Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Β. ΣΠΟΡΑΔΕΣ » Z. Μακρή: Διόρθωση Κτηματολογίου στην Αλόννησο
Z. Μακρή:  Διόρθωση Κτηματολογίου στην Αλόννησο

Z. Μακρή: Διόρθωση Κτηματολογίου στην Αλόννησο

 Συν Στύλιου – Αμυρά για τους δασικούς χάρτες 

Προγραμματισμένη διαδικτυακή συνάντηση συνς είχε η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων  , με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης   Γιώργο Στύλιο, την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021, για τις αστοχίες και τα λάθη, που προέκυψαν από την ανάρτηση του Κτηματολογίου στην Αλόννησο.

Δυστυχώς, η ανάρτηση των δασικών χαρτών, στον Ν. ς, επέτεινε τις κτηματολογικές αστοχίες και τα λάθη, ως προς τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα, με να ζητείται η άμεση επίλυση των αδυναμιών, που έχουν προκύψει.

Σημειώνεται ότι για το ζήτημα των δασικών χαρτών, συνολικά, προηγήθηκε συνάντηση της κ. Μακρή με τον αρμόδιο υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Αμυρά, την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021.

Συγκεκριμένα, για την Αλόννησο, η κ. Μακρή, μετά από προφορική και έγγραφη επικοινωνία που είχε με τον δήμαρχο Πέτρο Βαφίνη, μετέφερε στον κ. Στύλιο την αγωνία και την ανησυχία των ιδιοκτητών, η οποία, το τελευταίο διάστημα, είναι εξαιρετικά έντονη. Πολλοί από τους ιδιοκτήτες υποχρεώθηκαν να καταφύγουν στην δικαιοσύνη καταθέτοντας αγωγές για την διόρθωση αστοχιών και λαθών, που προέκυψαν, κατά την πρώτη ανάρτηση του Κτηματολογίου.

Δυστυχώς, μία στις τρεις περιπτώσεις αγωγών αφορούν σε ακίνητα, τα οποία απεικονίζονται με εσφαλμένα τετραγωνικά μέτρα και για την διευθέτηση αυτού του ζητήματος, ο δήμαρχος Αλοννήσου έχει προτείνει την διόρθωση των αρχικών εγγραφών όλων των ενοτήτων του Δήμου με την διαδικασία του προδήλου σφάλματος.

Αυτή η διαδικασία είχε εφαρμοσθεί και ανάλογη εμπειρία είχε αποκτηθεί, το 2010, όταν το τότε Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΚΧΕ, με απόφασή του, είχε προχωρήσει στην πιλοτική διόρθωση της περιοχής.

Οι υπόλοιπες δύο περιπτώσεις προσφυγών στην δικαιοσύνη αφορούν σε θιγόμενα ιδιοκτησιακά δικαιώματα και ειδικότερα, σε αστοχίες και προτα, που προέκυψαν επειδή εκτάσεις, που δεν έχουν δασικό χαρακτήρα στον κυρωμένο δασικό χάρτη, αλλά και εκτάσεις, που έχουν καταχωριστεί ως «αγνώστου ιδιοκτησίας», δεν έχουν αποδοθεί στους αρχικούς δικαιούχους, σύμφωνα με τις δηλώσεις ιδιοκτησίας. Οι πρώτες πρόκειται για εκτάσεις, οι οποίες έχουν καταχωριστεί ως ιδιοκτησίες του Δήμου Αλοννήσου, μετά από εσφαλμένη ερμηνεία του χαρακτήρα τους και εσφαλμένη απόδοσή τους ως δασικές.

Ο κ. Στύλιος, ο οποίος ήταν εξαιρετικός γνώστης των προβλημάτων του κτηματολογίου της Αλοννήσου, αφού άκουσε με εξαιρετικό ενδιαφέρον τα όσα του παρέθεσε η κ. Μακρή, παραδέχθηκε ότι έχουν γίνει σοβαρά λάθη και αστοχίες στην Αλόννησο και για τον λόγο αυτό δεσμεύθηκε ότι, το επόμενο χρονικό διάστημα, οι υπηρεσίες του θα βρίσκονται σε διαρκή και στενή συνεργασία με τον δήμαρχο Αλοννήσου προκειμένου να τους υποδειχθούν δύο πιλοτικές περιοχές για να ξεκινήσει η διόρθωση.

Μία τέτοια πρακτική είχε εφαρμοσθεί, με , στο παρελθόν, από την εταιρεία «ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε.», καθώς είχαν αντιμετωπισθεί οι αδυναμίες και είχαν ρυθμισθεί, καίρια και αμέσως, τα προβληματικά ζητήματα. Συνεπώς, ο συγκεκριμένος τρόπος θα εφαρμοσθεί και τώρα, στην προκειμένη περίπτωση, προκειμένου να διευθετηθεί και να επιλυθεί, οριστικά, το ζήτημα και στις υπόλοιπες ενότητες της Αλοννήσου.

Ο κ. Στύλιος σημείωσε ότι, για την ανάρτηση και κύρωση των δασικών χαρτών στον Νομό Μαγνησίας, που επέφερε, επίσης, πολλά κτηματολογικά προτα, τόσο σε περιοχές του Ανατολικού Πηλίου όσο και της Αλοννήσου, θα έχει προγραμματισμένη συνάντηση συνεργασίας, την ερχόμενη εβδομάδα, με τον αρμόδιο υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Αμυρά προκειμένου, από κοινού, να διαγνώσουν τα προβλήματα, να εξετάσουν τα δεδομένα και τις πιθανές εναλλακτικές, να ρυθμίσουν τα ζητήματα και να προγραμματίσουν τον οδικό χάρτη για την επίλυση και διευθέτηση των θεμάτων των δασικών χαρτών.

Η κ. Μακρή, αφού ενημέρωσε τον δήμαρχο Αλοννήσου για τα της συνάντησης, ευχαρίστησε  τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης  Γ. Στύλιο για την προθυμία του και, πρωτίστως, για το ζωηρό ενδιαφέρον του να δώσει άμεση λύση και να συνεργασθεί με τον δήμαρχο Αλοννήσου ώστε να ρυθμισθούν, κτηματολογικά, οι αδικίες εις βάρος των ιδιοκτητών της Αλοννήσου. Δήλωσε δε βεβαία και για την πρόθεσή του να δρομολογήσει, σε συνεργασία με τον υφυπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, την συστηματική υλο μίας σειράς σημαντικών ενεργειών για την αντιμετώπιση και των αδικιών εις βάρος των ιδιοκτητών, που ανέκυψαν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση