Παραμένουν πυροσβέστες στην Αλόννησο
Παραμένουν πυροσβεστικές δυνάμεις στην Στενή Βάλλα στην Αλόννησο, μετά την φωτιά που ξέσπασε το Σάββατο το μεσημέρι σε δασική περιοχή. Η φωτιά παραμένει υπό μερικό έλεγχο, ενώ έχει καεί δάσος σε έκταση 30 στρεμμάτων.
Στο σημείο παραμένουν τρία πυροσβεστικά οχήματα, προκειμένου να αποτρέψουν τυχόν αναζωπυρώσεις, ενώ οι 10 πυροσβέστες που είχαν μεταβεί από το Βόλο στο νησί, θα επιστρέψουν στη βάση τους σήμερα το απόγευμα.
Εν τω μεταξύ, κίνδυνο για την εκδήλωση και εξάπλωση πυρκαγιών κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου στην Αλόννησο, αποτελούν τα κλαδιά πεύκων που έσπασαν και βρίσκονται στο έδαφος, μέσα σε δασικές περιοχές, κατά το διάστημα του χιονιά και της έντονης κακοκαιρίας, που έπληξε το νησί το προηγούμενο διάστημα.
Όπως ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου ο δήμαρχος Αλοννήσου, Πέτρος Βαφίνης, ο Δήμος έχει προχωρήσει στην ενοικίαση ειδικού μηχανήματος που μετατρέπει τα πεσμένα κλαδιά σε πριονίδι, ώστε να καθαριστούν τα σημεία που βρίσκονται κοντά στους δρόμους, όμως είναι σχεδόν αδύνατον να απομακρυνθούν τα χιλιάδες σπασμένα κλαδιά πεύκων που βρίσκονται μέσα σε δύσβατες, δασικές περιοχές. « Φοβάμαι ότι θα έχουμε μια πολύ δύσκολη αντιπυρική περίοδο φέτος το καλοκαίρι, γιατί αυτά τα κλαδιά αποτελούν «βόμβα» για την εξάπλωση πιθανών πυρκαγιών, και είναι ήδη ξερά», είπε χαρακτηριστικά.
Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Βαφίνη, η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου στη Στενή Βάλα και είχε σαν αποτέλεσμα να καούν 30 στρέμματα δασικής έκτασης, οφείλεται σε ανθρώπινη αμέλεια.
Ο ίδιος είπε ότι, κάτοικος του νησιού άναψε φωτιά για να κάψει κλαδιά ελιών που είχαν σπάσει από το χιόνι, αλλά εξαιτίας των ανέμων που έπνεαν στο νησί η φωτιά πήρε γρήγορα διαστάσεις. « Η φωτιά σταμάτησε στην κορυφή του βουνού, με τη βοήθεια των δύο πυροσβεστικών αεροσκαφών που έκαναν ρίψεις θαλασσινού νερού. Το πρόβλημα ήταν ότι στη Στενή Βάλα υπάρχουν αρκετές παραθεριστικές κατοικίες, που λίγο έλειψε να κινδυνεύσουν», είπε ο κ Βαφίνης.
Το Σάββατο (4/2/2017) στην περιοχή της Αλοννήσου προκλήθηκε αγροτοδασική πυρκαγιά, η οποία ξεκίνησε από καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών κι έκαψε μικτή αγροτοδασική έκταση περίπου 30 στρεμμάτων, θέτοντας σε κίνδυνο σπίτια και λοιπές περιουσίες, ενώ για την αντιμετώπιση του συμβάντος απαιτήθηκε μεγάλη κινητοποίηση σε προσωπικό, αλλά και ρίψεις με πυροσβεστικά αεροσκάφη.
Με αφορμή το παραπάνω περιστατικό θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σε αγρότες και λοιπούς εργαζόμενους που εκτελούν εργασίες στην ύπαιθρο με χρήση φλόγας, επισημαίνοντας ότι οι όποιες εργασίες εκτελούνται, θα πρέπει να γίνονται αφού όμως ληφθούν τα μέτρα που ορίζονται στο άρθρο 5 παρ. 1 & 2 της 9Α /2005 Πυρ/κής Διάταξης.
Με την επιφύλαξη διατάξεων που προβλέπουν αυστηρότερες ποινές, οι παραβάτες του ανωτέρω κανονισμού διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις (άρθρο 458 του Ποινικού Κώδικα.)
Επιπλέον, θα θέλαμε να πληροφορήσουμε το κοινό, ότι λόγω των μεγάλων διαφορών θερμοκρασίας που έχουν παρατηρηθεί κατά τόπους (ιδιαίτερα όπου υπάρχουν χιονισμένες κορυφές με χαμηλές θερμοκρασίας, σε συνδυασμό με τις πολύ υψηλότερες θερμοκρασίες που επικρατούν σε περιοχές παραθαλάσσιες ή πεδινές γενικότερα), έχουν παρουσιαστεί έντονα καιρικά φαινόμενα κατά τα οποία πνέουν αιφνιδίως, ιδιαίτερα έντονοι άνεμοι, οι οποίοι παρομοιάζονται με μικρής ισχύος και διάρκειας ανεμοστρόβιλους. Αυτοί οι άνεμοι είναι ικανοί να μεταφέρουν μικρά κομμάτια φλεγόμενων αντικειμένων (καύσιμης ύλης) από τις εστίες καύσης υπολειμμάτων καλλιεργειών προς παρακείμενες κατάφυτες εκτάσεις, με αποτέλεσμα να προκληθούν πυρκαγιές με απρόβλεπτες συνέπειες.
Επίσης θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι λόγω του πρόσφατου χιονιά, οι χαμηλή βλάστηση έχει ξεραθεί γεγονός που την καθιστά ιδιαίτερα εύφλεκτη, ακόμη και τη χειμερινή περίοδο.
Τέλος επισημαίνουμε ότι από την Υπηρεσία επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα από 1.500 ως 60.000 ευρώ.