Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Β. ΣΠΟΡΑΔΕΣ » Επιστημονική ημερίδα με θέμα “ΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΠΟΤΟ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ”
Επιστημονική ημερίδα με θέμα “ΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΠΟΤΟ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ”

Επιστημονική ημερίδα με θέμα “ΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΠΟΤΟ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ”

Επιστημονική ημερίδα με θέμα:  “ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ  ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ « ΚΑΙ ΠΟΤΟ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ»πραγματοποιιήθηκε την Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017, ώρα 6.30 το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς και Αλμυρού, (Κ. Καρτάλη & Ανθ. Γαζή).

Η συνεργασία με την Εταιρεία Παπαδιαμαντικών Σπουδών για την έρευνα αυτή προέκυψε στο πλαίσιο της διαβούλευσης με τους επαγγελματικούς, επισιτιστικούς και πολιτιστικούς φορείς, που πραγματοποίησε ο φορέας Πολιτισμού της Ι.Μ. Δημητριάδος & Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», προκειμένου να συνδιαμορφώσει το τελικό πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων του φορέα για το «Θεματικό Έτος Πολιτισμού» με θέμα:«Μάγνητες και ο Πολιτισμός των Γεύσεων».

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η ΣΚΙΑΘΟΣ», Θοδωρής Τζούμας πρότεινε την συνεργασία με την Εταιρεία Παπαδιαμαντικών Σπουδών.

Αντικείμενο της συνεργασίας αυτής, η ανάθεση στην Εταιρεία της έρευνας στο σύνολο του έργου του Σκιαθίτη κοσμοκαλόγερου, Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη για την εξεύρεση και καταγραφή στοιχείων με αναφορά στην τροφή, το ποτό και τις έμμεσες αναφορές σε αυτά.

Στο πλαίσιο του προγράμματος “Μάγνητες και ο Πολιτισμός των Γεύσεων”, αποδελτιώθηκε το έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη ως προς την τροφή και το ποτό στη Σκιάθο και την Αθήνα.

Ορισμένα από τα συμπεράσματα αυτής της έρευνας (π.χ. είδη φαγητών, δημιουργία ταυτοτήτων μέσω του φαγητού, ανθρωπολογικές και κοινωνικές προεκτάσεις του φαγητού, χρήσεις και καταχρήσεις του φαγητού και του ποτού) που φωτίζουν με διαφορετικό, ίσως και καινούριο τρόπο, κάποιες από τις αυτονόητες καθημερινές και εορταστικές συνήθειες της Σκιάθου και της Αθήνας,   παρουσιάστηκαν στην επιστημονική ημερίδα της Παρασκευής 2 Ιουνίου 2017, στο Πνευματικό Κέντρο της Ι.Μ. Δημητριάδος και Αλμυρού, στον Βόλο.

Στο τέλος των εισηγήσεων ο  Μητροπολίτης  Ιγνάτιος   πραγματοποίησε την καταληκτική παρέμβασή του και  απένειμε   στην  Γ. Φαρίνου – Μαλαματάρη το «ΔΙΠΛΩΜΑ ΤΙΜΗΣ» της  Μητροπόλεως Δημητριάδος & Αλμυρού.

Την ευθύνη της διοργάνωσης της ημερίδας, πέραν της «Μαγνήτων Κιβωτού», είχαν, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η ΣΚΙΑΘΟΣ» και η Εταιρεία Παπαδιαμαντικών Σπουδών, ενώ θα καταβληθεί προσπάθεια τα της έρευνας, καθώς και οι εισηγήσεις της ημερίδας να αποτελέσουν έναν συλλογικό τόμο.

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση