Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Β. ΣΠΟΡΑΔΕΣ » Σημαντικές  επαφές και συζητήσεις του δημάρχου Σκοπέλου Σταμάτη Περίσση στην Αθήνα
Σημαντικές  επαφές και συζητήσεις του δημάρχου Σκοπέλου Σταμάτη Περίσση στην Αθήνα

Σημαντικές  επαφές και συζητήσεις του δημάρχου Σκοπέλου Σταμάτη Περίσση στην Αθήνα

Ο δήμαρχος Σκοπέλου Σταμάτης Περίσσης ταξίδεψε την Δευτέρα 23  Σεπτεμβρίου στην Αθήνα και υπήρξε μια εβδομάδα σημαντικών επαφών και συναντήσεων.

Καταρχήν συναντήθηκε με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής  και πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν: ο υπουργός
Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής  Ιωάννης Πλακιωτάκης , ο γενικός γραμματέας Ναυτιλίας & Λιμενικών Υποδομών Ευάγγελος Κυριαζόπουλος και  ο υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος και  Αντιναύαρχος Λ.Σ.  Θεόδωρος  Κλιάρης, με τους οποίους συζήτησαν τα παρακάτω θέματα:

-Την άμεση έγκριση των δυο Master Plan που βρίσκονται στην ΕΣΑΛ  (Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων) εδώ και αρκετά χρόνια.  Αποφασίστηκε η έγκριση τους το συντομότερο δυνατό.

-Την δυνατότητα αναβάθμισης του Λιμενικού Τμήματος Σκοπέλου σε  Λιμεναρχείο Σκοπέλου εκθέτοντας το σύνολο των ζητημάτων που αφορούν στην
περιοχή, την σημερινή δομή του Λιμενικού Τμήματος και τις ανάγκες της  περιοχής. Υπήρχε υπόσχεση ότι θα το δουν πολύ θετικά.

-Ζητήθηκε η δυνατότητα να χρηματοδοτηθεί το Λιμενικό Ταμείο για  επισκευές και συντηρήσεις των λιμενικών εγκαταστάσεων του νησιού  απευθείας από το Υπουργείο. Υπήρξε θετική ανταπόκριση υπό την προϋπόθεση ότι θα δοθούν συγκεκριμένα στοιχεία για τις εργασίες που πρόκειται να  γίνουν σε όλα τα λιμάνια του νησιού .

-Συζητήθηκε η δυνατότητα από την επόμενη θερινή περίοδο δρομολόγησης  ενδοσυγκοινωνιακού ταχυπλόου που θα συνδέει ακτοπλοϊκά τα τρία νησιά των
Βορείων Σποράδων Σκιάθο – Σκόπελο – Αλόννησο και θα διευκολύνει την  πρόσβαση και την μετάβαση των τουριστών από το αεροδρόμιο της Σκιάθου
στα υπόλοιπα νησιά. Αποφασίστηκε ότι εφόσον υπάρχει πρόταση από εταιρεία  ή από οποιαδήποτε άλλον φορέα δεν θα υπάρχει αντίρρηση.

–  Τέλος, συζητήθηκε η ακτοπλοϊκή σύνδεση των Σποράδων με την  Θεσσαλονίκη και ο δήμαρχος Σκοπέλου Σταμάτης Περίσσης εξήγησε ότι από
την στιγμή που οι εταιρείες δεν επιθυμούν την συγκεκριμένη σύνδεση κάτω από τις παρούσες συνθήκες, ο μοναδικός τρόπος για να δρομολογηθεί κάποιο  πλοίο σε αυτήν την γραμμή, θα είναι στο πλαίσιο του επανασχεδιασμού των  επιδοτούμενων δρομολογίων να ενταχθεί ένα επιδοτούμενο δρομολόγιο  Θεσσαλονίκη – Σποράδες.

Την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα Οικονομικής  Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών  Χρήστο Τριαντόπουλο και
συζήτησαν δύο σημαντικά θέματα:

-Το πρόβλημα που υπάρχει στην ΔΕΥΑ και αφορά την εμπλοκή της σε κάποιο  επιδοτούμενο έργο που είχε γίνει στο παρελθόν, για το οποίο απαιτείται
νομοθετική ρύθμιση.

-Επίσης, συζητήθηκε η ιδιοκτησία του ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου)  στην παραλία της Σκοπέλου,  η οποία παρεμβάλλεται μεταξύ του Δημοτικού
χώρου και της Κτηματικής Υπηρεσίας.

Ο δήμαρχος Σκοπέλου ζήτησε να γίνει μια νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα παραχώρησης  των συγκεκριμένων χώρων κατά περίπτωση, από το ΕΤΑΔ στους Δήμους.

Η επιχειρηματολογία που χρησιμοποιήθηκε είναι ότι ενώ από αυτούς τους  χώρους εισπράττει τα ενοίκια η ΕΤΑΔ, όλη την επίβλεψη των χώρων, την  καθαριότητα, την συντήρηση, την διαμόρφωση και τον καλλωπισμό τους, την  επωμίζεται ο Δήμος. Με αυτήν την λογική θα έπρεπε οι να  αποστέλλουν αυτό το κονδύλι στην ΕΤΑΔ και να ακολουθείται ένας φαύλος  κύκλος.

Την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του δημάρχου Σκοπέλου  Σταμάτη Περίσση στον υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού  Λευτέρη Αυγενάκη με τον οποίο συζήτησαν:

–  Την έγκριση από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού της μελέτης του  Κλειστού Γυμναστηρίου προκειμένου στην συνέχεια να ενταχθεί στο  πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη της μελέτης  που έχει κατατεθεί ύψους 731.000 ευρώ στο ΦΙΛΟΔΗΜΟ ΙΙ, είναι να υπάρχει έγκριση από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Δόθηκε εντολή από τον  υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού για άμεση έγκρισή της.

-Ζητήθηκε η έγκριση της μελέτης του Ανοιχτού Σταδίου μόλις ολοκληρωθεί  εντός μικρού χρονικού διαστήματος, για να ενταχθεί και αυτή η μελέτη στο
πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ  και επίσης υπήρξε θετική ανταπόκριση.

– Ζητήθηκε να δοθεί η δυνατότητα στους Δήμους και στα Αθλητικά Σωματεία  να μπορούν να προχωρούν στην γυμναστών – προπονητών, οι οποίοι  θα πληρώνονται από το Κράτος. Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού  απάντησε ότι έχει δοθεί εντολή στον ΟΑΕΔ για πρώτη φορά, εκτός των  προκηρύξεων που ανακοινώνει και αφορούν εργαζόμενους διαφόρων  ειδικοτήτων, να βγάλει προκήρυξη και για αποφοίτους προκειμένου να  προσλαμβάνονται από τους Δήμους και τα Αθλητικά Σωματεία, οι οποίοι θα πληρώνονται μέσω του ΟΑΕΔ.

-Τέλος, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημερώθηκε από τον  δήμαρχο Σκοπέλου, ότι θα επανακαθιερωθούν οι αγώνες Πετραλίων,  οι οποίοι θα ξεκινήσουν από το 2020.

Κατόπιν ακολούθησε επίσκεψη στο και πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με  τον πρόεδρο του   Κώστα Παναγόπουλου , την Ξένια Αργειτάκη,
επίκουρη καθηγήτρια της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού  (ΣΕΦΑΑ) και αντιπρόεδρο του ΣΕΓΑΣ  και τον γενικό γραμματέα του ΣΕΓΑΣ κ.
Βασίλη Σεβαστή και αποφασίστηκε:

-Να επανακαθιερωθούν τα Πετράλεια, να επανενταχθούν στο επίσημο καλεντάρι αγώνων του ΣΕΓΑΣ και να αναβαθμιστούν από Τοπικούς σε Εθνικούς
αγώνες.

– Συμφωνήθηκε να τους σταλεί η μελέτη του Ανοιχτού Σταδίου, ώστε να  γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές και παρατηρήσεις προκειμένου η  ανακατασκευή του Ανοιχτού Σταδίου να είναι συμβατή με τους Εθνικούς  Αγώνες.

-Τέλος, υποσχέθηκαν ότι θα μας σταλεί ένας κατάλογος εξοπλισμού του  Ανοιχτού Σταδίου ο οποίος θα είναι κατάλληλος για Εθνικούς Αγώνες.

Την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου ο δήμαρχος Σκοπέλου  συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα Τουρισμού  Κωνσταντίνο Λούλη και  του ζήτησε δύο πράγματα:

-Αμέσως μόλις γίνει η έγκριση των δυο Master Plan από την ΕΣΑΛ των λιμένων Σκοπέλου και Λουτρακίου, το συντομότερο δυνατόν να συγκροτήσει την επιτροπή Τουριστικών Λιμένων, ώστε να προχωρήσει άμεσα το θέμα και ο Δήμος να πάρει την έγκριση για τα Τουριστικά Καταφύγια Σκοπέλου και Έλιους, προκειμένου να ξεκινήσουν οι μελέτες. Υπήρξε θετική ανταπόκριση και υπόσχεση ότι θα γίνει κατευθείαν μόλις πάρουν στα χέρια τους την έγκριση της ΕΣΑΛ.

-Με αφορμή το γεγονός που συνέβη στην εταιρεία της , ο δήμαρχος Σκοπέλου έκανε γνωστές τις προθέσεις του για έντονη του νησιού στο εξωτερικό και κυρίως προς εναλλακτικές αγορές εκτός από τις κλασικές. Ζήτησε να  βοηθήσει η κυβέρνηση,  χρηματοδοτώντας το πρόγραμμα
Τουριστικής Προβολής του Δήμου μέσα από τον ΕΟΤ.  Άμεσα θα σταλεί το  πρόγραμμα του Δήμου και θα υπάρξει θετική ανταπόκριση.

Επίσης την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση του δημάρχου Σκοπέλου με τον υφυπουργό Εσωτερικών βΘεόδωρο Λιβάνιο, με τον οποίον
συζητήθηκαν τα παρακάτω θέματα:

–  Η επιτάχυνση της ολος της Κ10 που αφορά την Πολιτικών  Μηχανικών για την στελέχωση των Τεχνικών Υπηρεσιών.

– Ζητήθηκε η ένταξη των έργων που έχει καταθέσει ο Δήμος Σκοπέλου στο ΦΙΛΟΔΗΜΟ ΙΙ

– Ζητήθηκε η εκταμίευση των κονδυλίων που είχαν εγκριθεί για τις φυσικές (πλημμύρες και χιόνια), για τις οποίες έχουν κοπεί τιμολόγια και παρόλα αυτά δεν έχουν πληρωθεί ακόμα οι εργαζόμενοι.
Κατατέθηκαν τα αντίστοιχα έγγραφα και ο Υφυπουργός Εσωτερικών υποσχέθηκε  ότι θα το δει πολύ θετικά και θα επιταχύνει την διεκπεραίωσή τους.

Τέλος, συζητήθηκε η βοήθεια που μπορεί να έχει ο Δήμος από την ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης) στον τομέα της Τεχνικής βοήθειας μικρών Νησιωτικών Δήμων και συμφωνήθηκε κατά την επόμενη επίσκεψη του Δημάρχου Σκοπέλου στην Αθήνα να κανονιστεί  συνάντηση, ώστε να έρθει σε άμεση επαφή με την ΕΕΤΑΑ και να υπάρξει  πληροφόρηση και σχεδιασμός δράσεων πάνω σε διάφορους τομείς.

"Αλιεύοντας" την είδηση