Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Β. ΣΠΟΡΑΔΕΣ » Mε επιτυχία η εκδήλωση του Δήμου Σκιάθου για τα 90 χρόνια από τον θάνατο του Αλέξανδρου Μωραϊτίδη
Mε επιτυχία η εκδήλωση του Δήμου Σκιάθου για τα 90 χρόνια από τον θάνατο του Αλέξανδρου Μωραϊτίδη

Mε επιτυχία η εκδήλωση του Δήμου Σκιάθου για τα 90 χρόνια από τον θάνατο του Αλέξανδρου Μωραϊτίδη

Στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων μνήμης και τιμής που διοργανώνει ο Δήμος Σκιάθου  με τον γενικό τίτλο «Η των ποιητών» έγινε το Σάββατο 26/10/2019  η εναρ  και άκρως  συγκινητική  εκδήλωση για τον Αλέξανδρο Μωραϊτίδη( 1850 -1929 ) στο κατάμεστο Πνευματικό κέντρο Σκιάθου.

Με μεγάλη επιτυχία και πρωτοφανή συμμέτοχη του κοινού η εκδήλωση έριξε νέο φως στο του πολυγραφότατου Σκιαθίτη διηγηματογράφου, ακαδημαϊκού, δημοσιογράφου, θεατρικού συγγραφέα, μεταφραστή και δοκιμιογράφου.

Ομιλητές ήταν ο συνθέτης  , ο συγγραφέας Γιώργος Σανιδάς και ο  υπ. διδάκτωρ θεολογίας του Α.Π.Θ. νσταντίνος Κουτούμπας.

Στην συνέχεια ο ηθοποιός Παναγιώτης Μπουγιούρης  διάβασε το διήγημα «Με τα πανιά» με τρόπο που αρμόζει στην ιδιαιτερότητα του λόγου του συγγραφέως μαγνητίζοντας τους παρευρισκομένους.

Με μουσική συνοδεία από την κιθάρα του Αντώνη Μιτζέλου και το πιάνο της Μαριάννας Ρηγανά, ερμηνεύοντας την σύνθεση ‘'Χορός αγγέλων'' του Αντώνη Μιτζέλου και απόσπασμα από την  σουίτα ‘'οκτώ λαϊκοί νησιώτικοι χοροί'' του Γιάννη νσταντινίδη, επέτυχαν μια αριστοτεχνική ααράθεση του αραιού με το πυκνό και του φωτεινού με το σκοτεινό κι έτσι ο λόγος του Αλεξάνδρου Μωραϊτίδη ξαναζωντάνεψε και επανατοποθετήθηκε στο σήμερα ακριβώς στον ίδιο χώρο που αυτός άφησε τα εγκόσμια πριν από 90 χρόνια.

Η εκδήλωση έκλεισε με την εξαιρετική χορωδία παραδοσιακής μουσικής του συλλόγου γυναικών Σκιάθου με την συμμετοχή της ερμηνεύτριας και μαέστρου Φανής Μπαρμπή  όπου τραγούδησαν  δυο νέες συνθέσεις του Αντώνη Μιτζέλου πάνω σε μελοποιημένη ποίηση του Αλεξάνδρου Μωραϊτίδη προκαλώντας μεγάλη συγκίνηση και ξεσηκώνοντας το ακροατήριο.

Της εκδηλώσεως προηγήθη επιμνημόσυνη δέηση στο ναό των τριών ιεραρχών και χαιρετισμό απεύθυναν ο π. Γεώργιος Σταματάς και ο Δήμαρχος Σκιάθου  Θοδωρής Τζούμας.

Στο χώρο της εκδήλωσης, εκτέθηκαν για πρώτη φορά στο κοινό προσωπικά αντικείμενα και κειμήλια του Αλ. Μωραϊτίδη, όπως η αλληλογραφία του με τον αδελφικό του φίλο Βιδελινή, το πιστοποιητικό θανάτου του, το αυθεντικό πορτραίτο του φιλοτεχνημένο από τον καταξιωμένο ζωγράφο Αντώνη Πρωτοπάτσ, και άρθρα του Octave Merlier, για τον Αλ. Μωραϊτίδη δημοσιευμένα στις εφημερίδες της εποχής, τα οποία παραχώρησε προς έκθεση η Αρετή Μανιώτου.

Ο Δήμος Σκιάθου ευχαριστεί θερμά τον Πνευματικό Κέντρο των Ιερών Ναών Σκιάθου για την τιμητική συνεργασία.

Ο Δήμος ευχαριστεί για την υποστήριξη τους Κωστή Κουμιώτη και Δήμο Καβούρα.

«Η των ποιητών» συνεχίζει με εκδηλώσεις αφιερωμένες στο του παπα-Γιώργη Ρήγα στις 23/11/2019 και του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη στις 21/12/2019 και 4/1/2020.

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση