Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Β. ΣΠΟΡΑΔΕΣ » Μονάδες Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων στα νησιά των Β. Σποράδων
Μονάδες Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων στα νησιά των Β. Σποράδων

Μονάδες Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων στα νησιά των Β. Σποράδων

Δρομολογεί  η Περιφέρεια Θεσσαλίας

 

Κ. Αγοραστός: «Με σχέδιο και προγραμματισμό δίνουμε λύσεις στο πρόβλημα της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων στα νησιά των Β. Σποράδων»

 

Μονάδες Επεξς Βιοαποβλήτων δρομολογεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας στα , με χρηματοδότηση ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ  από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας.  Στόχος είναι  να μειωθεί ο συνολικός όγκος των προς διαχείριση αποβλήτων στα νησιά, αλλά και να εκλείψουν οι συνέπειες της μέχρι τ διαχείρισης των απορριμμάτων στο περιβάλλον, μέσω των στραγγισμάτων και του βιοαερίου που προκύπτουν από αυτήν.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός έδωσε την για τη δημοσίευση της πρόσκλησης από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Θεσσαλίας προκειμένου οι Αλοννήσου, Σκιάθου και Σκοπέλου να υποβάλλουν τις προτάσεις τους.

Στις Μονάδες Επεξς Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) θα οδηγούνται τα βιο ( κουζίνας και απόβλητα κλαδέματος κήπων και πάρκων) τα οποία θα καταλήγουν στους καφέ κάδους που θα εγκατασταθούν στους Δήμους.

Εκτιμάται, μάλιστα, ότι το όφελος θα είναι μεγάλο καθώς τα βιοαπόβλητα ποσοστιαία είναι περίπου τα μισά απορρίμματα και μάλιστα είναι αυτά που παράγουν τις περισσότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον.

«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας προχωρά την έκδοση των προσκλήσεων προκειμένου οι δήμοι των Β. Σποράδων να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τη δημιουργία Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων.

Τα βιοαπόβλητα, δηλαδή υπολείμματα τροφών και πράσινα απόβλητα (αυτά που προέρχονται από κήπους και πάρκα) αποτελούν κατά μέσο όρο το 40% των παραγόμενων αστικών στερεών αποβλήτων.

Η σωστή διαχείρισή τους είναι κρίσιμο βήμα για την πραγματική μετάβαση στην κυκλική , τόσο σε περιφερειακό και σε τοπικό επίπεδο.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι η πιο «πράσινη» περιφέρεια της χς μας. Δεν έχει κανένα πρόστιμό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Με σχέδιο και στρατηγικό προσανατολισμό συνεργαζόμαστε με τους δήμους της Θεσσαλίας προκειμένου να δημιουργήσουμε τις αναγκαίες συνθήκες για την αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων στα νησιά των Β. Σποράδων» τόνισε σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση