Βρίσκεστε εδώ:  / Β. ΣΠΟΡΑΔΕΣ / ΜΟΥΣΙΚΗ / “Μάγεψε” το κουαρτέτο εγχόρδων στην Ι.Μ. Ευαγγελισμού Σκιάθου
“Μάγεψε” το κουαρτέτο εγχόρδων στην Ι.Μ. Ευαγγελισμού Σκιάθου

“Μάγεψε” το κουαρτέτο εγχόρδων στην Ι.Μ. Ευαγγελισμού Σκιάθου

Στις νότες των εμβληματικών μουσικών συνθέσεων των Joseph Haydn και Maurice Ravel, ταξίδεψαν, όσοι τυχεροί παρευρέθησαν το βράδυ της  Κυριακής 22 Ιουλίου , στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στη συναυλία μουσικής δωματίου, του κουαρτέτου εγχόρων “le buisson prospérant”.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του σπουδαίου Σκιαθίτη  συνθέτη και μουσικού Αντώνη Μιτζέλου, που ήταν ανάμεσα στους θεατές: “Παρακολούθησα εχτές μια εξαιρετική συναυλία στο πανέμορφο μοναστήρι Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σκιάθου. Είχα ανάγκη αυτή την δροσιάς που μόνο η είναι ικανή να χαρίσει”.

Το κουαρτέτο εγχόρων “le buisson prospérant”, αποτελείται από τους, Ulrich Poschner, ο Daniel Kagerer, η Nada Anderwert  και ο Gabriel Wernly, οι οποίοι ερμήνευσαν ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον και απαιτητικό πρόγραμμα με έμφαση στο στοιχείο του λυρισμού. Οι σπουδαίοι μουσικοί πέρα από τη μεταξύ τους συνεργασία,  έχουν έντονη  δραστηριότητα ως ορχηστρικοί μουσικοί και σολίστες, στην Όπερα της Ζυρίχης, στη Συμφωνική Ορχήστρα της Λουκέρνης και στην Καμεράτα της Βέρνης.

Το κονσέρτο διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘Η Σκιάθος’, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας/ΠΕ και Σποράδων και τελούσε υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με απόφαση της υπουργού Λυδίας Κονιόρδου.

Η εκδήλωση είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα εκδηλώσεων του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς ,  αξίζει να αναφερθεί πως με πρωτοβουλία του Συλλόγου, είναι η δεύτερη εκδήλωση που εντάσεται στο ΕΕΠΚ , και οι μόνες που βάζουν τη Σκιάθο στο χάρτη των εκδηλώσεων του Έτους, στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιούνται ποικίλες δραστηριότητες, εκδηλώσεις και εορτασμοί σε ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το Έτος είναι μία κοινή προσπάθεια από όλα τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Σε εθνικό επίπεδο την ευθύνη για τη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Έτους έχουν οι συντονιστές που ορίστηκαν από κάθε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κύριος στόχος του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς είναι να ενθαρρύνει όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο να ανακαλύψει και να εξερευνήσει την πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης, αλλά και να τονώσει το αίσθημα της ευρωπαϊκής ταυτότητας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη σημαντική υποστήριξη της Jutta Theye, μέλος του Συλλόγου και  την ευγενική χορηγία της Aegean Airlines και του Δημήτρη Κολιάκου/islea group.

Το κουαρτέτο εγχόρων “le buisson prospérant” είναι το πλέον δραστήριο και διακεκριμένο σύνολο μουσικής δωματίου της Ζυρίχης, το ρεπερτόριό του, καλύπτει ένα ευρύτατο φάσμα, με ιδιαίτερη έμφαση στα συνθετών του 20ού αιώνα, όπως Haydn, Mozart, Ravel, Debussy.

Η σύνδεσή του κουαρτέτου, με την ιστορική εκκλησία Fraumünster της Ζυρίχης, ως ο κατεξοχήν χώρος των συναυλιών του, του προσδίδει μια ιδιαίτερη ιστορικότητα.

H εκκλησία Fraumünster είναι ένα από τα σημαντικότερα τοπόσημα της πόλης, γνωστή και ως χώρος τέχνης, μιας και εκεί ο Marc Chagall δημιούργησε μια παγκοσμίου φήμης σειρά βιτρό για τα παράθυρα της αίθουσας χορωδιών.

Αξιοσημείωτο είναι πως το κουαρτέτο υποστηρίζεται από την εγγονή του Marc Chagall, Meret Meyer. Οι συναυλίες του κουαρτέτου τυγχάνουν ενθουσιώδους αποδοχής, στη Ζυρίχη εδώ και πολλά χρόνια, και σύμφωνα με τους κριτικούς, τους μουσικούς χαρακτηρίζει η εύθραυστη εσωτερικότητα, η θραυσματική δομή, και το παίξιμο στα όρια της σιωπής.

Το 2018 το κουαρτέτο θα πάρει μέρος στο φεστιβάλ της Ζυρίχης “Beauty/ Madness” σε επιμέλεια του Belén Montoliù, μια ιστορική πρόκληση, όπου θα πλαισιωθεί από μια ομάδα χορευτών μπαλέτου, στην εκκλησία Fraumünster της Ζυρίχης.

Ο , ευχαριστεί θερμά την  Jutta Theye, για την πολύτιμη υποστήριξη, την Δωροθέα Κολυνδρίνη, αντιπεριφερειάρχη  ΠΕ και Σποράδων για την τιμητική συνεργασία, την  Μαριάνθη Αναστασιάδου προϊσταμένη του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, για τη στενή και αποτελεσματική συνεργασία, τους χορηγούς Aegean Airlines και Δημήτρη Κολιάκο/Islea group, για την σημαντική προσφορά, τον π. Ιωσήφ η γούμενο της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου για τη φιλοξενία.

Με την εκδήλωση αυτή, ολοκληρώνεται η σειρά εκδηλώσεων που συνδιοργάνωσε ο Σύλλογος με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, μια συνεργασία πολύ σημαντική, για την οποία ο Σύλλογος ευχαριστεί θερμά την  Δωροθέα Κολυνδρίνη αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων, για την πολύτιμη υποστήριξη, χάρη και στην οποία, υλοποιήθηκαν δράσεις και εκδηλώσεις με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και σπουδαίους του εξωτερικού.

Η συνεργασία αυτή μένει να έχει συνέχεια, ως καλό παράδειγμα συνέργειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Κοινωνίας των Πολιτών.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Έργα οδικής ασφάλειας σε περιοχές του Βόλου #έργαοδικήςασφάλειας - https://t.co/NKSIuVxnTo -

  • Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας αποκτά ο Δήμος Αλοννήσου #ΔήμοςΑλοννήσου - https://t.co/jor6ECiQtV -

  • Αιτήσεις για μόνιμες θέσεις καθηγητών στη Μαγνησία #ΑΣΕΠ - https://t.co/S1QrObMjZk -

"Αλιεύοντας" την είδηση