημα του Δήμου Ρήγα Φεραίου  για χορήγηση δύο μηχανημάτων έργου, προκειμένου να αντιμετωπίζονται οι ζημιές που προκαλούνται από τα έντονα καιρικά φαινόμενα τα οποία μαστίζουν την περιοχή τελευταία, ενώ παρόμοιο αίτημα έχει υποβάλει και ο Δήμος Σκοπέλου.

Αναφορικά με τον Δήμο Σκοπέλου, ο κ. Λιούπης μετέφερε το αίτημά του για τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας και ένταξή τους Μικρούς Νησιωτικούς Δήμους, καθώς η υπηρεσιακή του στελέχωση είναι ελλιπής και υπάρχει δυσχερής  πρόσβαση των δημοτών σε δημόσιες και κοινωφελείς υπηρεσίες.

Ακόμη, ο βουλευτής έθεσε στον υπουργό το θέμα της ένταξης στο «Αντώνης Τρίτσης» της ανακατασκευής του Δημοτικού Σταδίου Σκοπέλου «Ν. Πετραλιάς», έργο συνολικού κόστους 1.300.000 ευρώ.

Για τον Δήμο Ν. Πηλίου ο κ. Λιούπης προώθησε στον υπουργό τα αιτήματα για αύξηση της χρηματοδότησης για την επισκευή και συντήρηση των σχολείων και κάλυψη των σχετικών λειτουργικών δαπανών και  αύξηση της χρηματοδότησης κατά 95.000€ για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών, λόγω της πρόσφατης έντονης χιονόπτωσης, υπενθυμίζοντας ότι ο Δήμος έχει ήδη από τον Δεκέμβριο του 2020 κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Τέλος, μετέφερε το αίτημα για την απόκτηση δύο μικρών απορριμματοφόρων συνολικού κόστους 150.000€ για την αντιμετώπιση των αναγκών του Δήμου.

Σε ότι αφορά τον Δήμο Σκιάθου ο κ. Λιούπης έθεσε το ζήτημα της αύξησης της χρηματοδότησης των κονδυλίων πυροπροστασίας από το ποσό των 31.000 € σε 62.000 €, δεδομένου ότι η Σκιάθος διακρίνεται για τα , με αυτό των Κουκουναριών να έχει χαρακτηριστεί NATURA 2000, καθώς και τη δέσμευση του ποσού των 700.000 € που υπολείπεται της αρχικής χρηματοδότησης του Δήμου,  ύψους 1.000.000€, για την αποκατάσταση των ζημιών,  που προκλήθηκαν από τη του Απριλίου 2020.

Ο κ. Λιούπης συζήτησε με τον κ. Πέτσα για το αίτημα του Δήμου Ζαγοράς- Μουρεσίου για χρηματοδότηση μέσω ΠΔΕ του έργου  της αποκατάσταση των ζημιών στο οδικό δίκτυο που προκλήθηκαν από κατολισθήσεις και καταρρεύσεις πρανών από τη του 2018, συνολικού προϋπολογισμού 1.367.000€.

Στη συνέχεια ο κ. Λιούπης ενημέρωσε τον υπουργό για το αίτημα του Δήμου Αλοννήσου που αφορά στην προκήρυξη μέσω ΑΣΕΠ τριών θέσεων – ενός οικονομολόγου, ενός μηχανικού και ενός διοικητικού υπαλλήλου- οι οποίες έχουν εγκριθεί προ διετίας.

Τέλος, ο κ. Λιούπης ζήτησε από τον κ. Πέτσα να εξεταστεί θετικά το αίτημα των επιτελών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για παράλληλο εμβολιασμό τους κατά του -19,  λόγω της μεγάλης έκθεσής τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους,  ιδιαίτερα σε περιοχές που τελευταία έχουν βρεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω σεισμού, θεομηνίας κλπ.

Ο υπουργός άκουσε με προσοχή τα θέματα και ενημέρωσε τον κ. Λιούπη ότι τα αιτήματα των Δήμων, που αφορούν στο ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ και δεν έχουν ενταχθεί, θα επανεξεταστούν μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος προκειμένου όπου είναι δυνατό να ικανοποιηθούν.

Επίσης,  τον διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο προτίθεται στο άμεσο να επανεξετάσει και εξορθολογήσει τα κριτήρια,  βάσει των οποίων γίνεται η κατηγοριοποίηση των Δήμων, λαμβάνοντας υπόψη τον πληθυσμό των νησιωτικών Δήμων και την ορεινότητα.

Τέλος, τον ενημέρωσε ότι θα δοθεί μέσα στον Μάρτιο έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 50.000.000 € σε Δήμους,  ιδίως τουριστικούς, που επλήγησαν από την πανδημία του -19 και δεσμεύτηκε να εξετάσει όλα τα θέματα που του τέθηκαν.

Ο κ. Λιούπης ευχαρίστησε τον κ. Πέτσα για την άμεση ανταπόκρισή του σε όλα τα προβλήματα που απασχολούν τους Δήμους της Μαγνησίας.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση