Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Tα προβλήματα επαγγελματιών τουρισμού αναδείχθηκαν σε ημερίδα στο Π.Θ.
Tα προβλήματα επαγγελματιών τουρισμού αναδείχθηκαν σε ημερίδα στο Π.Θ.

Tα προβλήματα επαγγελματιών τουρισμού αναδείχθηκαν σε ημερίδα στο Π.Θ.

Οι επαγγελματίες τουρισμού της Μαγνησίας, είναι πνιγμένοι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά και προσπαθούν να λύσουν, προκειμένου να βελτιώσουν τις υπηρεσίες που παρέχουν και να γίνουν οι επιχειρήσεις τους βιώσιμες. Αυτό καταδείχθηκε κατά τη διάρκεια σημερινής ημερίδας στο Πανεπιστήμιο ς που έχει αναλάβει την εκπαίδευση επαγγελματιών του τουρισμού Βαλκανικών χωρών, μέσω του προγράμματος HELIX Interreg.

Η ημερίδα με θέμα «Τουρισμός, Αειφορία και Ανάπτυξη» έγινε στο Τμήμα Μηχανικών του ς, στο πλαίσιο του προγράμματος HELIX, μία πρωτοβουλία για την ανταλλαγή επιχειρηματικής μάθησης για την ώθηση των ΜΜΕ στην κατεύθυνση του βιώσιμου τουρισμού στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο.

Το μέλος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας Κώστας Λεβέντης μίλησε για τον βιώσιμο τουρισμό και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα και τόνισε ότι επί 17 χρόνια έχουμε ωραίους τίτλους και προγράμματα, κυνηγάμε την ανάπτυξη και την έχουμε συνδέσει με τη βιώσιμη ανάπτυξη, ενώ πρόσθεσε: «Η ιδιωτική πρωτοβουλία δε περιμένει να αρχίσει η υλοποίηση και να δημιουργηθούν οι πολιτικές και προχωράει. Ίσως είναι μια αιτία που προχώρησε η βιώσιμη ανάπτυξη στο τουρισμό, με όλα τα προβλήματα εφαρμογής».

Σύμφωνα με τον Κ. Λεβέντη, τεχνικές υπάρχουν πάρα πολλές. Από το 2007 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθόρισε την ατζέντα για τη βιώσιμη ανάπτυξη για τον τουρισμό, υπάρχουν και προγράμματα με τα οποία δίνουμε τα «φώτα» μας σε άλλους.

Ο ίδιος εξήγησε ότι υπάρχουν εμπόδια βιωσιμότητας για τις μικρές επιχειρήσεις που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο προβολής και υλοποίησης, που είναι αντίθετη με το νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει.

Τα εμπόδια υφίστανται στην έκδοση ς μιας επιχείρησης αγροτοδιατροφικού τομέα και γενικότερα του εναλλακτικού τουρισμού. “Για να καθοριστεί η χρήση δραστηριότητας ποδηλάτων βουνού δεν έχει καθοριστεί το πλαίσιο για το πως θα λειτουργεί η επιχείρηση, πώς θα ασφαλιστεί ο επισκέπτης” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κ. Λεβέντης και συμπλήρωσε: “Πριν 3 χρόνια, τόνισε λύθηκε το πρόβλημα με το ψάρεμα τουριστών, καθώς το Λιμεναρχείο έγραφε τους ξένους, γιατί δε είχαν άδεια αλιείας. Παρόλα αυτά η ιδιωτική πρωτοβουλία, όπως έλυσε το πρόβλημα; Της κρίσης για τον τουρισμό, βρίσκει λύσεις για πλόες στη θάλασσα, για ιππικό τουρισμό».

Επίσης ακόμη δεν λύθηκε το θέμα των συνοδών και οδηγών βουνού, καθώς το κράτος δεν δίνει εμπειρία, εξειδίκευση και πιστοποίηση με ταχύρρυθμη εκπαίδευση, με αποτέλεσμα να έρχονται ξένοι που αγαπούν και έχουν περπατήσει το Πήλιο και να κάνουν τους οδηγούς βουνού, χωρίς άδεια φυσικά.

Εκπαίδευση Βαλκάνιων επαγγελματιών

Ο του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Π.Θ. Παντελής Σκάγιαννης εξήγησε ότι το HELIX Interreg στοχεύει στο να δουλέψει στον τομέα του τουρισμού για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, ώστε να είναι βιώσιμες.

Το ξεκίνησε από την αρχή της χρονιάς και περιλαμβάνει εκπαίδευση αι ημερίδες ευαισθητοποίησης επιχειρηματιών της Βουλγαρίας, της Αλβανίας και των Σκοπίων από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και άλλα των χωρών αυτών.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, του Π.Θ. η Μαγνησία, που έχει άπειρες δυνατότητες, πρέπει να μεταστραφεί όσο περισσότερο μπορεί στον εναλλακτικό τουρισμό, διότι είναι και υψηλότερου επιπέδου, μπορεί να φέρει περισσότερα χρήματα στον τόπο, ενώ είναι ο λιγότερο καταστροφικός στο περιβάλλον.

Ο κ. Σκάγιαννης τόνισε ότι στη Μαγνησία μπορούν να αναπτυχθούν ο θρησκευτικός και μοναστηριακός τουρισμός, ο πολιτισμικός τουρισμός, καθώς υπάρχουν τεράστια πολιτιστικά αποθέματα και παραδόσεις, ο αθλητικός τουρισμός, τόσο στη θάλασσα, όσο και στο βουνό. Ο εκτίμησε ότι οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού προχώρησαν αλλά σε μικρό βαθμό.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση