Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Στο διαδικτυακό Forum “Πανόραμα Χειμερινών Προορισμών στην Ελλάδα” η Δωροθέα Κολυνδρίνη
Στο διαδικτυακό Forum “Πανόραμα Χειμερινών Προορισμών στην Ελλάδα” η Δωροθέα Κολυνδρίνη

Στο διαδικτυακό Forum “Πανόραμα Χειμερινών Προορισμών στην Ελλάδα” η Δωροθέα Κολυνδρίνη

Στο πλαίσιο του Διαδικτυακού Forum “Πανόραμα Χειμερινών Προορισμών στην Ελλάδα” πραγματοποιήθηκε σήμερα 08.12.2020 από το μέσο τουριστικής ενημέρωσης ζωντανή εκπομπή αφιέρωμα, μεταξύ άλλων, για την τουριστική προβολή της Μαγνησίας. Στο αφιέρωμα φιλοξενήθηκε η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας & Σποράδων  Δωροθέα Κολυνδρίνη, η οποία, ευχαρίστησε για τη φιλοξενία και συνεχάρη για την πρωτοβουλία της εκπομπής σε αυτή την ιδιαίτερη περίοδο που διανύουμε.

 

Η ίδια, ανέφερε στην τοποθέτησή της τα ακόλουθα:  «Η χρονιά αυτή ήταν για την Μαγνησία, τη χώρα μας, την παγκόσμια κοινότητα μια πρωτόγνωρη και ανατρεπτική χρονιά. Υγειονομικά πρωτόκολλα, ταξιδιωτικοί περιορισμοί, lockdown, ήταν η νέα πραγματικότητα με την οποία βρεθήκαμε κυριολεκτικά αντιμέτωποι λόγω της εξάπλωσης της νόσου covid-19. Ο τουρισμός ήταν αναμφίβολα ένας από τους πρώτους τομείς που επλήγησαν με μεγάλη ταχύτητα και ένταση και εξακολουθεί να δοκιμάζεται σκληρά. Με τα α όλων μας στραμμένα στους ειδικούς, καθώς το αμέσως προσεχές διάστημα θεωρείται κρίσιμο για την πορεία της εξέλιξης της νόσου, ένα είναι το καίριο ερώτημα όλων μας.

Πότε θα αντιμετωπιστεί, σε επαρκή βαθμό από υγειονομική άποψη, η πανδημία (θεραπεία / εμβόλιο), ώστε οι πολίτες ανά τον κόσμο να αισθανθούν ξανά ασφαλείς να ταξιδέψουν. Και όταν συμβεί αυτό, η Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων είναι έτοιμη να δηλώσει δυναμικά το παρών διεκδικώντας με αξιώσεις το μερίδιο της τουριστικής αγοράς που της αναλογεί. Άλλωστε κατά την περίοδο της αναπόφευκτης κοινωνικής αποστασιοποίησης που βιώσαμε και εξακολουθούμε να βιώνουμε, ένα γεγονός συνειδητοποιήσαμε όλοι μας τόσο έντονα. Την ανάγκη για επικοινωνία, για συναναστροφή, με ασφάλεια.

Η Μαγνησία είναι ένας τόπος ευλογημένος και προικισμένος από τη φύση. Μια μικρογραφία της Ελλάδας ακριβώς στην «καρδιά» της. Ποιός δεν θα ήθελε να απολαύσει το χειμερινό τοπίο στο Πήλιο, την Όθρυ, την Κάρλα, τα νησιά των Σποράδων; Ποιός δεν λαχταρά να περπατήσει στα λιθόστρωτα μονοπάτια, να κάνει σκι στο χιονοδρομικό μας κέντρο στις Αγριόλευκες, να γνωρίσει τα βότανα και τις άγριες ορχιδέες, να γευτεί τους καρπούς της φύσης (μήλα, κάστανα, μανιτάρια…), να γνωρίσει μοναδικά ήθη και έθιμα του τόπου μας, να νοιώσει την κατάνυξη μιας Θείας Λειτουργίας στην εκκλησία του χωριού και να αισθανθεί τη ζεστή φιλοξενία των κατοίκων της Μαγνησίας;

Θέλω να πιστεύω ότι σύντομα θα υποδεχτούμε και πάλι επισκέπτες και φίλους στην περιοχή μας.

Στη Θεσσαλία, στη Μαγνησία όλο αυτό το διάστημα δεν επαναπαυτήκαμε αλλά αντιθέτως στρατευτήκαμε και ενώσαμε τις δυνάμεις μας για τον τουρισμό.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, ρεαλισμό, σε συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους φορείς, υιοθέτησε μια αναπτυξιακή στρατηγική που αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους διαθέσιμους πόρους και δημιουργεί συνεχώς νέα τοπικά συγκριτικά πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη της Μαγνησίας και της Θεσσαλίας γενικότερα.

Φιλοδοξία όλων όσων μετέχουμε σε αυτή την προσπάθεια δήμοι, ενώσεις ξενοδόχων, σύλλογοι ενοικιαζόμενων δωματίων και άλλοι επαγγελματικοί φορείς του ευρύτερου τομέα του τουρισμού, είναι να μετατρέψουμε τους κινδύνους και τις αδυναμίες σε ευκαιρίες και δυνατά σημεία δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο τις προϋποθέσεις για επανεκκίνηση του τουρισμού, για κοινωνική, οικονομική ανάπτυξη και ευημερία.

Ως αποτέλεσμα της ευρείας αυτής συνέργειας ήταν η κατάρτιση του προγράμματος τουριστικής προβολής για την νέα χρονιά, το οποίο θα βρίσκεται υπό διαρκή αξιολόγηση και επικαιροποίηση με στοχευμένες παρεμβάσεις όπου κρίνεται απαραίτητο. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε δράσεις που προωθούν και προβάλλουν ειδικές και εναλλακτικές μορφές τουρισμού και προτάσεις για ειδικό κοινό. Δράσεις που εκμεταλλεύονται στο έπακρο τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών μέσω κυρίως του ψηφιακού μάρκετινγκ ( marketing).

Δράσεις που στοχεύουν στην προστασία και τη διασφάλιση της πολιτιστικής ποικιλότητας του τόπου μας και αναδεικνύουν την υλική και άυλη πολιτιστική μας κληρονομιά συνδέοντας τον τουρισμό με την παράδοση, τα ήθη, τα έθιμα, την ιστορία, τη μυθολογία, τη θρησκεία, τον πολιτισμό, την παιδεία, τον αθλητισμό, τα τοπικά μας προϊόντα, τη , τους κατοίκους και τις ασχολίες τους αλλά και με κάθε γνήσιο και αυθεντικό στοιχείο που χαρακτηρίζει τη Μαγνησία ως τουριστικό προορισμό στο σύνολό της, δημιουργώντας έτσι ταυτότητα προορισμού.

Φυσικά επειδή δεν μπορούμε να μιλάμε για τουρισμό χωρίς υποδομές επιτρέψτε μου μια σύντομη αναφορά σε στρατηγικής σημασίας έργα υποδομών που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος της Μαγνησίας και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής κατοίκων και επισκεπτών τα οποία έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη όπως:

  • Η ανασύσταση της λίμνης Κάρλας, το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο στα κόστους 330 εκ. ευρώ, για το οποίο τιμήθηκε η Περιφέρεια Θεσσαλίας με το διακεκριμένο βραβείο Αρχιτεκτονικής Τοπίου του Συμβουλίου της Ευρώπης, (European Diploma), ως αναγνώριση «της υποδειγματικής διαχείρισης φυσικών  περιοχών και τοπίων εξαιρετικής ευρωπαϊκής σημασίας για τη διατήρηση της βιολογικής, γεωλογικής και τοπικής ποικιλομορφίας». Ένα έργο ουσίας με πολλαπλές θετικές επιπτώσεις που δίνει το έναυσμα για την αγροτουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.
  • Η δημιουργία του υποβρύχιου Μουσείου της Αλοννήσου, έργο προϋπολογισμού 2.844.000 ευρώ περίπου, το οποίο εγκαινιάστηκε τον Αύγουστο του 2020 και είναι πλέον επισκέψιμο βάζοντας την Ελλάδα δυναμικά στον «χάρτη» του παγκόσμιου καταδυτικού τουρισμού.
  • Οι Ενάλιες Αρχαιότητες (ναυάγια Φαγκρού, Αγ. Πέτρου, Σκάτζουρας, Τσέλιου), προϋπολογισμού 1 εκ. ευρώ.
  • Το έργο επέκτασης του αεροδρομίου Σκιάθου.
  • Οι στοχευμένες δράσεις για την προσέλκυση πτήσεων στο αεροδρόμιο της Ν. Αγχιάλου (εκθέσεις, διαφημιστική προβολή, Β2Β συναντήσεις κ.λπ. δράσεις).
  • Η ολοκλήρωση της εγκατάστασης συστήματος ασφάλειας στον λιμένα Βόλου του κώδικα ISPS που αποτελεί ένα ακόμη συγκριτικό πλεονέκτημα στην προσέλκυση κρουαζιερόπλοιων στην περιοχή.
  • Τα έργα για την αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων ΔΕΔ-Μ της Περιφέρειας.
  • Η αναβάθμιση του Χιονοδρομικού Κέντρου Πηλίου, με πιστοποίηση, έργα ς – επισκευής αλλά και η ολοκλήρωση της μελέτης για την αντικατάσταση των υποδομών του.
  • Η ανάδειξη, προστασία και αξιοποίηση της περιοχής στις λίμνες Ζερέλια του Αλμυρού, μια περιοχή με δυναμική τουριστική προοπτική.
  • Οι οικοτουριστικές διαδρομές και η αποκατάσταση λιθόστρωτων στη Σκόπελο.
  • Το έργο για την αξιοποίηση του Πολιτιστικού Αποθέματος διαδρομής Πολιτισμού – Τουρισμού στην Θεσσαλία προϋπολογισμού 5.000.000 ευρώ.
  • Οι στοχευμένες παρεμβάσεις και τα έργα ς-αναστήλωσης-αποκατάστασης-ανάδειξης και προβολής των υλικών πολιτιστικών πόρων του νομού Μαγνησίας (χώρος Μεγάρων του οικισμού Διμηνίου, στο αρχαίο θέατρο Δημητριάδος, στο Κάστρο στη συνοικία Παλαιά Βόλου αλλά και  εντάξεις νέων έργων).
  • Η δημιουργία ψηφιακής εφαρμογής διασύνδεσης μνημείων προϋπολογισμού 360.000 ευρώ, οι παρεμβάσεις στο Μουσείο Παπαδιαμάντη και στο Μπούρτζι της Σκιάθου.
  • Το έργο για την ανάδειξη του Πολιτιστικού Αποθέματος Βορείων Σποράδων / Ο.Χ.Ε. Νήσων Βορείων Σποράδων, προϋπολογισμού 4,5 εκ ευρώ.

 

  • Τα εκτεταμένα έργα οδοποιίας σε όλο το νομό με τις μεγάλες ή μικρότερες παρεμβάσεις για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας στο δίκτυο της Π.Ε. Μαγνησίας που διασφαλίζουν την άνετη μετακίνηση των ανθρώπων και την ομαλή διακίνηση των εμπορευμάτων μέσω υλοποίησης έργων ουσίας όπως ενδεικτικά αναφέρεται η κατασκευή του δρόμου που θα ενώνει τον παραλιακό άξονα των νομών Λάρισας και Μαγνησίας.
  • Η κατασκευή δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων, η εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων, ο εκσυγχρονισμός εσωτερικών δικτύων ύδρευσης.
  • Οι σημαντικές παρεμβάσεις για την ολοκλήρωση μιας σειράς έργων σε αθλητικές εγκαταστάσεις.
  • Τα Έργα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων (ιδιαίτερα των ΜΜΕ), με αιχμή την μετάβαση στην ποιοτική επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και την αύξηση της Περιφερειακής Προστιθέμενης Αξίας.
  • Η ενίσχυση νέων, νεοσύστατων και υπό σύσταση επιχειρήσεων για την αξιοποίηση πατεντών ή και καινοτομιών, το γνωστό πρόγραμμα «Επενδύω στη Θεσσαλία» και «Επανεπενδύω».

 

Παράλληλα, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, στο διάστημα της πανδημίας έχει πολλές φορές με κάθε τρόπο δώσει στήριξη στο επιχειρείν και στους εργαζόμενους με τους παρακάτω τρόπους :

– πιέσαμε και πετύχαμε τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση

– πιέσαμε και πετύχαμε και χρηματοδοτήσαμε με 15 εκατ. ευρώ επιπλέον την άμεση ρευστότητα των επιχειρήσεων μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων

– πιέσαμε και πετύχαμε τη δημιουργία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ για τους εργαζόμενους στις τουριστικές επιχειρήσεις

– υλοποιήσαμε την δωρεάν κατάρτιση και πιστοποίηση των τουριστικών επιχειρήσεων για τα πρωτόκολλα υγείας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ώστε καμία επιχείρηση να μην χρεωθεί για την πιστοποίηση της

– ενισχύσαμε με 80 εκατ. ευρώ, επενδύσεις υφισταμένων και νέων επιχειρήσεων, μέσω των προγραμμάτων Επενδύω και Επανεπενδύω στη Θεσσαλία , προγράμματα που στην πλειοψηφία τους αφορούν τουριστικές επιχειρήσεις

– χρηματοδοτήσαμε με επιπλέον 15 εκατ. ευρώ το Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΤΕΠΙΧ, για την ενίσχυση της ρευστότητας των θεσσαλικών μικρών επιχειρήσεων, μέσω παροχής τραπεζικών δανείων με επιδότηση επιτοκίου και

– χρηματοδοτήσαμε με επιπλέον 50 εκατ. ευρώ για τη στήριξη εργαζομένων επιχειρήσεων που βρίσκονται σε , λόγω της πανδημίας του covid-19
– χρηματοδοτήσαμε με 30 εκατ. ευρώ σε μικρές επιχειρήσεις, που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού με το πρόγραμμα ΑΝΑΣΑ.

Και δεν σταματάμε εδώ. Δεν μπορούμε να σταματήσουμε εδώ καθώς οι επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων για τον περιορισμό της νόσου θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα πολλών μικρών και μεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων του ευρύτερου τομέα του τουρισμού που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της τοπικής μας οικονομίας. Είμαστε εδώ, πάντοτε δίπλα τους προκειμένου με στοχευμένες παρεμβάσεις στα συναρμόδια Υπουργεία, όπως κάναμε όλο αυτό το διάστημα και θα συνεχίσουμε να κάνουμε, να στηρίξουμε τα αιτήματά τους.

Πρόσφατα αποστείλαμε επιστολές της προς τους Υπουργούς Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη και  Οικονομικών Χρήστο Σταικούρα για να ληφθούν μέτρα στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης μετά το δεύτερο lockdown Με ενέργειες του Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού και αλλεπάλληλες επαφές με τους εκπροσώπους του κλάδου, η Περιφέρεια Θεσσαλίας ζήτησε από τους αρμόδιους Υπουργούς να εξετάσουν με προσοχή και να δώσουν λύση στα παρακάτω 4 κρίσιμα θέματα που εντοπίζονται στον κλάδο του τουρισμού:

-Το ξενοδοχεία και όλα τα καταλύματα μετά την απαγόρευση μετακινήσεων, αναγκαστικά έκλεισαν λόγω μηδενικού κύκλου εργασιών. Αυτά τα κλειστά ξενοδοχεία θα πρέπει να συμπεριληφθούν στις προβλέψεις και στα μέτρα που έχουν οι επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν κλείσει με κρατική εντολή.

– Εφόσον όλα τα καταλύματα παραμένουν κλειστά για πάνω από 10 μήνες είναι άδικο να οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές και ΕΝΦΙΑ 2020 και θα πρέπει να ανασταλεί ο ΕΝΦΙΑ και ο για το τρέχον έτος .

– Από τη στιγμή που τα καταλύματα και όλες οι τουριστικές επιχειρήσεις είχαν κύκλο εργασιών για λιγότερο από 2 μήνες δεν είναι δυνατόν να μπορούν να είναι ενήμεροι στις υποχρεώσεις τους, για το λόγο αυτό θα πρέπει να γίνει νέα ρύθμιση δόσεων φόρου εισοδήματος.

– Τέλος όσα ξενοδοχεία ή άλλες επιχειρήσεις είχαν προσλάβει προσωπικό μέσω του προγράμματος που άνοιξε στις 28/09/20 για επιδότηση 100.000 θέσεων εργασίας και σήμερα είναι κλειστά, δεν έχουν δικαίωμα να βγάλουν σε το προσωπικό αυτό, ούτε έχουν δικαίωμα να τους απολύσουν, με αποτέλεσμα κάθε μήνα να έχουν την υποχρέωση να καταβάλουν το μισθό τους κανονικά, παρόλο που είναι κλειστά.

Είναι πασίδηλο και αδιαμφησβήτητο, ότι ο τουρισμός, περισσότερο από κάθε άλλο τομέα της Ελληνικής Οικονομίας, προσφέρεται για ευρείες συνέργειες γεγονός που κάνει την ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων, των παραγωγικών φορέων του τόπου μας, αναγκαία και επιτακτική, πόσο δε μάλλον κάτω από τις παρούσες πρωτόγνωρες συνθήκες. Όλοι μαζί πετύχαμε πολλά, μπορούμε περισσότερα για την επίτευξη των κοινών μας στόχων. Γιατί ο τουρισμός είναι υπόθεση όλων μας.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση