Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Β. ΣΠΟΡΑΔΕΣ » Μονάδες Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων στα νησιά των Β. Σποράδων
Μονάδες Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων στα νησιά των Β. Σποράδων

Μονάδες Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων στα νησιά των Β. Σποράδων

Δρομολογεί  η Περιφέρει Θεσσλίας

 

Κ. : «Με σχέδιο και προγραμματισμό δίνουμε λύσεις στο πρόβλημα της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων στα νησιά των Β. Σποράδων»

 

Μονάδες Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων δρομολογεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας στα νησιά των Βορείων Σποράδων, με χρηματοδότηση ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ  από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας.  Στόχος είναι  να μειωθεί ο συνολικός όγκος των προς διαχείριση αποβλήτων στα νησιά, αλλά και να εκλείψουν οι συνέπειες της μέχρι τώρα διαχείρισης των απορριμμάτων στο περιβάλλον, μέσω των στραγγισμάτων και του βιοαερίου που προκύπτουν από αυτήν.

Ο Κώστας έδωσε την για τη δημοσίευση της πρόσκλησης από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Θεσσαλίας προκειμένου οι Δήμοι Αλοννήσου, Σκιάθου και Σκοπέλου να υποβάλλουν τις τους.

Στις Μονάδες Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) θα οδηγούνται τα βιο ( κουζίνας και απόβλητα κλαδέματος κήπων και πάρκων) τα οποία θα καταλήγουν στους καφέ κάδους που θα εγκατασταθούν στους Δήμους.

Εκτιμάται, μάλιστα, ότι το όφελος θα είναι μεγάλο καθώς τα βιοαπόβλητα ποσοστιαία είναι περίπου τα μισά απορρίμματα και μάλιστα είναι αυτά που παράγουν τις περισσότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον.

«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας προχωρά την έκδοση των προσκλήσεων προκειμένου οι δήμοι των Β. Σποράδων να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τη δημιουργία Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων.

Τα βιοαπόβλητα, δηλαδή υπολείμματα τροφών και πράσινα απόβλητα (αυτά που προέρχονται από κήπους και πάρκα) αποτελούν κατά μέσο όρο το 40% των παραγόμενων αστικών στερεών αποβλήτων.

Η σωστή διαχείρισή τους είναι κρίσιμο βήμα για την πραγματική μετάβαση στην κυκλική οικονομία, τόσο σε περιφερειακό και σε τοπικό επίπεδο.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι η πιο «πράσινη» περιφέρεια της χώρας μας. Δεν έχει κανένα πρόστιμό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Με σχέδιο και στρατηγικό προσανατολισμό συνεργαζόμαστε με τους δήμους της Θεσσαλίας προκειμένου να δημιουργήσουμε τις αναγκαίες συνθήκες για την αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων στα νησιά των Β. Σποράδων» τόνισε σε δηλώσεις του ο Κώστας Αγοραστός.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση