Βρίσκεστε εδώ:  / Β. ΣΠΟΡΑΔΕΣ / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / Παρουσίαση σύγχρονων Σκοπελιτών Λαϊκών Τεχνιτών στο Τέρμιναλ Βόλου
Παρουσίαση σύγχρονων Σκοπελιτών Λαϊκών Τεχνιτών στο Τέρμιναλ Βόλου

Παρουσίαση σύγχρονων Σκοπελιτών Λαϊκών Τεχνιτών στο Τέρμιναλ Βόλου

Εκδήλωση ιστορικής αναφοράς, γνωριμίας και παρουσίασης των Σύγχρονων Σκοπελιτών Λαϊκών Τεχνιτών  με θέμα «Λαϊκή Τέχνη νήσου Σκοπέλου. Από το παρελθόν στο σήμερα και στο μέλλον» θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 13 Μαΐου 2019, ώρα 20.00 , στο νέο  επιβατηγό  σταθμό  του Λιμένα Βόλου (TERMINAL).

Πρόκειται για συνέχεια των δράσεων και εκδηλώσεων για την ανάδειξη της Λαϊκής Τέχνης στην περιοχή, στο πλαίσιο του Θεματικού έτους Πολιτισμού 2018 – 2019  με τίτλο: «Μαγνήτων Τέχνες Λαϊκές», που διοργανώνει ο φορέας πολιτισμού της   Μητροπόλεως και Αλμυρού,  «Μαγνήτων Κιβωτού, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος».

Όπως όλες οι δράσεις και εκδηλώσεις του φορέα, αναδεικνύουν και προάγουν τη συνεργασία μεταξύ των Συλλόγων, θέμα το οποίο θεωρείται εκ των κορυφαίων στη «Μαγνήτων Κιβωτό». Τούτη φορά συνεργάζεται με  το Κέντρο Μελετών Νήσου Σκοπέλου  και  πάντοτε με τον Δήμο Σκοπέλου.

 

Όπως είναι πασίγνωστο, μεγάλη ιστορική πορεία έχει παρουσιάσει η Σκόπελος στον τομέα της Λαϊκής Τέχνης.  Και δεν είναι μόνο η ιστορία που έχει γράψει με τον ναυπηγό – μικροτεχνίτη Μπουνταλά, με την οικογένεια Ρόδιου στην αγγειοπλαστική, τους μαχαιράδες Λεμονή και Πατσή και τόσους άλλους, αλλά και με την συνέχιση νεότερων και σύγχρονων απογόνων από αυτές τις παραδοσιακές οικογενειακές δραστηριότητες.

Είναι αρκετοί οι Σκοπελίτες που με αγάπη και επιμονή συνεχίζουν την τέχνη των παππούδων και των γονιών τους, που σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι  βιοποριστική αλλά το μεράκι και η αγωνία να μη χαθεί η παραδοσιακή λαϊκή τέχνη, γεγονός το οποίο τους δίνει δύναμη και θάρρος να συνεχίσουν. Γνωρίζουμε ευτυχώς αρκετούς Σκοπελίτες που ασχολούνται και σήμερα με τις Λαϊκές Τέχνες.

Η «Μαγνήτων Κιβωτός», στον Επετειακό τόμο –  Ημερολόγιο 2018, με τίτλο: «Η Ελληνική Λαϊκή Τέχνη. Από το παρελθόν στο μέλλον», παρουσίασε εκτεταμένο αφιέρωμα στην Οικογένεια Ρόδιου, ενδεικτική αναφορά από τους λαϊκούς και παραδοσιακούς τεχνίτες του νησιού οι οποίοι στο διάβα τους δημιούργησαν την ιστορία της λαϊκής τέχνης της Σκοπέλου.

Καταβάλλονται προσπάθειες ώστε  το θεματικό έτος 2018 – 2019 «Μαγνήτων τέχνες λαϊκές»,  να μετεξελιχθεί και να αποτελέσει αφορμή για ένα τοπικό δίκτυο λαϊκών τεχνιτών και οικοτεχνίας, όπου προϊόντα, τεχνικές και δραστηριότητες μπορούν να προσφέρουν στον επισκέπτη μια ιδιαίτερη τοπική αγορά, μια αξέχαστη βιωματική εμπειρία στους τόπους και χώρους παραγωγής λαϊκών προϊόντων, αλλά και να λειτουργήσουν ως εφαλτήριο για τη νέων λαϊκών τεχνιτών. Ο πολιτισμός των λαϊκών τεχνών και τα «έργα των χεριών», μπορούν να συναντηθούν και με τον  τουρισμό να συνυπάρξουν αρμονικά με την τοπική οικονομία και να αποτελέσουν πυλώνας μιας νέας αισθητικής και χρηστικότητας.

Σε αυτές τις σκέψεις και τις προοπτικές, η«Μαγνήτων Κιβωτός», αποφάσισε να αναδείξει  όπως αντιλαμβάνεται τον πολιτισμό των λαϊκών τεχνών, τους ανθρώπους  και τα «έργα των χεριών», της Σκοπέλου.

Η αρχή έγινε, σε συνεργασία με την εκπαιδευτικό   Βάσσα Παρασκευά, όταν αναδείχθηκε και στον Βόλο το έργο της σύγχρονης Λαϊκής Τεχνίτριας της Σκοπέλου, Βιολέτας Σοφικίτου, εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία τον  Οκτώβριο στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Ιωνίας.

Τώρα , δίνεται  συνέχεια  σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Νήσου Σκοπέλου, έναν νεοσύστατο φορέα που δραστηριοποιείται στη Σκόπελο τα τελευταία τέσσερα χρόνια και έχει ως στόχο την καταγραφή και ανάδειξη όλων των πολιτιστικών πληροφοριών  του νησιού. Επίσης διοργανώνει βιωματικές δράσεις για τα σχολεία της Σκοπέλου και επιστημονικές συναντήσεις με στόχο την ενημέρωση των πολιτών σε θέματα που αφορούν τον πολιτισμό της περιοχής.  Ακόμη μελετά την τοπική ιστορία και  παρουσιάζει τις πληροφορίες σε εκδοτικές προσπάθειες, δημοσιεύσεις σε περιοδικά και  ενημερωτικές εισηγήσεις τόσο στη Σκόπελο όσο κι εκτός νήσου.

Περισσότερες πληροφορίες για το Κέντρο Μελετών Νήσου Σκοπέλου  θα βρείτε στη διεύθυνση https://skopelosculture.wordpress.com/

Η εκδήλωση ιστορικής αναφοράς, γνωριμίας και παρουσίασης των σύγχρονων Σκοπελιτών Λαϊκών Τεχνιτών, με τίτλο: «Λαϊκή Τέχνη νήσου Σκοπέλου. Από το παρελθόν στο σήμερα και στο μέλλον», θα εγκαινιαστεί την Δευτέρα 13 Μαΐου 2019, στις  8.00 το βράδυ, στον νέο επιβατηγό σταθμός του Λιμένα Βόλου (TERMINAL), ακόμη μια μεγάλη προσφορά της νέας Διοίκησης του Οργανισμού Λιμένος Βόλου,  θα λειτουργεί καθημερινά, από τις 10:00 έως 20:00, ενώ θα διαρκέσει έως την Κυριακή 19 Μαΐου 2019.

Οι Σκοπελίτες Λαϊκοί τεχνίτες που θα εκθέσουν είναι οι:

Νίκος Ρόδιος αγγειοπλάστης

Μάγδα Ροδίου  κεραμίστρια

Βιολέτα Σοφικίτου ζωγράφος

Χαράλαμπος Κοχύλης  ξυλογλύπτης

Ουρανία Καλλιανού – Γιακείμ  κέντημα παραδοσιακής φορεσιάς

Αντώνης Αμπελάκιας μαχαιράς

Παναγιώτα Κεχριώτη ύφανση

Κωνσταντίνος Κοσύφης   ναυπηγική

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει χαιρετισμό του δημάρχου Σκοπέλου Χρήστου Βασιλούδη  και της αντιπροέδρου Κέντρου Μελετών Νήσου Σκοπέλου  Αικατερίνης Προβιά.

Την Κεντρική ομιλία, με θέμα:  «Η λαϊκή τέχνη στη Σκόπελο ως φορέας πολιτισμού και οικονομικής δραστηριότητας», θα κάνει ο  πρόεδρος Κέντρου Μελετών Νήσου Σκοπέλου, Κωνσταντίνος Ιω. Σύρος, καθηγητής Θεολογίας.

Σύντομη παρουσίαση των τεχνιτών που εργάζονται σήμερα στο νησί της Σκοπέλου, θα κάνουν τα  μέλη του Κέντρου Μελετών Νήσου Σκοπέλου, Ελένη Σπηλιώτη και Ρηγίνα Κασσανδριανού.

Το σύνολο των δράσεων αυτών και η έκθεση θα παρουσιαστούν στην Σκόπελο, στον «Κινηματογράφο ΟΡΦΕΑ», από 20 έως 30 Ιουλίου 2019.

Στο τέλος της εκδήλωσης,  θα κάνει την καταληκτική παρέμβαση ο μητροπολίτης και Αλμυρού γνάτιος.

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Κρούσμα λέπρας στην Ελλάδα – Στο «Αττικόν» ο ασθενής #Κρούσμαλέπρας - https://t.co/M8DcKLhZiT -

  • Πόλεμος στην Ουκρανία: Όλες οι εξελίξεις από την 88η ημέρα ρωσικής εισβολής - https://t.co/eJbO5hdGNY… -

  • Ευλογιά των πιθήκων: Αύριο τα αποτελέσματα για το ύποπτο κρούσμα #ΕυλογιάτωνΠιθήκων - https://t.co/ZUoXvCYAgg -

"Αλιεύοντας" την είδηση