Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Β. ΣΠΟΡΑΔΕΣ » «Πρόσφυγες του ’22 στην Αττική και τη Σκιάθο»
«Πρόσφυγες του ’22 στην Αττική και τη Σκιάθο»

«Πρόσφυγες του ’22 στην Αττική και τη Σκιάθο»

 

Στο Μουσείο της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου

To Ίδρυμα της ς των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο ‘Η Σκιάθος' και σε συνδιοργάνωση με την /ΠΕ Μαγνησίας& Σποράδων, παρουσιάζουν την έκθεση «Πρόσφυγες του '22 στην Αττική και τη Σκιάθο» στο Μουσείο της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της Σκιάθου.

. Η ανεμότρατα ‘Αλαμάνα' του ικολάου Πλωμαρίτη, με καπετάνιο τον Θεόδωρο Παράχου Τζούμα, εν πλω για να αποτίσουν φόρο τιμής στα του «Κατσώνης» ρίχνοντας στεφάνια στη θάλασσα, στο στίγμα του ναυαγίου (δεκαετία του '50)

Επιλογή φωτογραφιών από την έκθεση με τίτλο «Η αττική γη υποδέχεται τους πρόσφυγες του '22», που διοργάνωσε και παρουσίασε το Ίδρυμα της ς των Ελλήνων στον εκθεσιακό του χώρο από τον Οκτώβριο του 2006 έως το Μάρτιο του 2007, συμπληρώνεται με πολύτιμο φωτογραφικό υλικό του Μουσείου αυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου και της Ένωσης Μικρασιατών Σκιάθου, δημιουργώντας μια νέα έκθεση στην οποία καταγράφεται και αποτυπώνεται μέσα από φωτογραφίες, έγγραφα και χάρτες η διπλή εμπειρία της υποδοχής των προσφύγων του 1922: από τη μια στην Αττική και από την άλλη στη Σκιάθο.

Ξεκινώντας από το ιστορικο-πολιτικό πλαίσιο της εποχής, η έκθεση ξεναγεί τους επισκέπτες στις πρώτες δύσκολες μέρες της νέας ς των προσφύγων, στην καινούρια καθημερινότητά τους και στην προσπάθεια για την αποκατάσταση και ένταξή τους. Οι φωτογραφικές μαρτυρίες ανασυνθέτουν την εικόνα της νέας πραγματικότητας που διαμορφώθηκε στις δύο περιοχές με την άφιξη των προσφύγων και φωτίζουν προσωπικές ιστορίες προσφυγιάς.

Διάρκεια έκθεσης: Κυριακή 6 Μαΐου (εγκαίνια) -Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου

Ώρες λειτουργίας:        9:00-20:00 καθημερινά

Πληροφορίες:              2427022012, 6938246755

2 ΣΚΙΑΘΟΣ.Τα αδέρφια ιώρος και Βιβή Καράμπελα στη Σκιάθο, αρχές δεκαετία του ‘50

Παρέα Μικρασιατών σε εκδρομή στη φύση, Σκιάθος δεκαετία του ‘60

. Πρόσφυγες έξω από τη Βουλή (Παλαιά Ανάκτορα) 1922-1923, Αρχείο , Αρχείο Πέτρου Πουλίδη

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση