Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Β. ΣΠΟΡΑΔΕΣ » Συναντήσεις ομάδας εργασίας Πολιτισμού του Δήμου Σκοπέλου με Συλλόγους του νησιού
Συναντήσεις ομάδας εργασίας Πολιτισμού του Δήμου Σκοπέλου με Συλλόγους του νησιού

Συναντήσεις ομάδας εργασίας Πολιτισμού του Δήμου Σκοπέλου με Συλλόγους του νησιού

Ο δήμαρχος Σκοπέλου Σταμάτης Περίσσης και η Ομάδα Εργασίας Πολιτισμού του Δήμου Σκοπέλου, συναντήθηκαν με εκπροσώπους όλων των συλλόγων του νησιού μας στο κτίριο του Ξενία, με σκοπό την ενημέρωση, την προετοιμασία της φετινής γιορτής των ΣΚΟΠΕΛΟΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ, την καταγραφή των ετήσιων δράσεων που θα πραγματοποιηθούν στην Σκόπελο και την ανταλλαγή απόψεων.

Συμφωνήθηκε η έναρξη των εκδηλώσεων ΣΚΟΠΕΛΟΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ καθώς και η φωταγώγηση της Σκοπέλου να πραγματοποιηθεί στην Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019.

Ο δήμαρχος Σκοπέλου εξέφρασε την άποψη, κατά την οποία, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στον χαρακτήρα της εκδήλωσης και να περάσουν στα παιδιά το της εορτής των Χριστουγέννων που είναι η προσφορά.

Ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει την όμορφη φωταγώγηση του νησιού και πρότεινε τον στολισμό παραδοσιακού χριστουγεννιάτικου καραβιού, αλλά και χριστουγεννιάτικου υ (πάνω στο οποίο θα μπορούν να τοποθετηθούν τα χειροποίητα των μικρών παιδιών και διάφορες κάρτες ευχών), την δημιουργία μιας μεγάλης ξύλινης φάτνης μέσα στην οποία θα υπάρχουν ομοιώματα και θα μπορεί κάποιος να μπει και να φωτογραφηθεί, την προβολή χριστουγεννιάτικης κινηματογραφικής ταινίας στο κτίριο του Ορφέα, την προσφορά χριστουγεννιάτικων γλυκισμάτων στους συμμετέχοντες, θεατρικά, μουσικά και χορωδιακά δρώμενα μικρά και μεγάλα, την κυκλοφορία της μπάντας των Προσκόπων μέσα στα σοκάκια της πόλης και γενικά να αντηχούν χαρμόσυνοι ήχοι σε κεντρικά σημεία καθ' όλη την εορταστική περίοδο, με χριστουγεννιάτικη όλων των γλωσσών, κρατών και ειδών.

Ολοκληρώνοντας την του επισήμανε ότι κατ' εξαίρεση για τα φετινά Χριστούγεννα, λόγω έλλειψης απαραίτητου χρόνου που απαιτείται για τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό και την σωστή προετοιμασία, θα πραγματοποιηθούν τα Χριστουγεννιάτικα δρώμενα των προηγούμενων ετών.

Στην συνέχεια οι εκπρόσωποι των συλλόγων ενημέρωσαν για τον σχεδιασμό του δικού τους προγράμματος, τις προετοιμασίες, τις δράσεις και τα δρώμενα που θα παρουσιάσουν κατά την διάρκεια των ΣΚΟΠΕΛΟΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ.

Προχωρώντας στο επόμενο θέμα της καταγραφής των ετήσιων δράσεων, ο δήμαρχος Σκοπέλου ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τους πυλώνες πάνω στους οποίους θα στηριχτεί η Πολιτιστική Παρέμβαση του Δήμου.

Καταρχήν στον Τομέα των Υποδομών, έχουν δοθεί οι ολοκληρωμένες μελέτες, ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα Ο.Χ.Ε. και να υλοποιηθούν τα παρακάτω:

  1. Ανακαίνιση του Λαογραφικού Μουσείου Σκοπέλου

  2. Ανακαίνιση του Λαογραφικού Μουσείου Γλώσσας

  3. Το Αρχοντικό Βακράτσα

  4. Το σπίτι του Νιρβάνα – Μουσείο Πόλεως Σκοπέλου

  5. Δημιουργία Αρχειακής Συλλογής στο σπίτι Κούβαρη

  6. Κατασκευή Πολιτιστικού Κέντρου «ΟΡΦΕΑΣ»

  7. Ανακατασκευή και η Ανάδειξη των Νερόμυλων Καρδάρα και Σίσκου (με παραχώρηση ή αγορά)

  8. Αρχιτεκτονικός Φωτισμός των Παραδοσιακών Οικισμών και των Τοποσήμων του νησιού μας π.χ. βράχος Αγ. Αποστόλων, Παναγίτσας του Πύργου, Κάστρο, Αϊ Γιάννης το Καστρί κ.λ.π.

  9. Σηματοδότηση διαφόρων Ιστορικών Σημείων π.χ. Είσοδος – Έξοδο Κάστρου (Παλιόπορτα), Σπίτια Προσωπικοτήτων, Ιστορικά Κτίρια κ.λ.π.

  10. Ανάδειξη Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Εκκλησιών και Μοναστηριών.

  11. Χάραξη Ιστορικών Διαδρομών

  12. Χάραξη Πράσινων Διαδρομών κ.λ.π

Το δεύτερο κομμάτι στο οποίο θα δώσει έμφαση ο Δήμος είναι η Εκδοτική και Μελετητική Δραστηριότητα και συγκεκριμένα:

  1. Σκοπελίτικο Κέντημα

  2. Τραγούδια – Ποιήματα, Διηγήματα Λαογραφικού Χαρακτήρα της Σκοπέλου

  3. Ανάδειξη και Προβολή της Ναυτικής Ιστορίας της Σκοπέλου

  4. Η Εκπαίδευση στο νησί

  5. Σκοπελίτικα

  6. Εικόνες, , Τέμπλα Εκκλησιών και Μοναστηριών του νησιού κ.λ.π

Το τρίτο κομμάτι στο οποίο θα κινηθεί ο Δήμος είναι οι Πολιτιστικές Δράσεις:

  1. Συνέδρια πάσης φύσεως

  2. Μέρες Λογοτεχνίας

  3. Μέρες Λαϊκού Πολιτισμού

  4. Μέρες Κινηματογράφου

  5. Μέρες Θεάτρου

  6. Μέρες Μουσικής

  7. Εικαστικά Δρώμενα (π.χ. Ζωγραφική, Γλυπτική κ.λπ.)

Αυτή θα είναι η θεματολογία των πολιτιστικών δράσεων του Δήμου Σκοπέλου, που θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται από την επόμενη χρονιά. Στόχος του Δήμου είναι να υπάρχει πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα και αν είναι δυνατόν να πραγματοποιούνται εκ κάθε μήνα ξεκινώντας από τον Απρίλιο 2020. Ο Δήμος θα προσπαθεί όσο είναι εφικτό να μην συμπίπτουν οι κορυφαίες εκ, ώστε να μπορεί να τις παρακολουθεί και να συμμετέχει όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος.

Επίσης θα διοργανώνει εκδηλώσεις σε σημαντικά Τοπόσημα του νησιού μας και χρησιμοποιώντας όλα τα Επικοινωνιακά Μέσα, θα τα προβάλλει Τηλεοπτικά, αλλά και στον Έντυπο και Ηλεκτρονικό Τύπο.

Ακολούθησε διαλογική συζήτηση και οι εκπρόσωποι των συλλόγων ανακοίνωσαν τις προγραμματισμένες ετήσιες εκδηλώσεις τους, στις οποίες ο Δήμος μπορεί να συνδράμει με την διάθεση κάποιου απαραίτητου εξοπλισμού όπως για παράδειγμα εξέδρες και καρέκλες.

Ολοκληρώνοντας τις συζητήσεις ο δήμαρχος Σκοπέλου ευχαρίστησε και επαίνεσε όλους τους εκπροσώπους των συλλόγων του νησιού για τη συμμετοχή τους, επισημαίνοντας ότι η είναι πολύ τυχερή που έχει δυνατούς συλλόγους με πλούσιες δράσεις τις οποίες επικροτεί και θα σταθεί σύμμαχος, συνεργάτης και αρωγός τους.

Ομάδα Πολιτισμού Δήμου Σκοπέλου-Σύλλογοι

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση