Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Β. ΣΠΟΡΑΔΕΣ » Η Περιφέρεια Θεσσαλίας αποκαθιστά και αναδεικνύει το Κάστρο Σκιάθου
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας αποκαθιστά και αναδεικνύει το Κάστρο Σκιάθου

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας αποκαθιστά και αναδεικνύει το Κάστρο Σκιάθου

Με χρηματοδότηση 2,8 εκατομμύρια από το ΕΣΠΑ 2014-2020

Ο Κώστας Αγοραστός υπέγραψε την ένταξη στο ΕΣΠΑ ς 2014-2020 του έργου «Στερέωση και Αποκατάσταση Κάστρου Σκιάθου και κτηρίων οικισμού στο εσωτερικό του», προϋπολογισμού 2.828.200 .

Κύριος Δικαιούχος και Φορέας Λειτουργίας του έργου είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και για το μέρος των εργασιών που αφορούν στην αποκατάσταση της πρόσβασης και της Πύλης του Κάστρου η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

«Σε με την υπουργό Πολιτισμού και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ ς 2014-2020, αποκαθιστούμε και αναδεικνύουμε το Κάστρο της Σκιάθου, ένα διάσημο ιστορικό μνημείο του νησιού που πρωταγωνιστεί στα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη» δηλώνει ο Κώστας Αγοραστός. «Με την υλοποίηση του έργου διασφαλίζεται η ομαλή πρόσβαση στο Κάστρο, η αποκατάσταση των μονοπατιών στην είσοδο όσο και στο εσωτερικό του, καθώς και η στερέωση και αποκατάσταση των εσωτερικών κτισμάτων, με τους τέσσερις ναούς και το τζαμί, ώστε να λειτουργήσει με ασφάλεια ο αρχαιολογικός χώρος. Αναβαθμίζουμε το τουριστικό προϊόν της Σκιάθου, αναδεικνύοντας έναν ιστορικό χώρο υψηλής αρχιτεκτονικής, πολιτιστικής και περιβαλλοντικής αξίας. Ο πολιτισμός αποτελεί πρωτίστως ανθρώπινο δικαίωμα και κοινωνικό αγαθό. Ταυτόχρονα ο Πολιτισμός είναι παράγοντας της οικονομίας και συντελεστής της ανάπτυξης. Τα έργα πολιτισμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας δημιουργούν και φέρνουν χρήμα στην τοπική, πραγματική οικονομία» προσθέτει ο περιφερειάρχης.

Διατηρητέο μνημείο

Το Κάστρο Σκιάθου βρίσκεται σε μικρή χερσόνησο στη βόρεια άκρη του νησιού και αποτελεί σημαντικό μνημείο ως δείγμα μεσαιωνικού οχυρωμένου οικισμού. Είναι κηρυγμένο ιστορικό διατηρητέο μνημείο με την αρ. 3988/21-9-1965 ΥΑ (ΦΕΚ644/Β/2-10-1965). Κτίσθηκε τον 14ο αιώνα και αποτελούσε τον μοναδικό οικισμό της Σκιάθου μέχρι το 1823, οπότε εγκαταλείφθηκε και κατοικήθηκε η σημερινή πόλη στο λιμάνι. Η εγκατάλειψη του οικισμού είχε ως αποτέλεσμα σταδιακά την πλήρη ερείπωσή του.

Ο οχυρωματικός οικισμός περιβαλλόμενος από τείχη, καταλαμβάνει έκταση περίπου 25 στρεμμάτων και βρίσκεται σε απόκρημνη τοποθεσία, πάνω σε απομονωμένο βράχο που βρέχεται από παντού από την θάλασσα. Επικοινωνεί με την ξηρά με στενή λωρίδα γης στα νότια, όπου υψωνόταν η κατεστραμμένη πλέον ξύλινη γέφυρα που φερόταν σε υψηλά λιθόκτιστα βάθρα. Από το 1930 η πρόσβαση στο κάστρο γίνεται με λιθόστρωτο μονοπάτι και σκαλοπάτια. Τοξωτή πύλη οδηγεί στο εσωτερικό του κάστρου όπου πλήθος ερειπίων καλύπτονται από πυκνή βλάστηση και λιθοσωρούς.

Τα έργα αποκατάστασης

-Το 1ο υποέργο υλοποιείται από την Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και περιλαμβάνει εργασίες διαμόρφωσης της πρόσβασης, αποκατάστασης της πύλης και του συνεχόμενου νότιου τείχους και κατασκευή νέας γέφυρας στην θέση της παλιάς, μετά από την επισκευή των λίθινων βάθρων, καθώς και εργασίες αποκατάστασης της ευστάθειας των βράχων τόσο στην περιοχή των βάθρων όσο και της πύλης και του νότιου τείχους.

-Το 2ο υποέργο υλοποιείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και περιλαμβάνει εργασίες στερέωσης στο Ναό Γεννήσεως Χριστού, στο Ναό Αγίου Νικολάου, στο Ναό Παναγίας Πρέκλας, στο Ναό Παναγίας Μεγαλομάτας, στο Τζαμί και στο Κτίριο διοίκησης. Παράλληλα, θα γίνουν εργασίες συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης του κεντρικού λιθόστρωτου δρόμου και των βασικότερων παράπλευρων αρτηριών που οδηγούν στους ναούς, καθώς και φωτογραφική τεκμηρίωση, τοποθέτηση πινακίδων δημοσιότητας, παρ ενημερωτικών εντύπων και προμήθεια φορητών μεταλλικών ραμπών ΑμεΑ.

Με την υλοποίηση του έργου διασφαλίζεται η πρόσβαση στο Κάστρο της Σκιάθου, η αποκατάσταση των μονοπατιών τόσο στην είσοδο όσο και στο εσωτερικό του, καθώς και η στερέωση και αποκατάσταση των εσωτερικών κτισμάτων του, εργασίες που είναι επιβεβλημένες για να λειτουργήσει με ασφάλεια ο αρχαιολογικός χώρος. Με την ολοκλήρωση του αναμένεται να συμβάλλει στην αναβάθμιση της περιοχής καθώς το μνημείο θα αποτελέσει πόλο έλξης των επισκεπτών με την ιδιαίτερη ιστορική και αρχιτεκτονική του φυσιογνωμία ως δείγμα της περιόδου ανέγερσής του.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση