Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Β. ΣΠΟΡΑΔΕΣ » Εβδομάδα Ανακάλυψης Ευρωπαϊκών Κοιμητηρίων της Ένωσης Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης
Εβδομάδα Ανακάλυψης Ευρωπαϊκών Κοιμητηρίων της Ένωσης Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης

Εβδομάδα Ανακάλυψης Ευρωπαϊκών Κοιμητηρίων της Ένωσης Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης

Με τίτλο «Οι υπαίθριες γλυπτοθήκες της μνήμης» (, 15-22 Μαΐου 2018)

Την Τρίτη 15 Μαΐου 2018 ξεκινούν στη Σκιάθο οι εκ στο πλαίσιο της δράσης «Εβδομάδα Ανακάλυψης Ευρωπαϊκών Κοιμητηρίων» της Ένωσης Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης (Association of Significant Cemeteries of Europe), του φορέα διαχείρισης της Πολιτιστικής Διαδρομής Ευρωπαϊκών Κοιμητηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η δράση, η οποία φέρει τον τίτλο «Οι Υπαίθριες Γλυπτοθήκες της Μνήμης», έχει ενταχθεί στο και πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων και με την υποστήριξη του Δήμου Σκιάθου. Η χώρα μας συμμετέχει για πρώτη φορά, με μια σειρά εκδηλώσεων (15-22  Μαΐου 2018)  που συνδιοργανώνονται από το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Σκιάθος».

Στην εναρκτήρια εκδήλωση, στις 15 Μαΐου 2018, στο Πολιτιστικό Κεντρο Σκιάθου τες θα είναι η γενική γραμματέας   Μ. Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, η αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Μαγνησίας & Σποράδων Δ. Κολυνδρίνη, ο   Δ. Πρεβεζάνος και η πρόεδρος της Ένωσης Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης L. Plibersek.

Στην  εκδήλωση θα πάρουν μέρος με ομιλίες στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάμιας Εκπαίδευσης, καθώς  και η μελετήτρια του Κοιμητηρίου Σκιάθου, ιστορικός- αρχαιολόγος  Συραϊνώ Κορωνιού -Διονυσίου.

Επισημαίνεται ότι στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν καινοτόμες εκπαιδευτικές δράσεις ανάδειξης και προβολής για το ευρύ κοινό, καθώς και προωθητικό υλικό, που αφορά στα κοιμητήρια και στην εκπαιδευτική και τοπική κοινότητα.

Το πρόγραμμα της εβδομάδας  περιλαμβάνει, επίσης, έκθεση φωτογραφίας και ζωγραφικής με θέμα «Τα μνημεία της μνήμης» από τους μαθητές του Γυμνασίου, καθώς και επισκέψεις στο Κοιμητήριο της Σκιάθου, στο Σπίτι-Μουσείο Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, στο Μουσείο Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου και στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Η Πολιτιστική Διαδρομή των Ευρωπαϊκών Κοιμητηρίων πιστοποιήθηκε από το Σ.τ.Ε το 2010, σε αυτή μετέχουν 21 ευρωπαϊκές χώρες, και αποτελεί μέρος του Προγράμματος των Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η Ελλάδα εντάχθηκε στην παραπάνω Διαδρομή το 2011 μέσω του Α' Κοιμητηρίου Αθηνών, ενώ το 2014 εντάχθηκε στην Ένωση το Κοιμητήριο Σκιάθου, μέσω των αποτελεσματικών πρωτοβουλιών που ανέλαβε ο Πολιτιστικός «Η Σκιάθος».

Ο πρόεδρος του ως άνω Συλλόγου, Θεόδωρος Τζούμας έχει εκλεγεί μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Ένωσης και ορίστηκε εκπρόσωπός της στη χώρα μας. Έκτοτε ένας σημαντικός αριθμός ελληνικών κοιμητηρίων, μεγάλης ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας, είτε έχουν ενταχθεί στην Ένωση είτε βρίσκονται σε ένταξης.

Το Κοιμητήριο της Σκιάθου

Το Κοιμητήριο της Σκιάθου, τα «Μνημούρια» όπως αναφέρεται στα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη βρίσκεται στο νοτιοδυτικό όριο της Χώρας, «… μετά δέκα λεπτών της ώρας δρόμον έφθανεν εις τα Μνημούρια. Ωραία εξοχή, παντοτινή άνοιξις, θάλουσα βλάστη, αγριολούλουδα, εμύριζε κήπος. Ιδού ο περίβολος των νεκρών!» (Αλ. , «Φόνισσα»). Η ίδρυσή του ανάγεται στις αρχές της δεκαετίας του 1830, όταν, με την αποχώρηση των Τούρκων, οι Σκιαθίτες εγκατέλειψαν το Κάστρο και επανεγκαταστάθηκαν στο λιμάνι του νησιού.

Ο Πολιτιστικός «Η Σκιάθος» έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάδειξη και του κοιμητηρίου, όπου βρίσκονται τα σημαντικότερα γλυπτά της Σκιάθου. Με αίτημά του προς την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας, υπέβαλλε άρτια και επιστημονικά τεκμηριωμένη μελέτη της Ιστορικού-Αρχαιολόγου και Επίτιμου Μέλους του Συλλόγου, κας Συραϊνώς Κορωνιού-Διονυσίου και ακολούθησε ο χαρακτηρισμός του νοτίου τμήματος ως «Ιστορικού Τόπου» (ΦΕΚ 357/9-10-2013).

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση