Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Στις 17 Μαΐου το αφιέρωμα στο Λύκειο Ελληνίδων από το «Αλάτι της Γης»
Στις 17 Μαΐου το αφιέρωμα στο Λύκειο Ελληνίδων από το «Αλάτι της Γης»

Στις 17 Μαΐου το αφιέρωμα στο Λύκειο Ελληνίδων από το «Αλάτι της Γης»

Λόγω έκτακτης αλλαγής του προγράμματος της ΝΕΡΙΤ,  της  γνωστής εκπομπής το «Αλάτι της Γης», που επιμελείται και παρουσιάζει ο καθηγητής  εθνομουσικολογίας  του Πανεπιστημίου Αθηνών Λάμπρος Λιάβας, μετατίθεται η προβολή της εκπομπής που είναι αφιερωμένο στο Λύκειο των Ελληνίδων της πόλης μας (ΛΕΒ) για την Κυριακή 17 Μαΐου, την ίδια ακριβώς ώρα 13.00-15.00.

Υπενθυμίζεται ότι το «Αλάτι της Γης», από τις πιο αγαπημένες σειρές εκπομπών για την ελληνική μουσική παράδοση,  αυτή τη φορά μας ταξιδεύει στην Μαγνησία  με τελικό προορισμό το Βόλο και το Πήλιο. Από την πλούσια μουσική και χορευτική της ευρύτερης περιοχής, το πρόγραμμα της εκπομπής εστιάστηκε επιλεκτικά σε επτά διαφορετικά γλέντια, με τοπικούς λαϊκούς οργανοπαίκτες και με τη μεγάλη παρέα του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου.  Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις περιοχές του Πηλίου, των Σποράδων (Τρίκερι, Σκόπελος, Σκιάθος και Σκύρος) και του Βελεστίνου  καθώς επίσης και στις περιοχές των οποίων κάτοικοι σε διάφορες περιόδους της νεότερης ιστορίας μας εγκαταστάθηκαν και ζουν μαζί σε  μια μεγάλη παρέα, που συναποτελεί την ανθρωπογεωγραφία της Μαγνησίας: Έτσι λοιπόν δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν αντιπροσωπευτικά γλέντια από τη μουσικοχορευτική παράδοση  των προσφύγων της M. Aσίας, του   Πόντου και  της Ανατολικής Ρωμυλίας.

Τα γυρίσματα για την εκπομπή αυτή έγιναν την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015 στο Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου και στο ξενοδοχείο Valis Resort, από το  συνεργείο  της ΝΕΡΙΤ με τη γενική του Λάμπρου Λιάβα.  Το δίωρο πρόγραμμα που ετοίμασε το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου σ’ ένα απάνθισμα χορών και τραγουδιών από τις παραπάνω περιοχές του τόπου μας συνοδεύτηκε από μια μεγάλη τοπική μουσική κομπανία.  Στην εκπομπή συμμετέχουν οι μουσικοί: Σταύρος Κουσκουρίδας (κλαρίνο), Θανάσης Δραγάνης (λαγούτο), Χρήστος Δασκαλόπουλος (βιολί), Βασίλης Αγροκώστας (λύρα πολίτικη), Δαμιανός Χωραφαΐδης (λύρα ποντιακή), Λαυρέντης Νίτης  (ζουρνάς), Βαγγέλης Μπαντελάς (κλαρίνο-ζουρνάς), Νεκτάριος Δεμελής (κανονάκι-κρουστά), Νίκος Μούτσελος (γκάιντα-κρουστά), Δημήτρης Γιακόπουλος (τραγούδι) και Βασίλης Αγροκώστας (τραγούδι).

Πιο πριν, η πρόεδρος του Λυκείου Μαρία Σπανού, η αντιπρόεδρος και γενική έφορος Ιματιοθήκης Άσπα Καπουρνιώτη,  η γ. γραμματέας και έφορος Χορού Άννα Κουτσελίνη  και ο επικεφαλής  δάσκαλος των χορευτικών ομάδων του ΛΕΒ Γιάννης Πραντσίδης αναφέρονται στην πολυκύμαντη διαδρομή του ιστορικού σωματείου,   τις προσπάθειές τους για την καταγραφή, μελέτη και διάδοση της λαϊκής παράδοσης, με επίκεντρο την ενδυμασία, τη διδασκαλία των δημοτικών χορών και τραγουδιών αλλά και τις γαστρονομικές ιδιαιτερότητες που χαρακτηρίζουν  την περιοχή μας.  Στην εκπομπή, χορεύουν και τραγουδούν περίπου εκατό μέλη των χορευτικών ομάδων του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου, με την του Γιάννη Πραντσίδη και του Θανάση Μπέα.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση