Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Β. ΣΠΟΡΑΔΕΣ » Υποτροφίες του Κοινωφελούς Ιδρύματος «ΑΡΓΥΡΙΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΖΥΓΟΥ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΕΑΣ»
Υποτροφίες του Κοινωφελούς Ιδρύματος «ΑΡΓΥΡΙΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΖΥΓΟΥ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΕΑΣ»

Υποτροφίες του Κοινωφελούς Ιδρύματος «ΑΡΓΥΡΙΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΖΥΓΟΥ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΕΑΣ»

Την 27η Δεκεμβρίου 2022 στο Πολιτιστικό Κέντρο Μπούρτζι του Δήμου Σκιάθου, δόθηκαν οι

 υποτροφίες του Κοινωφελούς Ιδρύματος  με την επωνυμία «ΑΡΓΥΡΙΟΣ ΑΛΕΞΑΡΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΖΥΓΟΥ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΕΑΣ».

Oι υποτροφίες  δόθηκαν στους κάτωθι σπουδαστές:

  • Αρμαμέντου Ηλιάνα του Αντωνίου και της Μαγδαληνής, φοιτήτρια του Τμήματος  Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (δ΄ έτος σπουδών).

  • Ζυμαρικοπούλου Αικατερίνη Κερασία του Δημητρίου και της Ελένης, φοιτήτρια του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. (γ΄ έτος σπουδών)

  • Αντωνίτσα Ουρανία του Γεωργίου και της Δέσποινας, φοιτήτρια του τμήματος Φιλολογίας, της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.  (β΄ έτος σπουδών).

  • Φίλιππο Κανταράκια του Δημοσθένη και της Ζωγραφώς, φοιτητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Σχολής Μηχανικών του Μεσογειακού Πανεπιστημίου. (β΄ έτος σπουδών).

Οι ως άνω υπότροφοι έλαβαν την ετήσια υποτροφία ποσού 2.000,00 ευρώ σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας διότι πέτυχαν σε όλα τα μαθήματα  του αντίστοιχου ακαδημαϊκού έτους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος συγχαίρει τους υποτρόφους και τους εύχεται καλή συνέχεια στις σπουδές τους.

Το Ίδρυμα συνεχίζει το έργο του για την επίτευξη του σκοπού του, ήτοι την χορήγηση υποτροφιών σε σπουδαστές που επιτυγχάνουν στα μαθήματα εκάστου ακαδημαϊκού έτους.

Τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου: Θοδωρής Τζούμας Πρόεδρος, Γιάννης Γιαννίτσης Αντιπρόεδρος, Μελαχροινή Ιωάννου Γραμματέας, Γιάννης Μιτζέλος Ταμίας, π. Ιωσήφ Μέλος.

Το Ίδρυμα

Ο Αργύριος Ιωάννου  (1893 – 25/6/1982) , γεννήθηκε στη Σκιάθο. Μετανάστευσε στην Αμερική όπου και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά. Παντρεύτηκε την Αριστέα Ιωάννου (8/5/1909 – 12/1/2001), δεν απέκτησαν α. Με την με αρ. 99.800/23.5.1980 δημόσια διαθήκη ,η οποία δημοσιεύθηκε νόμιμα με το με αρ.   211/21.9.1982 πρακτικό του Μονομελούς Πρωτοδικείου Βόλου, ο Αργύριος Ιωάννου του Αλεξάνδρου σύστησε Ίδρυμα με την επωνυμία ΄΄ΑΡΓΥΡΙΟΥ ΑΛΕΞΑΡΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ  ΣΥΖΥΓΟΥ  ΑΡΙΣΤΕΑΣ΄΄ με σκοπό την ΄΄… παροχή υποτροφιών εκ των εισοδημάτων των κληροδοτούμενων ακινήτων σε άπορους και άριστους  μαθητές ή μαθήτριες ,αποφοίτους των εν γένει σχολείων μέσης εκπαίδευσης, των οποίων είτε αμφότεροι οι   είτε ο ένας εξ αυτών, θα κατάγονται από τη Σκιάθο, ανεξαρτήτως του τόπου κατοικίας τους, για τις σπουδές τους στις ανώτερες και ανώτατες Σχολές στην Ελλάδα ή στο Εξωτερικό…΄΄.Με το από 29.8.2006 Προεδρικό Διάταγμα,το οποίο δημοσιεύθηκε στο  με αρ. 1390/14.9.2006  φύλλο της εφημερίδας της Κυβερνήσεως, εγκρίθηκε η σύσταση και κυρώθηκε ο Οργανισμός του εν λόγω Ιδρύματος. Σύμφωνα με την ως άνω διαθήκη, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος είναι πενταμελές και απαρτίζεται από τον Δήμαρχο Σκιάθου, τον Αντιδήμαρχο Σκιάθου, τον πιο παλιό Ιερέα του ναού της ΄΄Γεννήσεως της Θεοτόκου΄΄, τον καθηγητή του Λυκείου Σκιάθου που κατάγεται από τη Σκιάθο και την δασκάλα του Δημοτικού Σχολείου Σκιάθου που κατάγεται από τη Σκιάθο.

Εκδήλωση «Φιλόκαλον αφιέρωμα, εις τιμήν και μνήμην Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη»

Ο Δήμος Σκιάθου σε συνεργασία με το Σπίτι-Μουσείο Αλέξανδρου Παπαδιαμάντης, διοργανώνει την εκδήλωση «Φιλόκαλον αφιέρωμα, εις τιμήν και μνήμην Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη», την Τρίτη 03 Ιανουαρίου 2023. Πρόκειται για εκδήλωση θεσμό του Δήμου για την επέτειο της εκδημίας του “κοσμοκαλόγερου”, του “Αγίου των Ελληνικών Γραμμάτων” (3 Ιανουαρίου 1911).

Πρόγραμμα εκδήλωσης:

Στις 5:00 μ.μ. θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Τριών Ιεραρχών, ο οποίος υπήρξε το πνευματικό λίκνο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, εκεί που έμαθε, τα πρώτα του εκκλησιαστικά γράμματα, εκεί που έψαλλε και συλλειτουργούσε με τον ιερέα πατέρα του, παπα-Αδαμάντιο Εμμανουήλ Μοσχοβάκη.

Στις 6:00μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων, στο Μπούρτζι, θα πραγματοποιηθεί πολιτιστική εκδήλωση, όπου ο παπα-Γιώργης Σταματάς Αρχιερατικός Επίτροπος Σκιάθου, θα πραγματοποιήσει ομιλία με τίτλο «Ο πνευματικός περίγυρος του Παπαδιαμάντη». Στην συνέχεια θα παρουσιαστούν μελοποιημένοι στίχοι του Παπαδιαμάντη σε μουσική των Νίκου Μαστοράκη, Μανώλη Λιαπάκη και Κώστα Πανταζή, από την συνεπή συνθετική τους απόπειρα με τίτλο “Το σκοτεινό τρυγόνι”. Την ενορχήστρωση έχει αναλάβει ο κιθαρωδός και μουσικός Αντώνης Κισσουράς, ο οποίος θα παρουσιάσει και έναν πρωτότυπο αυτοσχεδιασμό, συνδυασμένο με στίχους του Παπαδιαμάντη. Συμμετέχουν, στο τραγούδι ο νσταντίνος Κουτούμπας θεολόγος, αγιογράφος και καθηγητής Βυζαντινής μουσικής, και με κιθάρα, πιάνο και φωνητικά ο μαθητής Λυκείου Φίλιππος Ρακότο Χασιώτης. Επιμέλεια εκδήλωσης νσταντίνος Κουτούμπας.

Υποστήριξη αδύναμων
Η αυθόρμητη και ουσιαστική, υποστήριξη των αδύναμων μελών της κοινωνίας, αποκτά ένα ιδιαίτερο και ξεχωριστό νόημα, όταν προέρχεται από την ίδια την τοπική κοινωνία.

Με πρωτοβουλία του Δήμου Σκιάθου, και την πολύτιμη υποστήριξη Συλλόγων, μαθητών, εθελοντών και χορηγών εξασφαλίστηκε το χριστουγεννιάτικο γεύμα σε 119 οικογένειες.

Συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 500 kgr , από τη δράση που διοργάνωσαν, το Τοπικό Τμήμα Σ.Ε.Ο., οι μαθητές του Λυκείου, οι Σύλλογοι Γονέων του 1ου Δημοτικού, του 2ου Δημοτικού, του 3ου Νηπιαγωγείου και του Λυκείου. Τη δράση ενίσχυσε με ο Σωτήρης Νταφόπουλος ο οποίος διατηρεί οδοντιατρείο στη Σκιάθο.

Για ακόμη μια φορά, συνεπής στην πολύχρονη και γενναιόδωρη προσφορά του, ο Επίτιμος Δημότης της Σκιάθου Γεώργιος Π. Αλεξανδρίδης διέθεσε 140 γαλοπούλες, 100 φιάλες κρασιού και 100 τεμά-χια τυριού.

Η βοήθεια διανεμήθηκε την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου, στις 119 οικογένειες, με τη συμμετοχή των μελών, του Τοπικού Τμήματος Σ.Ε.Ο., του Συλλόγου Γυναικών Σκιάθου και εθελοντών, τη δράση συντόνισε η Σταματίνα Χονδρονικολή Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου και η Ματούλα Παπαδούλια Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο Δήμος Σκιάθου συγχαίρει και ευχαριστεί θερμά τους χορηγούς, τους εθελοντές, τους Συλλόγους τους Δημότες που πρόσφεραν , η συμμετοχή και το αποτέλεσμα της δράσης αυτής δεν μπορούν παρά να είναι δείκτης ευαισθητοποιημένης κοινωνίας με υψηλό το αίσθημα της αλληλεγγύης.

 

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΓΑΚ/ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ-ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΥΔΡΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΣΚΙΑΘΟΥ:

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΕΡΑΜΑ «ΕΛΕΝΗ Π.» ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΟ ΘΛΙΟ ΝΗΣΙ

Μετά την αγαστή συνεργασία μας με το Δήμο Σκιάθου και τον εκλεκτό και υπερδραστήριο Δήμαρχο κ. Θοδωρή Τζούμα με την επιτυχή συνδιοργάνωση στο νησί μας και στο χώρο μας της έκθεσης «Η άλλη Θάλασσα» και με την ευκαιρία του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «SaveWoodenBoats», ήρθε ο καιρός να επιστρέψει το παραδοσιακό σκαρί «ΕΛΕΝΗ Π.» στο «σπίτι» του. Ο «άρρηκτος δεσμός» Ύδρας- Σκιάθου δεν είναι άλλος από το περίφημο αυτό παραδοσιακό σκαρί τύπου πέραμα, το «ΕΛΕΝΗ Π.», γέννημα και θρέμμα της Σκιάθου και αρωγός- τροφοδότης της Ύδρας για πάνω από 50 χρόνια. Το σκαρί που ιδιοκτήτης του από το 1999 , μετά την αγορά του από την υδραίικη οικογένεια Βλαχόπουλου, είναι το Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας.

Πρόκειται για ένα καΐκι φτιαγμένο μεθοδικά και με μεράκι εξολοκλήρου με την παραδοσιακή χειροκίνητη τεχνική από τους ονομαστούς Σκιαθίτες καραβομαραγκούς Μυτιληναίους, που μετά την «περιπλάνησή του» σε νησιά του Αιγαίου κατέληξε στην ιστορική Ύδρα στην ιδιοκτησία της οικογένειας Βλαχόπουλου και εξυπηρέτησε αγόγγυστα τους συντοπίτες μας για χρόνια αμέτρητα, δημιουργώντας τρόπον τινά ένα εμβληματικό προφίλ αφού δεν υπήρχε καρτ- ποστάλ της εποχής, η έργο ζωγραφικής ή ντοκιμαντέρ ή ταινία που να μην το συμπεριλάβει ή να το αναφέρει…

Η κήρυξή του «ΕΛΕΝΗ Π.» από το ΥΠΠΟΑ το έτος 2000 ως διατηρητέο ιστορικό μνημείο της νεότερης πολιτιστικής μας κληρονομιάς σήμανε για το νέο ιδιοκτήτη του, το Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ύδρας, διαρκείς και εναγώνιες προσπάθειες μιας εικοσαετίας και πλέον, οι οποίες πρόσφατα τελεσφόρησαν δημιουργώντας τελικά τις προϋποθέσεις διάσωσης και διατήρησής του, έστω και αποσπασματικά πλέον, μέσω της ψηφιακής του αποτύπωσης και Α/R και V/R σχετικών εφαρμογών που θα ξαναζωντανέψουν στα μάτια μας το ιστορικό σκαρί και θα μας δώσουν τη δυνατότητα «να ταξιδέψουμε» έστω και τώρα με το τυραννισμένο από τα συνεχή φορτία σκαρί, που με την αγέρωχη πλώρη του δεν έπαψε ούτε στιγμή να παλεύει με τα κύματα στη διαδρομή Πειραιάς- Ύδρα.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση