Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Β. ΣΠΟΡΑΔΕΣ » Ταξιδεύοντας στον κόσμο του Παπαδιαμάντη
Ταξιδεύοντας στον κόσμο του Παπαδιαμάντη

Ταξιδεύοντας στον κόσμο του Παπαδιαμάντη

Επιστημονικό συμπόσιο της Κοσμητείας της Θεολογικής Σχολής σε συνεργασία με τον Δήμο Σκιάθου και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, με τη συμμετοχή φοιτητών από Ελλάδα, Αυστρία, Βουλγαρία, αλλία, ερμανία, , Ολλανδία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Τσεχία, Φλόριντα, Κίνα, Μοζαμβίκη, .

Η Κοσμητεία της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου  Αθηνών  διοργανώνει,  σε συνεργασία με τον Δήμο Σκιάθου και την Περιφέρεια Θεσσαλίας,  από 12 έως 15 Μαΐου  2022  στη Σκιάθο,  μια πνευματική βιωματική περιήγηση στα μέρη όπου εμπνεύστηκε και  συνέγραψε ένας εκ των μεγάλων Ελλήνων συγγραφέων, ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης.

Το εκπαιδευτικό αυτό περιηγητικό συμπόσιο τελεί υπό την επιστημονική καθ της καθηγήτριας  της Συγκριτικής Θρησκευτικής Λογοτεχνίας του  Τμήματος  Κοινωνικής  ς  και Θρησκειολογίας του , Κίρκης Κεφαλέα και διοργανώνεται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Δήμου Σκιάθου και της Περιφέρειας Θεσσαλίας με τη Θεολογική Σχολή του ΕΚΠΑ.

Για την όλη διοργάνωση ο κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής, Χρήστος Καραγιάννης, δήλωσε: «Μέσα από μία βιωματική εμπειρία στο απαράμιλλου φυσικού κάλλους περιβάλλον της Σκιάθου, οι φοιτητές θα γνωρίσουν και θα εντρυφήσουν σε μία από τις εμβληματικές μορφές της Ελληνικής Λογοτεχνίας, έναν συγγραφέα βαθιά θρησκευόμενο, τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη. Η Κοσμητεία της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ δηλώνοντας απερίφραστα ότι θα συνεχίσει να διοργανώνει και να υποστηρίζει ανάλογες πρωτοβουλίες που συνάδουν με την εξωστρέφεια των θεολογικών γραμμάτων εκφράζει θερμές ευχαριστίες στο δήμαρχο Σκιάθου  Θεόδωρο Τζούμα για την ουσιαστική αρωγή στην επιτυχή πραγματοποίηση αυτού του πνευματικού συμποσίου και απονέμει τον αδιαμφισβήτητα δίκαιο έπαινο τόσο στην καθηγήτρια Κίρκη Κεφαλέα όσο και στους συνεργάτες της και στους συμμετέχοντες.»

Η πραγματοποίηση του επιστημονικού συμποσίου στη Σκιάθο με τη συμμετοχή φοιτητών από Ελλάδα, Αυστρία, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, , Ολλανδία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Τσεχία, Φλόριντα, Κίνα, Μοζαμβίκη, Αφγανιστάν είναι ιδιαίτερα σημαντική για την προβολή της ιστορίας, του πολιτισμού αλλά και της φυσικής ομορφιάς του νησιού, ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη μετά covid εποχή για τον τουρισμό.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους οι συμμετέχοντες θα περιηγηθούν στο νησί και στα μέρη όπου έζησε και εμπνεύστηκε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης με αναφορές στα κείμενα του σπουδαίου λογοτέχνη.

Από την πλευρά της η κ. Κίρκη Κεφαλέα τόνισε ότι καλύτερος τρόπος να γνωρίσει κανείς έναν συγγραφέα είναι να διεισδύσει στον κόσμο του και να περιηγηθεί στα μέρη που έχει ζήσει και έχει εμπνευστεί. Το νησί ως τόπος είναι ένα συχνό μοτίβο στην παγκόσμια . Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης είναι από τους συγγραφείς όπου η , ο τόπος που γεννήθηκε, έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της συγγραφικής του ταυτότητας και έχει αποτελέσει πολύ συχνά σημείο αναφοράς στο πεζογραφικό του αλλά και στο ποιητικό του έργο.

«Η συνεργασία του Δήμου Σκιάθου με το ΕΚΠΑ, ένα από τα κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, είναι ιδιαίτερα τιμητική. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής .Χρήστο Καραγιάννη, και ιδιαίτερα την Κίρκη Κεφαλέα, καθηγήτρια της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ για την εξαιρετική αυτή ιδέα της διοργάνωσης του συμποσίου για τον Παπαδιαμάντη, στα λογοτεχνικά βήματα του οποίου, συνδιοργανώσαμε ένα ταξίδι λογοτεχνικής τοπογραφίας, μια βιωματική εμπειρία του έργου του, στο δια βίου πηγής έμπνευσης νησί του, τη Σκιάθο.» δήλωσε ο δήμαρχος Σκιάθου, Θοδωρής Τζούμας.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση