Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Συνεδρίασε το ΣΟΠΠ της ΠΕΜΣ ενόψει κακοκαιρίας
Συνεδρίασε το ΣΟΠΠ της ΠΕΜΣ ενόψει κακοκαιρίας

Συνεδρίασε το ΣΟΠΠ της ΠΕΜΣ ενόψει κακοκαιρίας

Υπό την προεδρία της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέας Κολυνδρίνη και παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων συνεδρίασε την Τρίτη 12-10-2021, το Έκτακτο Συντονιστικό Όργανο της Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων (ΠΕΜΣ).

Σκοπός της συνεδρίασης ήταν η διασφάλιση του καλύτερου συντονισμού όλων των φορέων για την από κοινού αντιμετώπιση κινδύνων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που αναμένεται να πλήξουν την περιοχή κατά τις επόμενες ημέρες.

Αρχικά η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων  τόνισε ότι υπάρχει μια κλιμάκωση στα καιρικά φαινόμενα τα οποία όσο περνά ο καιρός εντείνονται ακόμη περισσότερο και έφερε ως παράδειγμα τα έντονα φαινόμενα του τελευταίου Σαββατοκύριακου όπου η ποσότητα του νερού ήταν υπερβολικά μεγάλη σε περιοχές των Δήμων Ζαγοράς-Μουρεσίου, Νοτίου Πηλίου και Ρήγα ου.

Παρά τα ακραία φαινόμενα που επικράτησαν υπήρξε πολύ καλός συντονισμός και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων ενώ δεν υπήρξε πρόβλημα στην κυκλοφορία στο κεντρικό οδικό δίκτυο. Σε ότι αφορά την Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων έχουν πραγματοποιηθεί και βρίσκονται σε εξέλιξη αντιπλημμυρικά έργα, οριοθέτηση, διευθέτηση χειμάρρων σε όλη την ΠΕΜΣ.

Η αντιπεριφερειάρχης επισήμανε την ανάγκη περιπολιών από την Αστυνομία, την και το Δασαρχείο και την διακοπή της κυκλοφορίας σε τα, χειμάρρους ή εκβολές ρεμάτων, αν αυτό απαιτηθεί σε σημεία που υπάρχει επικινδυνότητα.

Επιπλέον οι να προβούν στην απομάκρυνση φερτών υλών από τα ρείθρα και τις τριγωνικές τάφρους και τα μηχανήματα έργων να βρίσκονται σε ετοιμότητα και επιφυλακή.

Παράλληλα οι να προβούν στην ενημέρωση των πολιτών για τα επερχόμενα φαινόμενα και τις σχετικές συστάσεις της Γ.Γ. Πολ. Προστασίας και να δοθούν οι σχετικές οδηγίες προς αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων.

Παράλληλα η Π.Ε.Μ.Σ., διαθέτει ως εργαλείο επέμβασης το μητρώο μηχανημάτων ιδιωτών, ήδη έχουν ενημερωθεί οι ιδιώτες να είναι σε ετοιμότητα από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας και θα παρέμβουν όπου κριθεί αναγκαίο τόσο στο Νομό Μαγνησίας, όσο και στα νησιά των Β. Σποράδων.

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε έγγραφη ενημέρωση σε όλους τους φορείς, στους πολίτες και σε τοπικό επίπεδο των αγροτών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων για περιορισμό των μετακινήσεων, λόγω των επερχόμενων επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων τόνισε ότι είναι απολύτως αναγκαίο όταν συμβαίνουν πλημμυρικά φαινόμενα να υπάρχει ενημέρωση από τους Δήμους προκειμένου να υπάρχει συντονισμός και να γίνονται οι κατάλληλες ενέργειες αποκατάστασης και αποζημίωσης (π.χ. άρση εμποδίων σε οδούς, σύσταση επιτροπών, ενημέρωση την ΓΓΠΠ, την ΔΑΕΦΚ κ.λπ.), όσα ορίζονται στα σχέδια δράσης.

 

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

Οι βροχές και οι που εκδηλώνονται σήμερα Τρίτη (12-10-2021) σε πολλές περιοχές της ανατολικής χς και είναι πρόσκαιρα ισχυρές βαθμιαία θα περιοριστούν στη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα και από τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν.
 Ένα νέο καιρικό σύστημα με το όνομα ΜΠΑΛΛΟΣ (BALLOS) θα προκαλέσει νέα κακοκαιρία  στη χ από την Πέμπτη (14-10-2021) και από τα δυτικά – νοτιοδυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά :
 -Τις ΙΣΧΥΡΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ, που θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα κατά τη διάρκεια των φαινομένων από ισχυρούς ριπαίους ανέμους. Τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν αρχικά το Ιόνιο, τα δυτικά ηπειρωτικά και τη Μακεδονία και από το μεσημέρι της Πέμπτης βαθμιαία την υπόλοιπη χώρα.
Την Παρασκευή (15-10-2021) κακοκαιρία προβλέπεται αρχικά σε όλη τη χώρα, τα έντονα φαινόμενα όμως από τις απογευματινές ώρες στα βορειοδυτικά θα εξασθενήσουν.
Το Σάββατο (16-10-2021) και θα επηρεάσουν την ανατολική χώρα, αλλά βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
-Τους ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ νότιους ΑΝΕΜΟΥΣ εντάσεως 7 με 8 μποφόρ. Στη βόρεια Ελλάδα από το βράδυ της Πέμπτης (14-10-2021) θα επικρατήσουν βόρειοι άνεμοι με την ίδια ένταση, ενώ την  Παρασκευή (15-10-2021) οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο πιθανώς να φτάσουν τοπικά τα 9 μποφόρ.
– Την ΑΙΣΘΗΤΗ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ στη βόρεια Ελλάδα κατά 6 με 7 βαθμούς Κελσίου.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του φαινομένου θα γίνεται στα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ(www.emy.gr) και το λογαριασμό της ΕΜΥ στο twitter (@EMY_HNMS).

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση