Βρίσκεστε εδώ:  / Β. ΣΠΟΡΑΔΕΣ / Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης στον Στρατηγικό σχεδιασμό του Δήμου Σκιάθου
Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης στον Στρατηγικό σχεδιασμό του Δήμου Σκιάθου

Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης στον Στρατηγικό σχεδιασμό του Δήμου Σκιάθου

Ο Δήμος Σκιάθου επιχειρεί, επί της ουσίας να ενσωματώσει τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του στο Στρατηγικό Σχεδιασμό του. Η προσαρμογή των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης σε τοπικό επίπεδο είναι γνωστή ως Εθελοντική Τοπική Ανασκόπηση (Voluntary Local Review, VLR).

Voluntary Local Review, μέχρι σήμερα έχουν εκπονήσει μόλις 21 Πόλεις παγκοσμίως! Επομένως, με την ολοκλήρωσή του, ο Δήμος Σκιάθου, θα είναι ο 1ος Δήμος στην Ελλάδα, ο 9ος σε Ευρωπαϊκό επίπεδο (Barcelona, Bristol, Bonn, Helsinki, Stuttgart, Ghent, Manheim, Turku) και ο 22ος σε Διεθνές επίπεδο, που θα έχει στρατηγική ευθυγραμμισμένη με την Agenda 2030 του ΟΗΕ.

Το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021, η Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου Σκιάθου, εισηγήθηκε το Σχέδιο του Στρατηγικού Σχεδιασμού στο Δημοτικό Συμβούλιο, με σκοπό να συζητηθεί, να εμπλουτισθεί και να ψηφισθεί ως κείμενο προς διαβούλευση. Αυτή είναι και η ουσία της διαδικασίας εκπόνησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος, όπως αυτή αποτυπώνεται στο Π.Δ. 185/2007, αλλά και η φιλοσοφία της διοίκησης του Δήμου. Για το λόγο αυτό, η Διοίκηση έχει εκπονήσει σχέδιο διαβούλευσης, που ξεπερνά κατά πολύ το τυπικό της ανάρτησης για 2 εβδομάδες στην ιστοσελίδα του Δήμου. Αντιθέτως απλώνεται χρονικά και κοινωνικά, ώστε να εμπλουτισθεί και να γίνει κτήμα και κοινός στόχος όλης της κοινωνίας της Σκιάθου και όχι απλά της Διοίκησης.

Το Σχέδιο του Στρατηγικού Σχεδιασμού είναι το πρώτο στάδιο από τα τέσσερα συνολικά για την κατάρτιση του Επιχειρησιακού Προγράμματος, και αποτελείται από:

  1. Την αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης

  2. Την αξιολόγηση της υπάρχουσας κατάστασης

  3. Το Στρατηγικό Σχεδιασμό

Στην αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης αναφέρονται πληροφορίες οι οποίες στόχο έχουν να αποτυπώσουν την εικόνα του νησιού. Είναι προφανές, πως ξεπερνά τα όρια και τους στόχους του Επιχειρησιακού η ενδελεχής αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης. Δεν κρινόμαστε για το αν αποτυπώθηκε ενδελεχώς μια εικόνα αν μη τι άλλο, δεν είναι στατική, αλλά δυναμική. Αλλάζει, διαφοροποιείται από τις εξελίξεις και φυσικά την παρέμβασή μας (βλ. ΕΠΑΛ).

Το πιο κρίσιμο μέρος του Σχεδίου του Στρατηγικού Σχεδιασμού, είναι το 3ο, το οποίο ξεκινά από τη σελίδα 314 (κεφάλαιο 4), και για το οποίο δεν λάβαμε καμία επί της ουσίας πρόταση. Σχόλια όπως αυτό για τη μονομέρεια στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, όταν είναι εξειδίκευση μιας από τις 9 δράσεις και άλλα τέτοια, είναι απλά ανάξια αναφοράς και αποκαλύπτουν ένδεια προτάσεων – επιχειρημάτων και αμηχανία.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση