Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Γ' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Στο Βόλο το Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Στο Βόλο το Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Στο Βόλο το Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (“Pan-Hellenic Conference on Digital Cultural Heritage-2015”), θα γίνει στην Ελλάδα ,στην όμορφη πόλη του Βόλου κατά το χρονικό διάστημα από την Πέμπτη 24 έως και το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015 στο πανεπιστημιακό συγκρότημα «Παπαστράτου».

Το Συνέδριο για την Ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2015 ,είναι αποτέλεσμα μιας μεγάλης συνεργασίας μεταξύ του ΤΕ.ΠΑ.Κ.(Κύπρος ) και του Μη Κυβερνητικού Οργανισμού “Δίκτυο ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” (Ελλάδα) σε θέματα Επιστημών και συνδιοργανώνεται από:

• το Εργαστήριο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Τεχνολογικού Κύπρου (ΤΕ.ΠΑ.Κ.) ,

• το Εργαστήριο Μη Καταστροφικών Τεχνικών Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Τεχνολογικού Τομέα

• τον Δευτεροβάθμιο Μη Κυβερνητικό Οργανισμό “Δίκτυο Περραιβία”

με την υποστήριξη:

• πολλών Κρατικών Φορέων
• της Περιφέρειας Θεσσαλίας ,
• του Δήμου Βόλου ,
• του Θεσσαλίας
• της επιστημονικής κοινότητας από την Ελλάδα και την Κύπρο
• του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου Κύπρου (TE.ΠA.K. – Λεμεσός ) ,
• του Ανώτατου Επιστημονικού Ιδρύματος Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα.,
• του Δικτύου Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Θεσσαλίας ,αλλά και
• πολλών άλλων συλλογικών Φορέων της Θεσσαλίας .

Στο τριήμερο του Συνεδρίου θα υπάρξουν πολλές ευκαιρίες να επιτευχθεί ανταλλαγή γνώσης και εμπειριών για τα αποτελέσματα της έρευνας στην πολιτιστική κληρονομιά και τις ψηφιακές τεχνολογίες και να συζητηθούν οι τρέχουσες και οι μελλοντικές εξελίξεις στον τομέα αυτό σε παγκόσμιο επίπεδο και να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες συνέργειες μεταξύ Φορέων της Ελλάδας και της Κύπρου για την καλύτερη αξιοποίηση των ίσων ευκαιριών μέσα στην Ευρώπη και πρόσβαση σε ευρωπαϊκούς πόρους που προορίζονται για τον Πολιτισμό.

Επίσης , στο Συνέδριο αυτό θα συμμετέχουν ως εισηγητές εκπρόσωποι του Υπουργείου Πολιτισμού ,αλλά και άλλων Υπουργείων , Ελληνικών και Κυπριακών Πανεπιστημίων , ερευνητικών κέντρων ,αλλά και ανεξάρτητοι επιστήμονες και ερευνητές ,που εμπλέκονται με κάθε τρόπο στο μεγάλο θέμα της μελέτης ,έρευνας και διάσωσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς .

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί , στο Βόλο, στους φιλόξενους χώρους του Παραλιακού Συγκροτήματος “Παπαστράτου” του Θεσσαλίας, στα αμφιθέατρα «Γ. Κορδάτος» και «Γ. Σαράτσης», που διαθέτουν σύγχρονα μέσα βιντεοπροβολών και τηλεπικοινωνίας (Wi-Fi κ.τ.λ.).

Φιλοδοξία του συνεδρίου είναι η συνάντηση και η αλληλογνωριμία επιστημόνων και επαγγελματιών που εργάζονται στον πολιτισμό, την παιδεία, την έρευνα, τις ψηφιακές τεχνολογίες και τον τουρισμό, τομείς που αποτελούν ζητήματα αιχμής για την Ελλάδα και την Ευρώπη στην παρούσα συγκυρία.

Ο ρόλος της έρευνας για την πολιτιστική κληρονομιά στο σύγχρονο κόσμο της διάχυσης της πληροφορίας είναι εξαιρετικά σημαντικός.
]
Οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία, την αποκατάσταση, τη συντήρηση και την ψηφιακή τεκμηρίωση της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και οι πηγές της χρηματοδότησης της έρευνας αυτής μπορούν και πρέπει να αποτιμηθούν ως προς τη συμβολή τους στη δημιουργία νέας γνώσης και νέων θέσεων εργασίας ,μέσα από την αξιοποίηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και πόρων και είμαστε βέβαιοι ότι μέσα από το Συνέδριο θα προκύψουν μεγάλες συνέργειες ,έτσι ώστε να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε το μέλλον από καλύτερες θέσεις .

Η αξιολόγηση των υπαρχόντων ερευνητικών υποδομών και των αποτελεσμάτων τους, η παρουσίαση ιδεών και οραμάτων για νέες ψηφιακές μεθόδους, η συζήτηση για την καθιέρωση μοντέλων και προτύπων στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς, η εξέταση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου που αφορά στην πολιτιστική κληρονομιά, την πολιτισμική διαχείριση και τη συντήρηση αρχαιοτήτων και έργων τέχνης, η διερεύνηση του ρόλου των τρεχόντων εξελίξεων στις διεθνείς δραστηριότητες, τις συμφωνίες και τις συνεργασίες σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς και της ψηφιοποίησής της, η αναζήτηση των ηθικών διαστάσεων του τομέα των πληροφοριακών συστημάτων για την πολιτιστική κληρονομιά, είναι ορισμένοι μόνον από τους τομείς στους οποίους σκοπεύει να επικεντρωθεί το συνέδριο.

Οι ενδεικτικοί θεματικοί άξονες προβληματισμού είναι οι ακόλουθοι:
1. Νέες τεχνολογίες στις ανθρωπιστικές επιστήμες
2. Αρχαιολογία, τουρισμός και ψηφιοποίηση
3. Πολιτιστική κληρονομιά, διαχείριση και ψηφιοποίηση
4. Συντήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς στο ψηφιακό περιβάλλον
5. Νομικό πλαίσιο και ψηφιοποίηση (συμβάσεις, προγράμματα, πνευματικά δικαιώματα)
6. Εμπειρίες, νέες προκλήσεις και προοπτικές.

Για συμπληρωματικές πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται τον αποκλειστικό ιστότοπο του συνεδρίου www.euromed2015.eu μέσα από τον οποίο θα λαμβάνουν όλη την ενημέρωση για κάθε τι νεώτερο που θα αφορά τη διοργάνωση του συνεδρίου και τους συνέδρους .
Στους συμμετέχοντες θα δοθεί Πιστοποιητικό Συμμετοχής .

Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στο συνέδριο με ανακοίνωση ή με ανακοίνωση τοίχου (poster) μπορούν να τα υποβάλλουν ηλεκτρονικά μέχρι τις 30 Ιουνίου 2015 και ώρα 15.00, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας .

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση