Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Β. ΣΠΟΡΑΔΕΣ » Μήνυση δημάρχου Σκιάθου κατά ξενοδοχειακής επιχείρησης
Μήνυση δημάρχου Σκιάθου κατά ξενοδοχειακής επιχείρησης

Μήνυση δημάρχου Σκιάθου κατά ξενοδοχειακής επιχείρησης

Σκληρή απάντηση της επιχείρησης

Ο δήμαρχος Σκιάθου Θοδωρής Τζούμας κατέθεσε μήνυση κατά, της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία “ΤΕΝΑΜΑΡ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΞΕΝΙΑ ΣΚΙΑΘΟΥ”, και της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία “ΕΛΙΒΙ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ”, για υλοτομίας και στην συνέχεια στην καύση των υλοτομηθέντων δένδρων, προφανώς χωρίς άδεια από το δασαρχείο, για παράνομη υλοτόμηση στα κοινόχρηστα και κοινωφελή οικοδομικά τετράγωνα, η κατοχή των οποίων έχει παραχωρηθεί στον δήμο Σκιάθου, προσβάλλοντας έτσι και τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα του Δήμου και προκαλώντας ανεπανόρθωτη βλάβη στην ιδιοκτησία του Δήμου και το φυσικό περιβάλλον.

Η μήνυση του δημάρχου κατατέθηκε στο Σκιάθου στις 2 Απριλίου 2020.

Όπως αναφέρει στην έγκληση του “την 29η Μαρτίου 2020, ημέρα Κυριακή και περί ώρα 17:30 μετέβη στην περιοχή “Κουκουναριές” και συγκεκριμένα στην τοποθεσία που βρίσκεται το ξενοδοχείο ELIVI SKIATHOS (παλιό Ξενία), εργάτες, που ενεργούσαν ως προστηθέντες εκτελώντας σχετικές οδηγίες και εντολές από την πρώτη των εγκαλουμένων ανώνυμη εταιρεία και τους διοικούντες αυτήν ως “επιφανειούχο” του ανωτέρου ξενοδοχείου ή από την δεύτερη των εγκαλουμένων μισθώτρια του ανωτέρω ξενοδοχείου, προέβησαν στην υλοτόμηση απροσδιόριστου αριθμού δένδρων κουκουναριάς, του είδους pinus pinea, τα οποία στην συνέχεια έκαυσαν στο παραχωρούμενο σ' εμένα χάριν της κοινής ωφελείας Ο.Τ. 13 των υπαίθριων αθλητικών εγκαταστάσεων, στο Ο.Τ. 9 των υπαίθριων αθλητικών εγκαταστάσεων και υπαίθριων χώρων συνάθροισης κοινού και στο κοινόχρηστο παραχωρούμενό μου Ο.Τ. 10 του χώρου στάθμευσης. Ευθύς αμέσως μετέβη στο Σκιάθου την 18:00 για να καταγγείλω το συμβάν.

Επειδή οι εγκαλούμενες προέβησαν σε υλοτομίας και στην συνέχεια στην καύση των υλοτομηθέντων δένδρων προφανώς χωρίς άδεια από το δασαρχείο. Επειδή οι εγκαλούμενες προέβησαν στις ανωτέρω ενέργειες, ήτοι στην παράνομη υλοτόμηση από τα κοινόχρηστα και κοινωφελή οικοδομικά τετράγωνα, η κατοχή των οποίων έχει παραχωρηθεί στον δήμο Σκιάθου, προσβάλλοντας έτσι και τα ιδιοκτησιακά μου δικαιώματα και προκαλώντας ανεπανόρθωτη βλάβη στην ιδιοκτησία μου και το φυσικό περιβάλλον. Επειδή δεν είναι η πρώτη φορά που οι εγκαλούμενες προβαίνουν στις ανωτέρω πράξεις, ήτοι στην παράνομη υλοτομία και καύση των δένδρων κουκουναριάς, του είδους pinus pinea, καθώς την 30η Ιανουαρίου 2020 (Α.Β.Μ: Α 2020 – 611) κατέθεσα άλλη μηνυτήρια αναφορά στο κατά της πρώτης των εγκαλουμένων για παράβαση των διατάξεων των άρθρων 220, 378 και 386 παρ. 2 ΠΚ και των Ν. 998/1979 και 1650/1986.

Επειδή η παρούσα έγκληση μπορεί να συσχετιστεί με την από 30.01.2020 μηνυτήρια αναφορά μου διότι συντρέχει περίπτωση εφαρμογής της κατ' εξακολούθησης τέλεσης των ίδιων άδικων πράξεων σε διαφορετικές χρονικές περιόδους.

Επειδή οι άνω πράξεις των άνω αναφερομένων εμπίπτουν στις διατάξεις των άρθρων 378 και 386 παρ. 2 ΠΚ και των Ν. 998/1979 και 1650/1986 και τιμωρούνται από αυτές. Για τους λόγους αυτούς και με την ρητή επιφύλαξη κάθε δικαιώματός μου εγκαλώ αυτές για τις άνω παράνομες πράξεις και ζήτω την δίωξη και παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων για τις άνω παράνομες πράξεις.”

Όλα αυτά συμβαίνουν στο Δάσος των Κουκουναριών, περιοχή ιδιαίτερης οικολογικής αξίας και σπάνιας βιοποικιλότητας. Η εταιρεία ΤΕΝΜΑΡ Ανώνυμη Εταιρεία Ειδικού Σκοπού Τουριστικής Αξιοποίησης ΞΕΝΙΑ Σκιάθου, εταιρεία συμφερόντων του κ. Ναθαναηλίδη, χρονομίσθωσε για 99 χρόνια την έκταση της (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου) που περιλαμβάνει και το παλιό ξενοδοχείο ΞΕΝΙΑ από το ΤΑΙΠΕΔ.

Η εταιρεία ΤΕΝΜΑΡ Α.Ε. δεν απέδωσε στον Δήμο κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους 15.350 τετραγωνικών μέτρων, ως όφειλε βάσει του συμφωνητικού μίσθωσης του ακινήτου.

Αντίθετα, τοποθέτησε μπάρες στον παραχωρημένο πεζόδρομο, ενώ διαμόρφωσε γήπεδο και γήπεδο μπάσκετ, καθώς και χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων μέσα στο αισθητικό , που είναι και προστατευόμενη περιοχή NATURA 2000.

Σε κάθε περίπτωση ο δήμος θα κάνει χρήση των παραχωρούμενων εκτάσεων όπως αυτές περιγράφονται στην πράξη παραχώρησης, καθώς και στο δίκτυο πεζοδρόμων που οδηγούν στη θάλασσα.

   

Απάντηση της επιχείρησης

Σε απάντηση της από 02-04-2020 εγκλήσεως του Δημάρχου Σκιάθου εις βάρος μας, περί δήθεν παράνομης υλοτομίας, βλάβης στο φυσικό περιβάλλον και
προσβολής ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων του Δήμου Σκιάθου, την οποία έσπευσε να δημοσιοποιήσει διά του τύπου και προς αποκατάσταση της
αλήθειας, επισημαίνουμε τα εξής: Το δελτίο τύπου που αναγκάστηκε να στείλει η εταιρεία ELIVI Hotels A.E., στις 4 Φεβρουαρίου 2020, για να αντιμετωπίσει ομοίου τύπου αναλήθειες και παραπλανητικές ειδήσεις που τροφοδοτούσε η Δημοτική Αρχή με προφανή σκοπό την αποδόμηση της επένδυσης, έκλεινε ως εξής: “επαναλαμβάνουμε για ακόμη μία φορά την δέσμευσή μας και την πρόθεση μας να συνεργαστούμε με κάθε αρμόδια αρχή, για αρμονική ένταξη της επένδυσης της Εταιρείας μας στα ιδιαίτερα φυσικά και αισθητικά χαρακτηριστικά του νησιού, τον απόλυτο σεβασμό μας στην πολεοδομική και περιβαλλοντική νομοθεσία και τη συνεισφορά μας στην βιώσιμη και αειφόρο τουριστική ανάπτυξη του νησιού.”

Την συνεργασία ο Αξιότιμος Δήμαρχος Σκιάθου την εκλαμβάνει ως κατάθεση μήνυσης με βάση στοιχεία που προφανώς δεν έχει, αλλά οφείλουμε να τον επαινέσουμε για τον ζήλο του εν μέσω lock down να στέλνει Δελτία Τύπου λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής για να αποπροσανατολήσει και πάλι την κοινή γνώμη.

Παρακάτω ακολουθούν τα γεγονότα ως έχουν, με τα ακριβή στοιχεία τα οποία γνωρίζει πολύ καλά η Δημοτική Αρχή γιατί είναι η πρώτη στην οποία κοινοποιούνται και πλέον είναι στην κρίση όλων, για ποιους ακριβώς λόγους τα αποκρύπτει.

Ο Δήμος Σκιάθου, έχει παραλάβει το έγγραφο του Δασαρχείου Σκοπέλου με αρ. πρωτ. 78/24846 στις 19-02-2020, όπου σαν αποδέκτης του, ενημερώνεται για τα εξής: «Επιπροσθέτως σας ενημερώνουμε ότι λόγω του μη δασικού χαρακτήρα της έκτασης, η υλοτομία δένδρων εντός αυτής δεν είναι παράνομη ενέργεια και δεν διώκεται από τις διατάξες της δασικής νομοθεσίας και κατά συνέπεια οποιοσδήποτε μπορεί να υλοτομήσει τα νεκρά δένδρα, χωρίς περεταίρω διατυπώσεις.»

Άρα, σε καμία περίπτωση δεν ισχύει ότι «Όλα αυτά συμβαίνουν στο Δάσος των Κουκουναριών που είναι και προστατευόμενη περιοχή NATURA 2000…», ούτε ότι πρόκειται «για εργασίες προφανώς χωρίς άδεια από το δασαρχείο».

Όσο για την αναφορά του Δημάρχου Σκιάθου σε «…παράνομη υλοτόμηση από τα κοινόχρηστα και κοινωφελή ……προσβάλλοντας έτσι και τα ιδιοκτησιακά του δικαιώματα και προκαλώντας ανεπανόρθωτη βλάβη στην ιδιοκτησία του…», θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στον Δήμαρχο, ότι τα νεκρά δέντρα υλοτομήθηκαν μετά από υπόδειξη του Δασαρχείου για την μη εξάπλωση πιθανής ασθένειας στα υπόλοιπα δέντρα και αυτό έπρεπε να γίνει άμεσα.

Δείγματα από τοΔασαρχείο έχουν ληφθεί από την προηγούμενη υλοτομία.

Επίσης, όσο αφορά την ιδιοκτησία του, να ξαναθυμίσουμε στον Δήμαρχο που μάχεται της τήρησης νομιμότητας, ότι σύμφωνα με το 12 παρ. 7, περ. γ, ν. 3986/2011, όπως ισχύει, για τους κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους αναφέρεται ότι «…η των έργων υποδομής, του κυκλοφοριακού δικτύου και των χώρων πρασίνου, γίνεται αποκλειστικά με επιμέλεια, ευθύνη και δαπάνη του κυρίου της επένδυσης κατά παρέκκλιση κάθε σχετικής διάταξης.»

Το Δασαρχείο Σκοπέλου, σε αντίθεση με την επιθετική στάση της ΔημοτικήςΑρχής, με το από 4/9/2020 έγγραφό του, με αρ. πρωτ. 107/29749, μας χορηγεί από το φυτώριό του δενδρύλια κουκουναριών για φύτευση, τα οποία θα συμπληρώσουν τα πάνω από 7.000 φυτά που έχουν φυτευθεί το τελευταίο δίμηνο με επιμέλεια της ELIVI Hotels A.E.

Εκ των ανωτέρω καθίσταται σαφές ότι ενεργήσαμε νόμιμα και εις γνώση του Δασαρχείου Σκοπέλου, το έγγραφο του οποίου είναι αποστομωτικό των ισχυρισμών του Δημάρχου.

Κατόπιν αυτών, ο Δήμαρχος καθίσταται υπόλογος των ενεργειών του και θα πρέπει να παράσχει εξηγήσεις, καθόσον οι ισχυρισμοί και οι ενέργειές του αντιστρατεύονται τις θέσεις της κατ΄εξοχήν αρμόδιας αρχής.

Τον καλούμε να ανακαλέσει πάραυτα και δημόσια την μήνυση και τους ως άνω αναληθείς ισχυρισμούς του, διαφορετικά ας γνωρίζει ότι «η συκοφαντία είναι σαν την λιτανεία: επιστρέφει πάντα εκεί απ΄ όπου ξεκίνησε».

Επαναλαμβάνουμε δε, ότι επιζητώντας τη δίκαιη αντιμετώπιση της επένδυσης με όρους διαφάνειας που θα διασφαλίζουν τα δικαιώματα όλων, θα ενεργήσουμε, ό,τι είναι αναγκαίο για την προάσπιση των δικαιωμάτων της Εταιρείας μας και την αποφυγή περαιτέρω βλάβης στη φήμη της.

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση