Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Στην ελληνοτουρκική έκθεση EXPO AEGEAN συμμετείχε το Επιμελητήριο Μαγνησίας
Στην ελληνοτουρκική έκθεση EXPO AEGEAN συμμετείχε το Επιμελητήριο Μαγνησίας

Στην ελληνοτουρκική έκθεση EXPO AEGEAN συμμετείχε το Επιμελητήριο Μαγνησίας

Τη Μαγνησία ως τουριστικό προορισμό των Τούρκων τουριστών, αλλά και την πλούσια ποικιλία των προϊόντων που παράγει ο Νομός είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν Έλληνες και κυρίως Τούρκοι εκπρόσωποι Επιμελητηρίων κατά τη διάρκεια της 3ης ελληνοτουρκικής ς EXPO AEGEAN 2015 που πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη και το Αϊβαλί από τις 21 έως τις 23 Αυγούστου.

Το Επιμελητήριο Μαγνησίας, ως μέλος του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών, συμμετείχε τόσο στην όσο και στο Ελληνο – Τουρκικό Φόρουμ για τον τουρισμό, αποσπώντας ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις.

Το Επιμελητήριο Μαγνησίας εκπροσώπησαν ο πρόεδρος Μπασδάνης, ο β' αντιπρόεδρος Κώστας Χαλύφας και η οικονομική επόπτρια Ευδοκία Καπούλα.

Την Παρασκευή, 21 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Έκθεσης Expo – Aegean και ακολούθησε στα περίπτερα από τους επισήμους. Το περίπτερο του Επιμελητηρίου Μαγνησίας περιελάμβανε προϊόντα που παράγονται στο Νομό, όπως τσίπουρο, μυρωδικά, ζυμαρικά, μέλι κ.α, ενώ διανεμήθηκαν έντυπα τουριστικής προβολής της Μαγνησίας.

Το Σάββατο 22/8/2015, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Λέσβου ξεκίνησε το διήμερο Ελληνοτουρκικό Τουριστικό Forum, με τους ομιλητές να τονίζουν ότι στην παρούσα οικονομική συγκυρία που βιώνει η χώρα μας, πρέπει να αναζητηθούν τρόποι ανάπτυξης των τοπικών οικονομιών με την ανάπτυξη του τουρισμού και την προσπάθεια για δημιουργία κοινών πακέτων με την ευρύτερη περιοχή του Αϊβαλί.

Στο φόρουμ συμμετείχαν πολλοί Τούρκοι επιχειρηματίες, ενώ παρουσιάστηκαν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα στοιχεία για τις σχέσεις εμπορίου και τουρισμού μεταξύ των δύο γείτονων χωρών. Μάλιστα, όπως προκύπτει από στοιχεία του Ελληνοτουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, η αποτελεί το νούμερο 1 «πελάτη» της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, το συνολικό μεταξύ Ελλάδας και ς το 2014 ανήλθε σε 4,2 δισ. ευρώ. Οι ελληνικές ανήλθαν σε 3,1 δισ. ευρώ.

Οι συνολικές ελληνικές επενδύσεις την Τουρκία που έχουν πραγματοποιηθεί από 500 ελληνικές εταιρίες έχουν ξεπεράσει τα 8 δισ. ευρώ, ενώ οι τουρκικές επενδύσεις μόλις και μετά βίας φτάνουν τα 70 εκατ. ευρώ από οκτώ τουρκικές επιχειρήσεις.

Στον τουριστικό τομέα το 2014 1 εκατ. Τούρκοι τουρίστες επισκέφτηκαν την Ελλάδα, ενώ 850.000 Έλληνες επισκέφτηκαν την Τουρκία.

Στον χαιρετισμό του κατά την έναρξη των εργασιών του φόρουμ, ο κ. Μπασδάνης υπογράμμισε την ανάγκη να διευρυνθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, που έχουν τόσα κοινά στοιχεία και ανέλυσε τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί το Επιμελητήριο Μαγνησίας προς την κατεύθυνση αυτή, αναφερθείς στην συμμετοχή του Επιμελητηρίου σε όλες σχεδόν τις πολιτισμικές και εμπορικές εκδηλώσεις (εκθέσεις, ημερίδες, φόρουμ κλπ) που έχουν γίνει μεταξύ των δύο χωρών για την προώθηση και προβολή της Μαγνησίας ως τουριστικό προορισμό.

«Σε επίπεδο διμερών σχέσεων, παρότι η της έως σήμερα συνεργασίας στο κομμάτι του εμπορίου μπορεί να κριθεί ως ικανοποιητική (σε απόλυτα μεγέθη), εντούτοις σε καμία περίπτωση δεν αντικατοπτρίζει τις τεράστιες δυνατότητες και τα περιθώρια που υπάρχουν για περαιτέρω βελτίωση.

Έτσι πέρα από τη συνεργασία σε ενεργειακό επίπεδο, αλλά και την πρωτογενή και δευτερογενή παραγωγή που χρίζουν περαιτέρω ενδυνάμωσης παρουσιάζεται μία τεράστια ευκαιρία για συνεργασία σε Τουριστικό – Πολιτισμικό επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών, που θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία ενός νέου Τουριστικού προϊόντος παγκόσμιας φήμης με ιδιαίτερα σημαντικά οφέλη και για τις δύο χώρες.

Άλλωστε, σε μία εποχή με ιδιαίτερες συνθήκες ανταγωνισμού λόγω τις διεθνούς οικονομικής ς, οι δύο χώρες διαθέτουν όλα τα εχέγγυα (υποδομές, ανθρώπινο δυναμικό, μερίδια αγοράς κ.λπ.) ώστε να προχωρήσουν άμεσα σε σημαντικές συνέργιες που θα διασφαλίσουν τη δημιουργία ενός ιδιαίτερα ανταγωνιστικού προϊόντος ικανού να αναδείξει τις δύο χώρες σε κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς», κατέληξε στον χαιρετισμό του ο κ. Μπασδάνης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά τη δεύτερη μέρα των εργασιών του φόρουμ στο Αϊβαλί, η αντιπροσωπεία του Επιμελητηρίου Μαγνησίας έτυχε ιδιαίτερα θερμής υποδοχής και φιλοξενίας από τον πρόεδρο του εκεί Επιμελητηρίου κ. Ιμπραήμ Κανταρτζί, ο οποίος εκτός των άλλων πρότεινε την σύσταση επιτροπής η οποία θα αναλάβει την κοινή προβολή και προώθηση των δύο πλευρών σε μεγάλες τουριστικές εκθέσεις του Εξωτερικού. Στην Επιτροπή αυτή θα συμμετέχει και το Επιμελητήριο Μαγνησίας.

Τέλος, από την πλευρά του ο κ. Μπασδάνης κάλεσε σύντομα τον κ. Κανταρτζί να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην περιοχή μας.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση