Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Β. ΣΠΟΡΑΔΕΣ » Η Παπαδιαμαντική ανοιξιάτικη Σκιάθος σε φωτογραφικό σεμινάριο
Η Παπαδιαμαντική ανοιξιάτικη  Σκιάθος σε φωτογραφικό σεμινάριο

Η Παπαδιαμαντική ανοιξιάτικη Σκιάθος σε φωτογραφικό σεμινάριο

Το μοναδικό τοπίο, της Παπαδιαμαντικής ανοιξιάτικης Σκιάθου, ήταν το θέμα του φωτογραφικού σεμιναρίου με τη γνωστή φωτογράφο Μαριλένα Σταφυλίδου.

Το σεμινάριο, που πραγματοποιήθηκε 23 και 24 Μαρτίου 2018, στόχο είχε οι συμμετέχοντες να διερευνύσουν, σε θεωρητικό αλλά και πρακτικό επίπεδο, ερωτήματα όπως, πως ορίζεται η φωτογραφία τοπίου, τί είναι η αφήγηση ενός τόπου και η απεικόνιση της ς, αν υπάρχουν τα τόπια της ψυχής, και αν η ανθρώπινη παρέμβαση, ίσως είναι η νέα τοπιογραφία. Το διήμερο σεμινάριο που διοργανώθηκε από τον πολιτιστικό σύλλογο Ή Σκιάθος', περιελάμβανε την πρώτη μέρα δίωρη όπου παρουσιάστηκαν οι διαφορετικές φωτογραφικές προσεγγίσεις που συνιστούν την «φωτογραφία τοπίου» και αναλύθηκαν θεωρητικά και πρακτικά ζητήματα που προκύπτουν κατά την διάρκεια της φωτογράφισης σε εξωτερικό περιβάλλον.

Στην συνέχεια οι συμμετέχοντες έκαναν πρακτική άσκηση φωτογραφίζοντας το Κάστρο και το μονοπάτι που οδηγεί στο εξωκκλήσι της Παναγίας Ντουμάν και της πηγής του Χαιρημωνά. Την δεύτερη μέρα έγινε φωτογράφιση στην περιοχή ‘Πλάκες', και στη συνέχεια το φωτογραφικό υλικό των δύο φωτογραφίσεων αξιολογήθηκε από την φωτογράφο.

Η ένθερμη ανταπόκριση και η καλλιτεχνική ματιά των συμμετεχόντων προκάλεσαν το ενδιαφέρον της φωτογράφου, για περαιτέρω δημιουργική φωτογραφική δραστηριότητα, στη Σκιάθο, προτείνοντας τη μιας φωτογραφικής ομάδας μέσα από την οποία θα αναπτυχθεί η προσωπική δημιουργική έκφραση και αισθητική, το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα της οποίας, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί με πολλούς τρόπους, προβάλλοντας τη Σκιάθο των ανθρώπων της και του φυσικού τοπίου.

Ο πολιτιστικός σύλλογος ευχαριστεί θερμά την σπουδαία φωτογράφο, για την ένθερμη ανταπόκριση, με την οποία είχε συνεργαστεί το 2014, στο πλαίσιο της συνδιοργάνωσης με την Εθνική Λυρική Σκηνή, της παρουσίασης αποσπασμάτων σε παγκόσμια πρώτη της όπερας ‘Η Φόνισσα', του ιώργου Κουμεντάκη, βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Ο σύλλογος ευχαριστεί ιδιαίτερα για την υποστήριξης τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου Αλέξανδρο Ευσταθίου, όπως και την φιλόλογο του Λυκείου Σκιάθου Μαλαμώ Σταμέλου.

Η Μαριλένα Σταφυλίδου

Η Μαριλένα Σταφυλίδου, ασχολείται με την δημιουργική φωτογραφία από το 1988. Εργάζεται σε μακροχρόνια φωτογραφικά project με θέμα τη , το θέατρο, τους ανθρώπους. Στις Καστανιώτη φιλοξενείται το φωτογραφικό βιβλίο της «Πορτραίτο Ορχήστρας» αποτέλεσμα της συνεργασίας της με τον Μάνο Χατζιδάκι.

Κυρίως ασχολείται με την πολιτιστική φωτογραφία στον χώρο του θεάτρου, της ς και του χορού συνεργαζόμενη με πολλά θεατρικά και μουσικά σχήματα, όπως Εθνικό Θέατρο, Εθνική Λυρική Σκηνή, Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, Στέγη ραμμάτων και Τεχνών, ανεξάρτητες παραγωγές κα. Από το 1993 συνεργάζεται σταθερά με τον χορογράφο-σκηνοθέτη Δημήτρη Παπαιωάννου μια συνεργασία που παρήγαγε πλούσιο καλλιτεχνικό υλικό για εκθέσεις, βιβλία, δημοσιεύσεις κ.τ.λ.

Η πιο πρόσφατη συνεργασία τους στην παράσταση «ΜΕΣΑ» εκτέθηκε στο Θέατρο Παλλάς. Το 2003 παρουσίασε την θεατρική της δουλειά με θέμα «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ» (υπαίθρια έκθεση φωτογραφίας στην Αθήνα) στα πλαίσια της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας 2001-2004 ως εναρκτήρια εκδήλωση των Θεατρικών Μονολόγων, τους οποίους στην συνέχεια φωτογράφισε (2003-2004) για λογαριασμό της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας. Κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων συμμετείχε στις υπαίθριες φωτογραφικές εκθέσεις ΑΘΗΝΑ 2004/ «Αδραξε το Φως» που πραγματοποιήθηκε σε διάφορα σημεία της Αθήνας. Επίσης φωτογραφίες της δημοσιεύτηκαν στις φωτογραφικές της ΑΘΗΝΑΣ 2004.

Από το 1993 και μέχρι σήμερα συνεργάζεται ως φωτογράφος, ενώ παράλληλα είναι και ενεργό μέλος (πρώην αν. μέλος του ΔΣ), στους ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ, ταξιδεύοντας στην Αφρική, Μέση Ανατολή, Ασία, πρώην Σοβιετική Ένωση, Ινδία κ.α.

H δουλειά της έχει δημοσιευτεί στα έντυπα, στις διαφημιστικές καμπάνιες, στο website της οργάνωσης προωθώντας το έργο των Γιατρών χωρίς Σύνορα και έχει εκτεθεί πολλές φορές ανά την Ελλάδα. Συνεργάζεται τακτικά με το Φωτογραφίας σε διάφορα project (Εξέλιξη στα άκρα-Μουσείο Φωτογραφίας 2009-Mindwork).

To 2013 αντιπροσώπευσε την Ελλάδα στην διοργάνωση WORLD PHOTOGRAPHERS FOCUSING ON BEIJING όπου 40 επιλεγμένοι φωτογράφοι από όλο τον κόσμο φωτογράφιζαν για 10 ημέρες την πόλη του Πεκίνου. Οι επιλεγμένες φωτογραφίες θα αποτελούσαν την διαφημιστική καμπάνια του Πεκίνου για το 2014. Διδάσκει special art projects στην Σχολή φωτογραφίας FOCUS, συνεργάζεται με την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών σε εκπαιδευτικα πρόγραμματα φωτογραφίας για εφήβους και 65+ ( ΖΟΟΜ ΣΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ, ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ), πρόσφατα με την Λυρική Σκηνή στο εκπαδευτικό πρόγραμμα ΖΩΝΤΑΣ ΤΟ Ζ κτλ. Συνεργάζεται με τον ημερήσιο και περιοδικό τύπο, εκδοτικούς οίκους, οργανώνει και επιμελείται φωτογραφικές εκθέσεις, βιλία κα.‘Εχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση