Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Β. ΣΠΟΡΑΔΕΣ » Κοντά στα 6 εκατ. ευρώ η χρηματοδοτική στήριξη για τις ακτοπλοϊκές γραμμές προς τις Β. Σποράδες
Κοντά στα 6 εκατ. ευρώ η χρηματοδοτική στήριξη για τις ακτοπλοϊκές γραμμές προς τις Β. Σποράδες

Κοντά στα 6 εκατ. ευρώ η χρηματοδοτική στήριξη για τις ακτοπλοϊκές γραμμές προς τις Β. Σποράδες

Το Υπουργείο Νυτιλίς και Νησιωτικής Πολιτικής, όλη αυτή την τελευταία περίοδο στηρίζει, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, την ακτοπλοΐα στην μας, ώστε να διασφαλιστεί η σύνδεση των νησιών μας με την ηπειρωτική χώρα και να μην διαταραχθεί η ακτοπλοϊκή συγκοινωνία, ενώ αξιοποίησε και ευκαιρίες για να στηρίξει γραμμές και δρομολόγια με σημαντική προστιθέμενη αξία για τα νησιά μας.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η στήριξη στα νησιά των Βορείων Σποράδων, μέσω επιδοτήσεων, ώστε να διατηρηθούν και να ενισχυθούν -σε τακτικότητα- τα βασικά δρομολόγια, αλλά και να προστεθούν -μετά από περίοδο απουσίας- νέα δρομολόγια, με στόχο τη συμβολή τους στην τουριστική και οικονομική δραστηριότητα των νησιών της ς. Όσον αφορά το τελευταίο, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννης Πλακιωτάκης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη, μαζί με τον γενικό γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Ευάγγελο Κυριαζόπουλο, ανακοίνωσε την ακτοπλοϊκή διασύνδεση της Θεσσαλονίκης με τα νησιά των Βορείων Σποράδων, δρομολογώντας την ανταπόκριση σε ένα πάγιο αίτημα των πολιτών και των παραγωγικών φορέων των νησιών των Βορείων Σποράδων, αλλά και της Μαγνησίας ευρύτερα.

Την Πέμπτη, 22 Απριλίου, ο Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών,  Χρήστος Τριαντόπουλος, επισκέφθηκε το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και είχε συνάντηση εργασίας με τον γενικό γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Ευάγγελο Κυριαζόπουλο, κατά την οποία συζητήθηκαν μέτρα στήριξης της ακτοπλοΐας στη χώρα μας, εστιάζοντας, μεταξύ άλλων, και στην οικονομική ενίσχυση που έχει διατεθεί για τις ακτοπλοϊκές γραμμές των Βορείων Σποράδων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος σημείωσε ότι «η πρόσφατη του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δρομολογεί την ανταπόκριση σε ένα πάγιο αίτημα των πολιτών και των παραγωγικών φορέων των νησιών των Βορείων Σποράδων, αλλά και της Μαγνησίας ευρύτερα. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, η οποία δύναται να συνεισφέρει καθοριστικά στην τουριστική κίνηση των νησιών της Μαγνησίας, δημιουργώντας ένα σημαντικό αποτύπωμα στην τοπική, αλλά και ευρύτερη οικονομική δραστηριότητα. Ειδικότερα, τα χαρακτηριστικά της εν λόγω ακτοπλοϊκής γραμμής θα είναι:

1ον. Η θα είναι επιδοτούμενη στο πλαίσιο της υποστήριξης του κράτους των άγονων γραμμών -ως αποτέλεσμα και της λελογισμένης και προνοητικής δημοσιονομικής διαχείρισης που πραγματοποιείται.

2ον. Η σύνδεση με τρία δρομολόγια των δύο περιοχών σε εβδομαδιαία βάση, η οποία και θα αρχίσει από την 1η Ιουνίου μέχρι και την 15η Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους.

3ον. Η υλοποίηση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης θα πραγματοποιείται με ταχύπλοο οχηματαγωγό .

4ον. Το δρομολόγιο της ακτοπλοϊκής σύνδεσης θα συνδέει και τα τρία νησιά των Β. Σποράδων, με στη Θεσσαλονίκη.

Προς αυτή την κατεύθυνση, το εν λόγω θέμα θα αποτελέσει αντικείμενο του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών την επόμενη περίοδο και η όλη διαδικασία εκτιμάται ότι θα προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς, ενώ η αρχική εκτίμηση είναι ότι το κόστος για την προκήρυξη της εν λόγω γραμμής θα είναι κοντά στα 3.000.000 ευρώ.

Παράλληλα, σημαντικό ήταν και το μερίδιο των πόρων που διατέθηκε -και διατίθεται- για την των νησιών των Βορείων Σποράδων, με τη συχνότητα των δρομολογίων -λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ιδιαίτερες συνθήκες, αλλά και τους περιορισμούς- να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας των νησιών της Μαγνησίας. Ειδικότερα, η στήριξη για την ακτοπλοϊκή σύνδεση των Βορείων Σποράδων κατά την πανδημία πλησιάζει τα 3.000.000 ευρώ, μέχρι την τρέχουσα περίοδο, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη ακτοπλοϊκή σύνδεση των Βορείων Σποράδων, προκειμένου να μην διαταραχθεί η επαρκής τροφοδοσία και σύνδεση των νησιωτών με την έδρα του νόμου, αλλά και άλλες περιοχές.

Συνολικά, η χρηματοδοτική στήριξη, την τελευταία περίοδο, προς τις ακτοπλοϊκές γραμμές που συνδέουν τις Βόρειες Σποράδες υπολογίζεται κοντά στα 6.000.000 ευρώ. Προς αυτή την κατεύθυνση, λοιπόν, η στενή συνεργασία των δύο Υπουργείων συνεχίζεται, ώστε να διασφαλιστεί, καθ' όλη την περίοδο της πανδημίας, η απρόσκοπτη ακτοπλοϊκή διασύνδεση των νησιών μας, η λειτουργία των οικονομιών τους και η κάλυψη των αναγκών των τοπικών κοινωνιών».

"Αλιεύοντας" την είδηση