Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Β. ΣΠΟΡΑΔΕΣ » Upcycling … για πυρασφάλεια στη Σκιάθο
Upcycling … για πυρασφάλεια στη Σκιάθο

Upcycling … για πυρασφάλεια στη Σκιάθο

 

          Μόνο στη Σκιάθο, οι μυδοκαλλιέργιες βοηθούν στην πυρ του δάσους, αφού τα τελευταία οχτώ χρόνια, τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος» τοποθετούν, σαν μέτρο πρωτοβάθμιας αντιμετώπισης ς, στη δασική περιοχή Μαντράκι 38 «καλλοπισμένα»  βαρέλια με νερό. Τα βαρέλια που ξεβράζουν τα χειμωνιάτικα κύματα στις βόρειες παραλίες, συλλέγουν  οι εθελοντές κατά τη διάρκεια της εβδομάδας εθελοντισμού για το περιβάλλον «Όλοι Μαζί Σκιάθος Καθαρή».

Τα μπλε βαρέλια έκαναν και φέτος απόβαση σε όλα τα ρυπαίνοντας τις . Δυστυχώς προέρχονται από μυδοκαλλιέργειες από όπου δραπετεύουν μαζί με χιλιάδες πλαστικά άσπρα διχτάκια που είναι καταστροφικά για το θαλάσσιο περιβάλλον. Έτσι, πέρα από την αυρική προστασία, αφού συνολικά πάνω από 7 τόνοι νερού είναι διαθέσιμοι, δίνεται και το της επαναχρησιμοποίησης των υλικών.

Η παραπάνω δράση, είναι μέρος  των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει ο , στο πλαίσιο του προγράμματος υιοθεσίας που εισήγαγε τον Μάρτιο του 2011, υιοθετώντας τη δασική περιοχή Μαντράκι.

Το δάσος στο Μανδράκι της Σκιάθου είναι ένα από τα σπανιότατα φυσικά δάση κουκουναριάς µε υπόροφο αείφυλλα πλατύφυλλα, ένα οικοσύστηµα που αναπτύσσεται σε καθαρά αµµώδες έδαφος. Σηµειωτέον ότι τα δάση κουκουναριάς είναι σπανιότατα, υπάρχουν µόλις τρία στην Ελλάδα που καταλαµβάνουν σχετικά µικρή έκταση.

 

Ο ευχαριστεί τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος Κωστή Γιαννίτση,  τον διοικητή του πυροσβεστικού κλιμακίου Νικόλαου Καρούμπαλη και τον δασοφύλακα του Δασαρχείου Σκοπέλου Κώστα Βασιλείου, για την πολύτιμη συν, χωρίς την οποία δεν θα ήταν δυνατή η υλοποίηση της δράσης.

Τέλος ο Σύλλογος ευχαριστεί το μέλος του Αλεξία Ροδίτη για τη διάθεση του μεταφορικού μέσου.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση