Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Συνάντηση νέων επιστημόνων–μηχανικών με Γιώργο Σταθάκη
Συνάντηση νέων επιστημόνων–μηχανικών με Γιώργο Σταθάκη

Συνάντηση νέων επιστημόνων–μηχανικών με Γιώργο Σταθάκη

 

Την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση του πρώην υπουργού ΥΠΕΚΑ και υπεύθυνου Επιτροπής προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ιώργο Σταθάκη  και ομάδας νέων επιστημόνων και μηχανικών από τον Βόλο, τη Σκόπελο και τη Λάρισα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν η αναπληρώτρια τομεάρχης οικονομικών και πρώην υπουργός Κατερίνα Παπανάτσιου, ο βουλευτής Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, η συντονίστρια της Ε Μαγνησίας Βανέσσα Κατσαρδή, το μέλος της ΚΕ του κόμματος Σταύρος Κατσούρας, το μέλος του ΔΣ της εολαίας Απόστολος Χρυσάφης καθώς και μέλη της ΝΕ, Παναγιώτης Κοκτσίδης, Αλέξανδρος Παπαπέτρου και το μέλος της ς ανάπτυξης της ΝΕ Νέστορας Μανιάρας.

Οι μηχανικοί αναφέρθηκαν εκτενώς στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ- Αυτονομώ 2020» και στα τεράστια προβλήματα γύρω από το τις πληρωμές των έργων. Τη δεδομένη χρονική κρίνεται πως με ευθύνη του Υπουργείου όλο το κομμάτι των ελέγχων λειτουργεί ως μία μεθοδευμένη διαδικασία αναστολής πληρωμών. Η στάση πληρωμών των προγραμμάτων οδηγεί σε τεράστια προβλήματα στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων καθώς πλέον όλο και περισσότερες αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις του.

Επίσης οι συνεχείς αρνητικοί έλεγχοι αξιολόγησης των προγραμμάτων για αστείους και πολλές φορές ανύπαρκτους λόγους οδηγεί στην απαξίωση της δουλειάς μας, την της επαγγελματικής μας υπόληψης καθώς και σε εκατοντάδες χαμένες εργατοώρες στα γραφεία μας.

Επίσης συζητήθηκε το γεγονός ότι το πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021» ένα χρόνο μετά την υποβολή των αιτήσεων είναι ουσιαστικά πλήρως απενεργοποιημένο. Δεν έχει καταστεί δυνατό να προχωρήσει μέχρι σήμερα ούτε μία περίπτωση ούτε καν μέχρι το στάδιο της προκαταβολής ώστε να ξεκινήσουν τα έργα. Το παραπάνω κρίνεται ιδιαίτερα προβληματικό πολιτικά αλλά και κοινωνικά καθώς το πρόγραμμα είναι κολλημένο σε μία χρονική περίοδο που η ενεργειακή ταλανίζει τα της χώρας μας.

Τέλος αναδείχθηκε η υποκρισία και τα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» της κυβέρνησης η οποία συνεχώς ανακοινώνει νέα προγράμματα με «άμεση εφαρμογή» (εξοικονομώ ανακαινίζω για νέους, εξοικονομώ επιχειρώ) στα οποία συνεχώς δίνεται παράταση ως προς τον χρόνο εφαρμογής τους, εμπαίζοντας ουσιαστικά τους χιλιάδες πολίτες αλλά και τις επιχειρήσεις που τα έχουν ιδιαίτερη ανάγκη.

Ο πρώην υπουργός ως ο σχεδιαστής του πρώτου συναφούς προγράμματος που όχι μόνο στέφτηκε με απόλυτη επιτυχία, αλλά και που φρόντισε να πραγματοποιηθούν με απόλυτη συνέπεια και σεβασμό τους μηχανικούς οι σχετικές πληρωμές, δεσμεύτηκε να ασκήσει τις απαραίτητες πολιτικές πιέσεις για την εξεύρεση λύσης και για να πάρει απαντήσεις. Η πολιτική προτεραιοτήτων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς τις μικρές επιχειρήσεις και προς τους επαγγελματίες μηχανικούς είναι δεδομένη με βάση και τα πεπραγμένα μας ως κυβέρνηση αλλά και με βάση το πρόγραμμά μας.

Με μέλη της ομάδας εργασίας και τον διευθυντή του ΣΒΣΘΕ

Επίσης την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας του πρώην υπουργού ΥΠΕΚΑ και Υπεύθυνου Επιτροπής προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ιώργο Σταθάκη, και μελών ομάδας εργασίας και του Διευθυντή του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας (ΣΒΣΘΕ). Στη συνάντηση συμμετείχαν η αναπληρώτρια τομεάρχης οικονομικών και πρώην υπουργός Κατερίνα Παπανάτσιου, ο βουλευτής Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, η πρώην υπουργός Μαρίνα Χρυσοβελώνη, η συντονίστρια της ΝΕ Μαγνησίας Βανέσσα Κατσαρδή, το μέλος της ΚΕ του κόμματος Σταύρος Κατσούρας και το μέλος της ομάδας εμπειρογνωμόνων του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταμπουλής.

Από πλευράς του συνδέσμου συμμετείχαν: ο αντιπρόεδρος του ΔΣ του Συνδέσμου Ευριπίδης Δόντας (Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία ΑΒΕΕ), ο γενικός διευθυντής ΣΒΘΣΕ  Βασίλης Κλειτσογιάννης και τα μέλη του ΔΣ ΣΒΘΣΕ   Θωμάς Ζάχος ( Χαλυβουργία), Λουκάς Παπαχαραλάμπους (Elikon Logistics), Βασίλης Μωραΐτης (Αποστείρωση Α.Ε.), Νατάσσα Καφαντάρη (Καφαντάρης- Παπακώστας ΑΒΕΕ), Λυδία Γαρυφάλλου (Η.Β FULLER ABEE), Σωτήρης Μπαντάς (Centaur Analytics) και ο επίτιμος πρόεδρος Κυριάκος Βανέζης.

Η συζήτηση ήταν εξόχως παραγωγική και διεξήχθη σε θερμό κλίμα. Ο πρώην υπουργός υπενθύμισε ότι σε συνθήκες μνημονίων και ανθρωπιστικής ς, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εξάντλησε τις δυνατότητες που είχε ώστε να στηρίξει τις επιχειρήσεις, παρά την κριτική των αντιπάλων. Οι εκπρόσωποι του ΣΒΣΘΕ εξέφρασαν την μεγάλη ανησυχία τους για το ενεργειακό κόστος, ενώ ο πρώην υπουργός εξήγησε ότι το ενεργειακό μοντέλο που ακολουθήθηκε στη χώρα μας οδήγησε στην ακριβότερη τιμή ρεύματος στην Ευρώπη. Το μοντέλο που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ, αντίστοιχο με αυτό που ακολούθησε η Ισπανία, για παράδειγμα, με πλαφόν στην τιμή της ενέργειας αντί να επιδοτεί την κερδοσκοπία όπως στη χώρα μας λειτούργησε προς όφελος της οικονομίας, των νοικοκυριών.

Δόθηκε έμφαση στο ρόλο των εταιρειών έντασης τεχνολογίας, που ήδη παράγουν το 3% του ΑΕΠ της χώρας και στη σύνδεση της τεχνολογίας με τον πρωτογενή τομέα, ιδιαίτερα σημαντικό στην περιοχή μας και έγινε σαφές ότι τέτοιες επιχειρήσεις αποτελούν προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Αναγνωρίσθηκε ότι έγινε πολύ καλή δουλειά επί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στον εκσυγχρονισμό των εργαλείων ανάπτυξης.

Συζητήθηκε το πρόβλημα της πολυπλοκότητας των διαδικασιών και εξηγήθηκε ότι πολλά από αυτά αποτελούν τις απόρροια Ευρωπαϊκής νομοθεσίας και αφορούν στο σύνολο των χωρών της ΕΕ.

Όσον αφορά στα προβλήματα των μικρών επιχειρήσεων, ο πρώην υπουργός Γ. Σταθάκης τόνισε ότι η ανάπτυξη των ΜμΕ και όχι το κλείσιμό τους αποτελεί στρατηγικό στόχο του προγράμματός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και σε αυτό θα αξιοποιηθεί η Αναπτυξιακή Τράπεζα που ιδρύθηκε στην 1η κυβερνητική περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Πιστεύουμε, συνέχισε ο υπουργός, ότι οι ΜμΕ είναι δυναμικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας και πρέπει να στηρίξουμε τον δυναμισμό τους, καταπολεμώντας παράλληλα τη μαύρη εργασία και τη φοροδιαφυγή.

Ο πρώην υπουργός έφερε πολλά παραδείγματα ενίσχυσης της βιομηχανικής δραστηριότητας επί ΣΥΡΙΖΑ όπως τα περιφερειακά σχέδια ανάπτυξης, η διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου για το χωροταξικό σχεδιασμό , μέσα από την ανάρτηση των δασικών χαρτών (45% ενώ ήταν μόλις στο 1%) και την ολοκλήρωση του κτηματολογίου (90% ενώ ήταν στο 25%). Τονίστηκε ακόμη ότι κακώς συρρικνώθηκε η αμυντική βιομηχανία επί ημερών ΝΔ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τέλος, είπε ο υπουργός παραμένει πιστός και αμετακίνητος στην διατήρηση υπό δημόσιο έλεγχο των βασικών υποδομών όπως π.χ. ο ΟΛΒ και θα συμφωνούσε μόνο σε επικερδείς για το δημόσιο μερικών παραχωρήσεων κατά περίπτωση. Η σύνδεση του λιμένα με το σιδηρόδρομο και η ολοκληρωμένη ανάπτυξη των συνδυασμένων μεταφορών είναι απαραίτητη και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα συνεχίσει την πολύ επιτυχημένη και κερδοφόρα ανάπτυξη του ΟΛΒ που είναι εξάλλου και ένας από τους πυλώνες ανάπτυξης της Μαγνησίας.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση