Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Β. ΣΠΟΡΑΔΕΣ » Μονάδα επεξεργασίας βιοαποβλήτων και ανάπτυξη δικτύου χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων στη Σκιάθο
Μονάδα επεξεργασίας βιοαποβλήτων και ανάπτυξη δικτύου χωριστής συλλογής  βιοαποβλήτων στη Σκιάθο

Μονάδα επεξεργασίας βιοαποβλήτων και ανάπτυξη δικτύου χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων στη Σκιάθο

Ο Δήμος Σκιάθου πρόκειται να αναπτύξει σύστημα χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων, με την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ), με από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό πρόγραμμα Θεσσαλίας 20214-2020.

Ο υπέβαλε τη σχετική πρόταση συνολικού προϋπολογισμού 1.214.339,99 ευρώ, για την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας βιοαποβλήτων και την προμήθεια των απαραίτητων συστημάτων διαλογής στην πηγή των βιοαποβλήτων.

Με τον όρο βιοαπόβλητα χαρακτηρίζονται τα βιοαποδομήσιμα απόβλητα κήπων και πάρκων, τα απορρίμματα τροφών και μαγειρείων από σπίτια, εστιατόρια, εγκαταστάσεις ομαδικής εστίασης και χώρους πωλήσεων λιανικής και τα συναφή απόβλητα από εγκαταστάσεις μεταποίησης τροφίμων.

Τα συλλεγόμενα βιοαπόβλητα θα μεταφέρονται και θα επεξεργάζονται στη Μονάδα Κομποστοποίησης που πρόκειται να κατασκευαστεί στο χώρο του αποκατεστημένου Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) Σκιάθου στις θέση “Ζορμπάδες.

Προϊόν της Μονάδας θα είναι compost (εδαφοβελτιωτικό), το οποίο θα διατίθεται σε δημότες, είτε θα χρησιμοποιείται από την υπηρεσία πρασίνου του Δήμου.

Για τη συλλογή των βιοαποβλήτων από τα νοικοκυριά και μεγάλους παραγωγούς (καταστήματα εστίασης, ξενοδοχεία, super markets και λοιπά καταστήματα πώλησης τροφίμων) θα αναπτυχθεί ένα νέο δίκτυο (παράλληλα με τα υφιστάμενα δίκτυα συλλογής σύμμεικτων αποβλήτων και ανακυκλώσιμων), το οποίο θα αποτελείται από 300 κεντρικούς κάδους, οι οποίοι θα χωροθετηθούν σε κεντρικά σημεία συλλογής, λαμβάνοντας υπόψη το υφιστάμενο δίκτυο των κάδων αποκομιδής των σύμμεικτων αποβλήτων (πράσινοι κάδοι), ακόμα θα διανεμηθούν 1.000 κάδοι κουζίνας σε νοικοκυριά, για προδιαλογή- συγκέντρωση των βιοαποβλήτων και μεταφορά τους στους κεντρικούς κάδους, όπως και 1.200 βιοδιασπώμενες σακούλες, κομποστοποιήσιμες, για χρήση τους δύο πρώτους μήνες λειτουργίας του δικτύου.

Για την των βιοαποβλήτων το έργο περιλαμβάνει δυο απορριμματοφόρα οχήματα τύπου πρέσας, τα οποία θα συλλέγουν αποκλειστικά βιοαπόβλητα από τους κεντρικούς κάδους και θα τα μεταφέρουν στη Μονάδα Κομποστοποίησης.

Τα ένα απορριμματοφόρο, λόγω των μικρών του διαστάσεων θα είναι κατάλληλο για αποκομιδή από τους στενούς δρόμους, ενώ το δεύτερο θα χρησιμοποιείται στο υπόλοιπο τμήμα της πόλης και στα σημεία συλλογής βιοαποβλήτων εκτός της πόλης.

Ο Θοδωρής Τζούμας τόνισε: «Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο που θα ενισχύσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τον τομέα της καθαριότητας του Δήμου. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό και την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Βόρειων Σποράδων Δωροθέα , για την εξασφάλιση της ς και την αποτελεσματική συνεργασία σε όλα τα στάδια υποβολής της πρότασης, θα ήθελα ακόμα να ευχαριστήσω τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Περιβάλλοντος Γιάννη Γιαννίτση και τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας Καθαριότητας και Πρασίνου Βασίλη Ταμπάκη για την πολύτιμη συμβολή τους.

Η συστηματική δουλειά που κάνουμε, φέρνει συγκεκριμένα αποτελέσματα προς όφελος των πολιτών. Θέλουμε να βάλουμε τον Δήμο πολύ γρήγορα σε μια νέα σύγχρονη λογική στην διαχείριση των απορριμμάτων, στη λογική που επιβάλλει να ανακυκλώνουμε περισσότερο.

Με τη λειτουργία της Μονάδας Βιοαποβλήτων έχουμε ως στόχο να στέλνουμε 40% λιγότερα , στον ήδη επιβαρυμένο . Θα βάλουμε τον καφέ κάδο στη των συμπολιτών μας, θα βάλουμε τον καφέ κάδο σε κάθε νοικοκυριό. Έτσι, θα προστατεύουμε περισσότερο το αλλά και την τσέπη των συμπολιτών μας από άσκοπα έξοδα.»

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση