Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Β. ΣΠΟΡΑΔΕΣ » Εργασίες αναστήλωσης στο Κάστρο Σκιάθου
Εργασίες αναστήλωσης στο Κάστρο Σκιάθου

Εργασίες αναστήλωσης στο Κάστρο Σκιάθου

 

Σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού, κρίνεται απολύτως αναγκαία η απαγόρευση εισόδου στο μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών αναστήλωσης και ανάδειξης, του έργου «Στερέωση και αποκατάσταση Κάστρου Σκιάθου και κτιρίων οικισμού στο εσωτερικό του».

Το έργο προϋπολογισμού 2.828.200 ευρώ, όπως είναι γνωστό ενέταξε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, στο Θεσσαλίας 2014-2020.

Τον Σεπτέμβριο του 2019 η Δημοτική Αρχή, υπέβαλε αίτημα για τη χρηματοδότηση των έργων αποκατάστασης των καθολικών των Μονών Εικονίστριας και Κεχριάς, όπως και για αναστηλωτικά έργα του ‘Κάστρου', στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, και συγκεκριμένα στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση.

Την αμοιβή των μελετητών που συνέταξαν τις μελέτες, ύψους 23.000 ευρώ, ανέλαβε εξολοκλήρου ο Γεώργιος Π. Αλεξανδρίδης, γνωστός για την πολύχρονη και συνεχή υποστήριξή του, μέσα από τις χορηγίες του για τις ανάγκες του Δήμου και των δημοτών.

“Η αναστήλωση του υ είναι μια ιστορική στιγμή για την πολιτιστική κληρονομιά της Σκιάθου, είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε τις οδηγίες και αποφάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού, για ένα έργο που θα διασώσει και αναδείξει ένα σημαντικό τμήμα της Καστροπολιτείας, προστατεύοντας τη σπουδαιότητά του ως ιστορικός τόπος για τη συλλογική μνήμη της Σκιάθου αλλά και ως σημαντικό τοπόσημο για τους επισκέπτες του νησιού. Για μια ακόμη φορά θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό, την αερειφερειάρχη Μαγνησίας & Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, για την πολύτιμη συνεργασία, όπως επίσης τον Γεώργιο Π. Αλεξανδρίδη για τη γενναιόδωρη προσφορά”, δήλωσε ο .

Σε ότι αφορά την απαγόρευση εισόδου στο Κάστρο, τόσο η Ανθή Μπάτζιου, διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων , όσο και η Άννα Γιαλούρη, προϊσταμένη του Τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και Μουσείων, επισημαίνουν : “Η Εφορεία Αρχαιοτήτων ,  στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Π.Ε.Π. ς 2014-2020» υλοποιεί το 2ο υποέργο «Στερέωση – αποκατάσταση κτιρίων και ανάπλαση – ανάδειξη λιθόστρωτων δρόμων Κάστρου Σκιάθου» της Πράξης «Στερέωση και αποκατάσταση Κάστρου Σκιάθου και κτιρίων οικισμού στο εσωτερικό του».

Στο πλαίσιο του παραπάνω έργου βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες σε διάφορα σημεία του Κάστρου. Διενεργούνται καθαρισμοί και διαμορφώσεις τόσο κατά μήκος του κεντρικού λιθόστρωτου προς τον ναό του Χριστού, όσο και προς τους ναούς του και της Παναγίας Μεγαλομάτας.

Οι καθαρισμοί περιλαμβάνουν αποψιλώσεις και απομάκρυνση μεγάλου όγκου κρημνισμάτων, ώστε να καταστεί ασφαλής η περιήγηση των επισκεπτών στον χώρο.

Οι λίθοι και οι χωμάτινοι όγκοι που προκύπτουν καθ' όλη τη διάρκεια των εργασιών τοποθετούνται σε κατάλληλα διαμορφωμένα σημεία εντός του Κάστρου, καθώς είναι αδύνατη η απομάκρυνσή τους από τον χώρο.

Ταυτόχρονα γίνεται προετοιμασία του περιβάλλοντος χώρου των μνημείων που πρόκειται να αναστηλωθούν, με κατάλληλη διαμόρφωση του εδάφους για την τοποθέτηση ικριωμάτων για τις εργασίες στερέωσης και αποκατάστασης, κλάδεμα δένδρων, ώστε να διεξαχθούν ανεμπόδιστα οι εργασίες αποκατάστασης των στεγών, και απομάκρυνση των κρημνισμάτων, των απορριμμάτων και των χωμάτινων όγκων και λιθοσωρών εντός και περιμετρικά των ναών της Παναγίας Μεγαλομάτας και της Παναγίας Πρέκλας. Καθαρίζεται και διαμορφώνεται η δίοδος προς το Τζαμί και το Διοικητήριο καθώς στην περιοχή υπήρχε πλήθος από οικοδομικά και φερτά υλικά.

Ειδικά για τον χώρο του διοικητηρίου απομακρύνεται μεγάλος όγκος από κρημνίσματα περιμετρικά και εντός του κτίσματος, ώστε να καταστεί εφικτή η αποκάλυψη του κτιρίου.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια του συνόλου των εργασιών αποκαλύπτονται και διερευνώνται αρχιτεκτονικά κατάλοιπα του οικιστικού συνόλου, ενώ εξασφαλίζεται με τις απαραίτητες ενέργειες η μη κατάρρευσή τους.

Τέλος, σε τμήμα της κλίμακας που οδηγεί στην πύλη του Κάστρου, έχει τοποθετηθεί προστατευτική σκαλωσιά, λόγω των καταπτώσεων λίθων που σημειώθηκαν τον χειμώνα, γεγονός που καθιστά τη διέλευση επισκεπτών στο σημείο αυτό δυσχερή και άκρως επικίνδυνη.

Επιπλέον, η επικείμενη εγκατάσταση του εργολάβου για την έναρξη του 1ου υποέργου «Αποκατάσταση και στερέωση βάθρων της γέφυρας, κατασκευή νέας γέφυρας, αποκατάσταση πύλης και ανάπλαση του μονοπατιού πρόσβασης στο Κάστρο Σκιάθου», που εκτελείται από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, καθιστά απαγορευτική την προσέγγιση του μνημείου, λόγω των σκαπτικών εργασιών που απαιτούνται για τη διαμόρφωση και ανάπλαση του μονοπατιού που οδηγεί στο Kάστρο.”

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Dark Mode

"Αλιεύοντας" την είδηση