Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / Β. ΣΠΟΡΑΔΕΣ / Σε μονάδα αφαλάτωσης για εξασφάλιση ποιοτικού νερού προχωρά η Σκιάθος
Σε μονάδα  αφαλάτωσης για εξασφάλιση ποιοτικού νερού προχωρά η Σκιάθος

Σε μονάδα αφαλάτωσης για εξασφάλιση ποιοτικού νερού προχωρά η Σκιάθος

Στη δημιουργία μονάδας αφαλάτωσης του υφάλμυρου νερού από την κύρια πηγή που τροφοδοτεί το νησί από το 1976, προχωρά με απόφαση του Δ.Σ. η ΔΕΥΑ Σκιάθου. Στόχος να εξασφαλίσει 1000 κυβικά νερού την ημέρα από μία επένδυση που θα κάνει ιδιώτης έναντι ενός εκατομμυρίου ευρώ περίπου, και θα έχει την εκμετάλλευσή της για πέντε χρόνια.

 

Αυτό ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑ Σκιάθου, Ελευθ. Βιολέτας.

Σημείωσε ότι οι υδάτινοι πόροι του νησιού επαρκούν για την κάλυψη των υδρευτικών αναγκών του νησιού, ακόμη και τους καλοκαιρινούς μήνες που ο πληθυσμός σχεδόν εξαπλασιάζεται, αν γίνει σωστή διαχείριση. Όπως ανέφερε, στο πλαίσιο υλοποίηση ευρωπαϊκού προγράμματος η ΔΕΥΑ προχώρησε σε μία μελέτη ολοκληρωμένης διαχείρισης των υδάτινων πόρων. Ήδη έχουν διανοιχθεί επτά γεωτρήσεις εκ των οποίων οι δύο έπεσαν στο δίκτυο και αναμένεται σύντομα να δημοπρατηθεί το έργο για να συνδεθούν με το δίκτυο και άλλες τέσσερις, με καλής ποιότητας νερό.

Εξήγησε όμως ότι η παλιά γεώτρηση που υδροδοτεί το νησί από το 1976, από την υπεράντληση πλέον διαθέτει υφάλμυρο νερό και η λύση είναι υποστεί αφαλάτωση. Στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑ αποφασίστηκε να κατασκευαστεί μία μονάδα αφαλάτωσης που θα αποδώσει αυτό το νερό καθαρό στο δίκτυο. “Η σκέψη είναι μέσα από διαγωνισμό να προκύψει ανάδοχος που θα το κατασκευάσει και θα το εκμεταλλευτεί για πέντε χρόνια και σε μας να παραχωρεί 1000 κυβικά νερού την ημέρα έναντι ενός ποσού”, εξήγησε ο κ. Βιολέτας. Απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΥΑ Σκιάθου επισημαίνοντας ότι η πολιτική της δημοτικής αρχής είναι κοινωνικοί πόροι δεν πρέπει να ιδιωτικοποιούνται και δη όταν δεν υφίσταται κανένας οικονομικός λόγος, εφόσον η επιχείρηση έχει εξυγιανθεί και εξυπηρετεί κανονικά τις υποχρεώσεις της.

“Το μεγάλο στοίχημα είναι να δώσουμε λύση στο μεγάλο πρόβλημα της Σκιάθου που είναι η άνιση κατανομή χρήσης όλων των πόρων και δη των υδάτινων, κυρίως λόγω του πληθυσμού το καλοκαίρι που εξαπλασιάζεται. Κάποια στιγμή το νότιο και αναπτυγμένο κομμάτι του νησιού θα κληθεί και να συνδεθεί με το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης και όλα αυτά πρέπει να σχεδιαστούν έγκαιρα” επισήμανε.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Το «πλάνο» συγχωνεύσεων τμημάτων ΑΕΙ - https://t.co/v4KYQoQn2J -

  • Νέο «ορόσημο» η Καθαρά Δευτέρα - https://t.co/ubBiQfldB7 -

  • Οι μετρήσεις του Σταθμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την ποιότητα της ατμόσφαιρας στο Βόλο… - https://t.co/K9at9eYzii -

"Αλιεύοντας" την είδηση