Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Β. ΣΠΟΡΑΔΕΣ » Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας αποκτά ο Δήμος Αλοννήσου
Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας αποκτά ο Δήμος Αλοννήσου

Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας αποκτά ο Δήμος Αλοννήσου

Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας αποκτά ο Δήμος Αλοννήσου με την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υπέγραψε τη σύμβαση της μελέτης ΣΒΑΚ Αλοννήσου, προϋπολογισμού 30.000 ευρώ που οδηγεί σε για την βελτίωση των μετακινήσεων, την προστασία του τος και την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος στο νησί.

«Σε με τον δήμαρχο Αλοννήσου Πέτρο Βαφίνη, την αεριφερειάρχη Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη, τους περιφερειακούς συμβούλους και τις τεχνικές μας υπηρεσίες, υπογράψαμε τη σύμβαση της μελέτης για τη σύνταξη Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας στην Αλόννησο» δηλώνει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

«Η έχει ξεφύγει από τα ελληνικά , έχει μια μοναδικότητα και τυγχάνει διεθνούς προβολής με το εμβληματικό, πρώτο Υποθαλάσσιο Μουσείο στη χώρα, τον Παρθενώνα των ναυαγίων στην Περιστέρα.

Παράλληλα τα έργα υποδομών που χρηματοδοτούμε στο νησί, οι Βιολογικοί στο Πατητήρι και το Βότση, οι περιβαλλοντικές δράσεις για την κατάργηση της πλαστικής σακούλας συγχρονίζουν την εικόνα του νησιού με την εποχή και δημιουργούν συνθήκες μεγαλύτερης ανάπτυξης.

Με το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας πρόκειται να έχουμε στη διάθεσή μας ένα αξιόπιστο επιστημονικό εργαλείο, με συγκεκριμένες προτάσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη και ανάδειξη του νησιού» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

Σκοπιμότητα και στόχοι

Τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) αναδεικνύονται ως μια νέα ολοκληρωμένη και μακροπρόθεσμη προσέγγιση σχεδιασμού της αστικής κινητικότητας, που επιτρέπει στις τοπικές αρχές να αναπτύσσουν και υλοποιούν στρατηγικές αστικής κινητικότητας στη βάση εμπεριστατωμένων αναλύσεων της υφιστάμενης κατάστασης.

Τα ΣΒΑΚ επιτρέπουν μια σαφή θεώρηση για τη βιώσιμη ανάπτυξη των αστικών και άλλων περιοχών, για τις οποίες σχεδιάζονται. Η νέα αυτή θεώρηση περιλαμβάνει τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της ηχορύπανσης, του αριθμού ατυχημάτων, της κυκλοφοριακής συμφόρησης, τη δια των κοινόχρηστων χώρων, τη χρήση καθαρότερων μορφών ενέργειας (συμπεριλαμβανομένων των ΑΠΕ) και καυσίμων κ.ά.

Τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) είναι στρατηγικά σχέδια που βασίζονται στις υφιστάμενες πρακτικές σχεδιασμού και εμπνέονται από τις αρχές του ενιαίου σχεδιασμού, της συμμετοχής και της ς ώστε να καλύψουν τις ανάγκες κινητικότητας και μετακινήσεων των ανθρώπων σήμερα και στο μέλλον, για μια καλύτερη ποιότητα ς στην πόλη και την περίμετρό της. Έχουν στόχο να δημιουργήσουν ένα βιώσιμο σύστημα αστικών συγκοινωνιών και μετακινήσεων και:

-εξασφαλίζουν μεγαλύτερη προσβασιμότητα των θέσεων εργασίας και των υπηρεσιών σε όλους

-βελτιώνουν την προστασία και την ασφάλεια των μετακινουμένων

-μειώνουν την ρύπανση, τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και την κατανάλωση ενέργειας

-αυξάνουν τη χρήση καθαρότερων μορφών ενέργειας (ηλεκτρισμός, υδρογόνο παραγόμενα από ΑΠΕ), καθώς και καυσίμων (φυσικό αέριο, υγραέριο, βιοκαύσιμα κ.τ.λ.)

-αυξάνουν την αποτελεσματικότητα και την οικονομική αποδοτικότητα των μεταφορών τόσο ανθρώπων, όσο και εμπορευμάτων

-ενισχύουν την ελκυστικότητα και την ποιότητα του τος,

-μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός ελκυστικότερου τουριστικού προϊόντος.

Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας βασίζεται σε ένα ενιαία αποδεκτό μακροπρόθεσμο όραμα για τις μεταφορές και την κινητικότητα σε όλο το φάσμα της περιοχής, που καλύπτει όλους τους τρόπους και τα μέσα μεταφοράς (χερσαίες, θαλάσσιες και αεροπορικές, δημόσιες και ιδιωτικές, επιβατικές και εμπορευματικές, μηχανοκίνητες και μη), καθώς και τη συμπεριφορά στις μετακινήσεις και τη στάθμευση. Οι αλλαγές και οι επιπτώσεις είναι μετρήσιμες και συσχετίζονται με την ιεραρχία των στόχων, εστιάζοντας σε κατάλληλα επιλεγμένους δείκτες επιδόσεων.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση