Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Β. ΣΠΟΡΑΔΕΣ » Στην ημερίδα (Κ.Αλ.Ο.) Μαγνησίας ο Δήμος Σκοπέλου
Στην ημερίδα (Κ.Αλ.Ο.) Μαγνησίας ο Δήμος Σκοπέλου

Στην ημερίδα (Κ.Αλ.Ο.) Μαγνησίας ο Δήμος Σκοπέλου

Ο Σκοπέλου απαντώντας θετικά στην πρόσκληση του Κέντρου Στήριξης Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.Αλ.Ο.) Μαγνησίας, συμμετείχε στην ημερίδα με θέμα «Προκλήσεις και Δυναμικές για ένα οικοσύστημα Κ.Αλ.Ο. στη Μαγνησία», που πραγματοποιήθηκε στον Βόλο στις 22 οεμβρίου 2019, στην κεντρική αίθουσα του κτιρίου Ματσάγγου του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Θεσσαλίας.

Οι του Δήμου Σκοπέλου και του δημάρχου  Σταμάτη Περίσση, για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων Κ.Αλ.Ο. και την ενημέρωση των πολιτών μέσω των Κέντρων Κοινότητας, είχε την θερμή αποδοχή και επικρότηση από την προϊσταμένη του Τμήματος Πολιτικών και Σχεδιασμού της Κ.Αλ.Ο. του Υπουργείου Εργασίας  Κοντονάσιου Ελένη.

Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε η πρόταση του δημάρχου αγγίζει την καρδιά της ανάπτυξης του πεδίου της Κ.Αλ.Ο. και περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση της ανεργίας, των επισφαλών θέσεων εργασίας και την δημιουργία αξιοπρεπούς εργασίας για όλους.

Ο τρόπος με τον οποίο οικοδομείται η σχέση των Δήμων και των φορέων Κ.Αλ.Ο. με βάση τις ισχύουσες νομικές διατάξεις απεικονίζονται στα παρακάτω σημεία:


Παραχωρήσεις Ακινήτων

Δίνεται η δυνατότητα οι φορείς Αυτοδιοίκησης και οι Δημόσιοι φορείς να παραχωρούν την χρήση κινητής ή ακίνητης περιουσίας σε φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.


Προγραμματικές Συμβάσεις

Παρέχεται η δυνατότητα στους Δήμους να συνάπτουν Προγραμματικές Συμβάσεις σε φορείς Κ.Αλ.Ο. Το αντικείμενο των συμβάσεων αυτών αφορά στην μελέτη και εκτέλεση έργων και προγραμμάτων κοινωνικής ωφέλειας και αναφέρεται στους καταστατικούς σκοπούς του φορέα Κ.Αλ.Ο με τον οποίο επιθυμεί να συμβληθεί ο δήμος.


Δημόσιες Συμβάσεις Κοινωνικής Αναφοράς (ν. 4412/2016)

Δίνεται η δυνατότητα στις Δημόσιες Αρχές για το σύνολο των υπηρεσιών τους να πραγματοποιούν διαγωνισμούς με αποκλειστικούς δικαιούχους όλα τα ομικά Πρόσωπα που έχουν ως κύριο καταστατικό σκοπό την επαγγελματική ένταξη ατόμων με αναπηρία ή μειονεκτούντων προσώπων και τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.) Ένταξης, που είναι εγγεγραμμένες στο Μητρώο Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, μόνο για κοινωνικές και άλλες ειδικές υπηρεσίες, όπως είναι οι υγειονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές υπηρεσίες.

Στην κανένα μέλος της κοινωνίας   δεν περισσεύει.

Παραθέτουμε τον χαιρετισμό του δημάρχου Σκοπέλου  Σταμάτη Περίσση, στην ημερίδα του Κέντρου Στήριξης Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας: «Προκλήσεις και Δυναμικές για ένα Οικοσύστημα Κ.Αλ.Ο στη Μαγνησία»:«Αξιότιμες κυρίες και αξιότιμοι κύριοι,

Με ιδιαίτερη χαρά ο Σκοπέλου χαιρετίζει αυτήν την τόσο σημαντική ημερίδα για τους ΟΤΑ και τις τοπικές κοινωνίες, που σηματοδοτεί την βελτίωση της ζωής των ίδιων των πολιτών.

Πιστεύουμε βαθιά ότι η είναι η Συνεργατική-Συνεταιριστική Επιχειρηματικότητα που έχει πρωταρχικούς σκοπούς την κάλυψη κοινωνικών αναγκών, την κάλυψη των βιοποριστικών αναγκών των ίδιων των εργαζομένων και, φυσικά, τη δημιουργία αξιοπρεπών θέσεων εργασίας.

Επομένως, η Κ.Αλ.Ο. απευθύνεται σε όσους έχουν επιλέξει να ασκήσουν συνεργατική και συνεταιριστική επιχειρηματική δραστηριότητα με κοινωνική αξία.

Αφορά, όσους έχουν απογοητευτεί από τα δυσμενή καθεστώτα εργασίας και θέλουν να επιλέξουν έναν εναλλακτικό τρόπο εργασίας και παραγωγής.

Απευθύνεται στους άνεργους, στους νέους που έχουν ιδέες και προσόντα και δεν βρίσκουν οικονομικό χώρο για να τα προσφέρουν και, βέβαια, απευθύνεται στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που η αγορά εργασίας αποκλείει.

Η Κ.Αλ.Ο. ξεκίνησε πριν από περίπου 2 χρόνια στην Σκόπελο με τα πρώτα οικονομικά εγχειρήματα Κ.Αλ.Ο., που όμως ολοένα φαίνεται να κερδίζουν έδαφος.

Σήμερα τα Κέντρα Στήριξης της Κ.Αλ.Ο. δίνουν την δυνατότητα στον πολίτη να ενημερωθεί και να υποστηριχθεί, στα πρώτα βήματα της υλοποίησης της επιχείρησης του, για όλα όσα ισχύουν ως προς την νομική και οικονομική της δομή. Αισθάνεται την που του παρέχει ένα εξειδικευμένο περιβάλλον στοχευμένης γνώσης.

Ο Δήμος Σκοπέλου δεσμεύεται μέσω του Κέντρου Κοινότητας να ενημερώνει και να προτρέπει τους ενδιαφερόμε δημότες στην άμεση απεύθυνση τους στο Κέντρο Στήριξης Κ.Αλ.Ο. Μαγνησίας για τα θέματα που αφορούν την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία.

Πιστεύουμε ότι η αγαστή συνεργασία του Δήμου, των δημοτών και των Κέντρων Στήριξης μπορούν να συνεισφέρουν στην οικονομική ευημερία όλων μας.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση