Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Β. ΣΠΟΡΑΔΕΣ » Εξουδετερώθηκε η νάρκη στο Λουτράκι Σκοπέλου
Εξουδετερώθηκε η νάρκη στο Λουτράκι Σκοπέλου

Εξουδετερώθηκε η νάρκη στο Λουτράκι Σκοπέλου

Το Σάββατο 07 Μαρτίου 2020, πραγματοποιήθηκε στο Λουτράκι Σκοπέλου, επιχείρηση απομάκρυνσης και εξουδετέρωσης νάρκης τύπου GV γερμανικής κατασκευής, απόρροια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η νάρκη εντοπίστηκε στον θαλάσσιο πυθμένα 70 m από την ακτή της παραλίας του Λουτρακίου, το 2016 από κολυμβητή και σχετίζονταν με κάποια πολεμική επιχείρηση εκείνης της εποχής.

Τότε, ο Δήμος Σκοπέλου και το Λιμεναρχείο ενημέρωσαν τις αρμόδιες αρχές, οι οποίες περιορίστηκαν σε οδηγίες προστασίας των πολιτών με το επιχείρημα ότι η απομάκρυνση της αποτελεί εγχείρημα μεγάλης δυσκολίας λόγω των υποβρυχίων καλωδίων της και έτσι επί τέσσερα χρόνια δεν είχε γίνει καμία απολύτως προσπάθεια ανέλκυσης και εξουδετέρωσή της.

Η νέα Δημοτική Αρχή επανεκκίνησε το θέμα και για αυτό το λόγο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020 κοινή σύσκεψη στην , παρουσία του Γενικού Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας  Νίκου Χαρδαλιά και του δημάρχου Σκοπέλου  Σταμάτη Περίσση.

Ο γενικός γραμματέας, με αίσθημα ευθύνης, ανταποκρίθηκε στο αίτημα  και αμέσως μετά την σύσκεψη ξεκίνησαν οι απαραίτητες διαδικασίες, σχεδιάζοντας και συντονίζοντας την επιχείρηση ώστε να καταφέρουμε μέσα σε διάστημα ενός μήνα να φτάσουμε στην ημέρα που το εγχείρημα ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Για την ασφαλή έκβαση της επιχείρησης δυο ημέρες νωρίτερα είχαν βγει ανακοινώσεις από τον Δήμο Σκοπέλου, με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών, μέσα από τις οποίες ζητήθηκε η προληπτική εκκένωση του οικισμού του Λουτρακίου και η απαγόρευση της διέλευσης των οχημάτων για λόγους ασφαλείας.

Στο νησί έφτασε εξειδικευμένη επταμελής ομάδας του Πολεμικού Ναυτικού, αποτελούμενη από δύτες της μονάδας υποβρυχίων καταστροφών και πραγματοποιήθηκε κοινή συνεδρίαση στο κτίριο του Ξενία, με τον διευθυντή της Πολιτικής Προστασίας, αξιωματούχους της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών, του υπαρχηγού και αξιωματικών της Πυροσβεστικής, των Λιμεναρχείων Σκιάθου και Σκοπέλου, του διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος, κατά την οποία αποφασίστηκαν τα στάδια δράσης και εκτέλεσης.

Ο δήμαρχος Σκοπέλου ως π

ρόεδρος του Σ.Τ.Ο. (Συντονιστικό Τοπικό Όργανο) εκ του νόμου τέθηκε επικεφαλής και από την πρώτη στιγμή έδινε τις εντολές και είχε αναλάβει τον συντονισμό και την οργάνωση της όλης επιχείρησης.
Από τις πρώτες πρωινές ώρες είχε κινητοποιηθεί ο Δήμος και οι Αρχές Ασφαλείας. Όλοι οι υπεύθυνοι της επιχείρησης βρίσκονταν από τις 7 π.μ. στο λιμάνι του Λουτρακίου. Οι κάτοικοι της περιοχής ήταν ενημερωμένοι, συνεργάστηκαν άψογα και ακολούθησαν χωρίς καμία διαμαρτυρία τις οδηγίες που τους δόθηκαν. Η εκκένωση του οικισμού ήταν γρήγορη και άμεση με αποτέλεσμα η επιχείρηση να ξεκινήσει νωρίτερα από ότι είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Επειδή η νάρκη βρισκόταν κοντά στα της που ηλεκτροδοτούν το νησί, χρειαζόταν ειδικός χειρισμός, συνεργασία και συντονισμός του Πολεμικού Ναυτικού και της ΔΕΔΔΗΕ για την απομάκρυνση της από εκείνο το σημείο και την εξουδετέρωση της.
Αυτό ήταν πολύ δύσκολο, γιατί η νάρκη ήταν κολλημένη και δεν μπορούσε να αποκολληθεί από το σημείο που βρισκόταν. Ευτυχώς επικράτησαν οι κατάλληλες καιρικές συνθήκες και η εξειδικευμένη ομάδα εργάστηκε άψογα. Μετά από τέσσερις ώρες κατάφεραν να την ελευθερώσουν.

Με την ειδικών σχοινιών και μπαλονιών την σήκωσαν από τον βυθό και την μετέφεραν σε απόσταση ασφαλείας, περίπου 150 μέτρα από την παραλία του Λουτρακίου, προς την περιοχή της Αρμενόπετρας.

Στη συνέχεια χρειάστηκαν περίπου μιάμιση ώρα για να την περιβάλλουν με εκρηκτικά, τα οποία πυροδότησαν ώστε να προκαλέσουν ελεγχόμενη έκρηξη. Αυτή η στρατιωτική επιχείρηση διήρκησε συνολικά πεντέμισι ώρες.

Παρόντες καθ' όλη τη διάρκεια της επιχείρησης ήταν επίσης ο Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, ο οποίος κατέφτασε με ελικόπτερο στην περιοχή, ειδικό κλιμάκιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας από την Αθήνα με επικεφαλή τον Διευθυντή Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών, Φοίβο Θεοδώρου και εκπρόσωποι της ΔΕΔΔΗΕ.

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους φορείς και στις υπηρεσίες που ενεπλάκησαν, στην εξαιρετική δουλειά της ομάδας Πολιτικής Προστασίας και ιδιαίτερα των υπαλλήλων της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου μας, για την άριστη προετοιμασία της επιχείρησης, που συνέβαλε ώστε να δοθεί οριστική επίλυση του προβλήματος που απασχολούσε για χρόνια τους κατοίκους της περιοχής.

Ο Δήμος Σκοπέλου ευχαριστεί όλους τους συμμετέχοντες: την και τον Γενικό Γραμματεία για την άμεση ανταπόκριση, τον Υπαρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, την ειδική ομάδα του Πολεμικού Ναυτικού, όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τα σώματα ασφαλείας και τους διοικητές τους , Ελληνική Αστυνομία, Πυροσβεστικό Σώμα, το ΕΚΑΒ, την ΔΕΔΔΗΕ, το Κέντρο Υγείας Σκοπέλου, τους αντιδημάρχους, τους δημοτικούς συμβούλους, τους τοπικούς συμβούλους και τους πολίτες που ανταποκρίθηκαν, συντονίστηκαν και συνεργάστηκαν άριστα για την επίτευξη του στόχου και της απόλυτης επιτυχίας αυτής της επικίνδυνης επιχείρησης.

Ο οικισμός του Λουτρακίου και της Γλώσσας στο εξής είναι ασφαλής και οι κάτοικοι απαλλαγμένοι από το φόβο και την κακή ψυχολογία, επανήλθαν στην κανονικότητα της εργασίας, της ς και της οικονομίας.

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση